Jelenlegi hely

Kimagasló oktatási színvonallal és rengeteg lehetőséggel várja a felvételizőket a Pécsi Tudományegyetem

A Pécsi Tudományegyetem 10 kara 21 doktori iskolával, több, mint 300 képzéssel és 17 szakkollégiummal a nemzetközi egyetemek élvonalába tartozik. A PTE azonban többet nyújt, mint a képzések és szolgáltatások összessége. Mi az, amiért mindenki pécsi akar lenni?

A hazai rangsorokban az egyik legmagasabbra értékelt oktatói gárda biztosítja a magas szintű oktatást, melynek köszönhetően, ma már húszezren tanulnak a PTE-n. De talán jobb mérce, hogy a friss végzősök 96%-a ajánlja a most jelentkezőknek egykori egyetemét! Egyedüli magyar vidéki felsőoktatási intézményként került a legjobb 200 egyetem közé a Times Higher Education idei nemzetközi rangsorában, a londoni Quacquarelli Symonds pedig a nemzetközi hallgatók kategóriájában a világ top 200 egyeteme közé sorolja a PTE-t. Emellett 2020-ban 912 egyetem közül az előkelő 59. helyet szerezte meg a világ legkörnyezettudatosabb felsőoktatási intézményei között. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a magyar egyetemek között a
leginkább környezettudatos intézmény a PTE.

Az egyetem diákjai előtt a nemzetközi kapcsolatok révén megannyi lehetőség nyílik meg, hiszen nem csak ide érkeznek a világ minden tájáról hallgatók, de a PTE diákjai is aktívak az Erasmus+ programban: több mint 500 egyetem képzései közül lehet válogatni, sőt az EDUC-hálózat tagjaként a diákok hat európai felsőoktatási intézmény virtuális campusára is bejárást nyernek, hogy tanuljanak vagy kutassanak.

Rengeteg ösztöndíj lehetőség várja a hallgatókat

Az egyetemi költségek sok család számára megterhelést jelentenek. A PTE igyekszik segíteni, hogy anyagi okok miatt senki ne maradjon távol a felsőoktatástól. Több, mint 20 ösztöndíj áll rendelkezésre a hallgatók számára, melyeknek egy része tanulmányi és szociális alapú, de kiemelkedő tudományos, művészeti és sporttevékenység esetén is lehet pályázni. Ezen kívül pedig a költségtérítéses képzésben tanuló hallgatók számára is minden karon van lehetőség kedvezmények igénylésére. Emellett a minden évben elérhető rektori ösztöndíjra a Pécsi Tudományegyetemet az első helyen megjelölő sikeres felvételizők pályázhatnak, akik nappali tagozatos alap- vagy osztatlan képzést választottak.

A felvételizőknek talán a legfontosabb, hogy ugyan az első szemeszterben nem részesülhetnek Tanulmányi Ösztöndíjban a hallgatók, viszont pályázhatnak az Elsősök kiegészítő alaptámogatására, vagy más néven gólyapénzre. Az elsőéves BA, MA és FSZ képzésben, illetve osztatlan tanárképzésben részt vevő hallgatók egyaránt megpályázhatják ezt a szociális alapon elbírált juttatást.

Az egyedülálló pécsi életérzés

A pécsi egyetemista életforma lényegét dióhéjban összefoglalni szinte lehetetlen. A PTE behálózza Pécset, campusai városszerte találhatók, a hallgatók kéznyoma pedig mindenhol megtalálható, a kávézóktól a galériákig. Pécsi egyetemistának lenni nem pusztán „átmeneti állapot”, hanem egy életérzés, melyet mindenkinek a saját bőrén kell megtapasztalnia.

A szakmai és kulturális rendezvények, konferenciák mellett Pécsen lépten nyomon lehetőség nyílik a szórakozásra is. Pécsről indult a Kispál és a Borz, a 30Y, a Punnany Massif és Marsalkó Dávid is úgy kezdi minden koncertjét: „Sziasztok, mi vagyunk a Halott Pénz Pécsről!”. Senki sem tudja, mi van a pécsi levegőben, amitől ilyen elsöprő sikerrel ragadnak gitárt a helyiek, de a közösség állandó vibrálását mindenki érzi, és ez áthatja a kreditek gyűjtése közben az előadásokat és szemináriumokat is.

2021. januárjában az egyetem elhozta a felvételiző diákoknak, szüleiknek és a továbbtanulásban segítő tanároknak az I. Irány a PTE! Kultúrfesztet, ahol 5 nap alatt mind a 10 karral megismerkedhettek. Több mint 280 előadó 172 programján vehettek részt az érdeklődők, a fesztivál végéig több mint 6000 résztvevő válogatott az informatív és szórakoztató tartalmak között. Aki pedig lemaradt, az a felveteli.pte.hu/kulturfeszt oldalon visszanézheti a programokat!

Ne maradj le a legfontosabbakról – töltsd le az Irány a PTE! applikációt!

A bármilyen mobil eszközre letölthető applikáció a közösségi média zajától távol arra szolgál, hogy a sikeres felvételihez szükséges legfontosabb információk, határidők biztosan eljussanak a végzősökhöz. De persze nyereményjátékokkal, kvízekkel is várják a letöltőket, hogy a játék se maradjon el.

Aki pedig még nem járt Pécsen, az iranyapte.hu oldalon található interaktív kiadvány csodálatos drónfelvételeit is megtekintheti, hogy végképp megjöjjön a kedve a jelentkezéshez.

Egyszóval, mindenki pécsi akar lenni! De miért is?

„Pécsen végzett egyetemistaként valóban egy új család részévé válhattam. Egy életre szóló élmény részeként kiváló oktatóktól tanulhattam, aktívan részt vehettem jövőm alakításában, melynek eredményeként valóban piacképes diplomát szereztem. Mindezt úgy, hogy egy igazán támogató közösségben, megannyi felejthetetlen élménnyel gazdagodtam. Pécs egy szerethető, befogadó és pezsgő kultúrájú város, ahol nem csak tanulni, de élni is jó!”

https://felveteli.pte.hu/

Forrás: ferling.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Adtál már fel dísztáviratot?

Adtál már fel dísztáviratot?

Azt sem tudod, mi az, és képzeld, megszűnik! Búcsúzásképpen harminconvalahány év után újra adtam fel dísztáviratot. A retro érzést teljes mértékben megkaptam ... tanulság: postára csak humorérzékkel és hideg élelemmel menjen minden kalandvágyó a 21. században is.
Amelyik családban odafigyelés és szeretet van, ott a videojátékozás nem lesz akkora probléma, hogy a szülőnek aggódnia kelljen

Amelyik családban odafigyelés és szeretet van, ott a videojátékozás nem lesz akkora probléma, hogy a szülőknek aggódnia kelljen – kütyüzés szakértői engedéllyel

Tavaly év tavasza óta, amikor megjelent a digitális tanítás, felerősödtek azok az aggodalmak, hogy a gyerekek rengeteg időt töltenek az online térben, és nemcsak tanulásra használják a számítógépet. Örök dilemma, hogy károsak vagy nem károsak a videojátékok, így összegyűjtöttem néhány érvet mellette és ellene.  Az alább felsoroltakat tudományos kutatások, kísérletek és szakemberek eredményei alapján is alátámasztom. - Dezsőfi Beatrix írása.
Víruskárok a gyermeklelkekben - óvodásoktól a tinédzserekig, mit okoznak a bezárások

Víruskárok a gyermeklelkekben - a lelkekben okozott kár nehezebben mérhető, de annál nagyobb!

Miközben éttermek, hotelek, és más cégek csuktak be vagy nyitottak ki az elmúlt időkben, a gyermeklelkek végig „tárva-nyitva maradtak”, és így könnyebben sérültek. Óvodásoktól tinédzserekig mindenki érintett ebben. Sokan a tinédzserekre gondolnának utoljára, pedig nekik aztán igazán fel van adva a lecke, hogyan találjanak párt maguknak, amikor minden a kevesebb érintkezésről szól. - Érthető módon a szerelmes pároktól valószínűleg a kevesebb érintkezés áll a legtávolabb. - Novák Ferenc írása.
Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére