Jelenlegi hely

Programozás alapjai - lehet elvárás a jövőben?

A programozás alapjainak ismerete az informatikai iparágon kívül is egyre keresettebb készség. Szakértők szerint a programozás hamarosan olyan alapkészséggé válik, amivel bizonyos mértékig mindenkinek rendelkeznie kell. A programozás alapjait sok országban már egyre fiatalabb korban, akár általános és középiskolai szinten is oktatják. Vajon a jövőben tényleg elengedhetetlen lesz a programozás alapjait elsajátítani? Olvass tovább, ha téged is érdekel a téma.


Fotók: Envato Elements

Programozás alapjai - mit is takar?

A programozás gyakorlatilag a számítógéppel való kommunikálást jelenti. Az általunk megadott kódok parancsot adnak a számítógépnek, hogy milyen műveleteket hajtson végre. A programozás tehát az emberi utasításokat fordítja le a gép számára a bináris számrendszer használatával. A programozással applikációkat, weblapokat, játékokat és ezernyi más izgalmas dolgot lehet létrehozni.

Ma már több száz programozási nyelv létezik, azonban mindegyik ugyanazokra az alapokra épül. Ilyenek például a változók, a szintaxis, az adatszerkezetek és a vezérlési struktúrák. Ezek megértésével és elsajátításával bármelyik programozási nyelvet könnyedén megtanulhatjuk, akár már egészen fiatalkorban is. De vajon miért lehet elvárás a programozás alapjainak elsajátítása a jövőben?

Programozás jelenlegi helyzete

A programozás egyre fontosabb készséggé válik a különböző iparágakban, és a programozók iránti kereslet gyorsan növekszik. Nem hiába lett ez az egyik legjobban fizető szakma mára. A programozás alapjainak ismerete egyre inkább kívánatos készség többek között az egészségügyi és a pénzügyi szektorban is.

A világ népességének jelentős része azonban még a legalapvetőbb programozási ismeretekkel sem rendelkezik. Bizonyos helyeken még a digitális kultúra is újkeletű, így nehéz elképzelni, hogy pár éven belül az emberek nagy része ismerjen legalább egy programozási nyelvet.


Fotók: Envato Elements

Programozás a közeljövőben

A világ digitalizálódásával a programozás a közeljövőben kiemelten fontos készséggé válhat. A programozási tudással rendelkező egyének jelentős előnyt élveznek majd a munkaerőpiacon, és jobban fel lesznek készülve a gyorsan fejlődő technológiai környezet kihívásainak kezelésére.

A mai világ egyre inkább a technológiára támaszkodik az élet kényelmesebbé tétele érdekében, így várhatóan a programozókra a jövőben is nagy lesz a kereslet.

Programozás a távoli jövőben

Szakértők szerint a programozás alapjainak elsajátítása fontos készség. Gondoljunk csak bele, a középkorban az írás is kiváltságnak számított, az emberek nagy része sem olvasni, sem írni nem tudott. Az idő előrehaladtával azonban az írástudás egyre gyakoribbá és szükségesebbé vált. Aki nem tudott olvasni, az kimaradt szinte mindenből. Szakemberek szerint a programozás is hasonló jövő elé néz, azonban a szakmában lehet változásokra számítani. 

Az AI, vagy másnéven mesterséges intelligencia fejlődése a programozásra is hatással van. Bizonyos szakértők úgy gondolják, hogy a mesterséges intelligencia egyszerűbbé fogja tenni a programozás alapjainak elsajátítását hétköznapi szinten, azonban szakemberekre továbbra is ugyanúgy szükség lesz.

Hol és hogyan sajátítható el ez a tudás?

Számos online forrás és tanfolyam áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek akár a gyerekeknek is a programozási készségek elsajátításában. Az olyan webhelyek, mint a Codecademy, az Udemy és a Coursera különböző programozási nyelvek és eszközök tanfolyamait kínálják, míg a kódolási bootcampek intenzívebb, gyakorlatias képzést nyújtanak. Emellett vannak olyan innovatív oktatási intézmények, amelyek már egészen fiatal kortól kínálnak programozás alapjai tanfolyamokat a gyerekeknek. 

A Logiscool például már általános iskolás kortól indít képzéseket a programozás alapjainak elsajátítására. A tanulók tapasztalt szakemberek által, játékos módon ismerkedhetnek meg a különböző programozási nyelvekkel, amelyek segítségével a jövőben hatalmas előnyt szerezhetnek a munkaerőpiacon.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére