Jelenlegi hely

Gyerekprogramok a Savaria Karneválon

A családi programoknak 2023-ban is a Kalandvár a központi helye, de számos helyszínen várják a családokat érdekes programokkal. 

A programknálatból összeszedtem a kifejezetten családi programokat, fogadjátok szeretettel!

Állandó családi programok a KALANDVÁRBAN:
 

350. Szent Márton cserkészcsapat
Néhány év kihagyás után a cserkészek is visszatérnek a Gáyer parkba. Náluk megtudhatod milyen a cserkészek élete: tábori körletbemutató, cserkész életmód-ismertetés, kreatív sarok, akadályversenyek, ügyességi játékok, és a nagy forróságban limonádé-stand várja a hozzájuk betérőket.

Bibliotheca Savariensia - irodalom, szórakozás, játék
Szintén első alkalommal várják a Berzsenyi Dániel Könyvtár könyvtárosai, Minerva papnői a karneváli közönséget Savaria szabadtéri lombkönyvtárában a római kort megidéző kvízekkel, olvasmányokkal, könyvajánlókkal, papírszínházzal, játékokkal és kézműves foglalkozásokkal.

Kalandozó Komédium történelmi játékudvara
„Kalandozz velünk 3 napon keresztül, de 500 évvel korábbi időkben, ahol váratlan és agyafúrt játékaink várnak az összetéveszthetetlen játékudvarunkban! Sátrunk árnyékában saját készítésű csalafintaságok teszik majd próbára leleményességed. Várható mellékhatás: boldogsághormon felszökkenése!"

Plusz kaland: Gólyaláb gólyatábor! „Kik csupán két lábon szeretnének megtáltosodni, és áttekinteni mások feje fölött, azoknak megmutatjuk a gólyalábazás minden furfangját. A magasságra vágyók között bajnokokat is avatunk!"

Klapka György Huszár Egyesület Kishuszár Tagozat
„Erőt, tisztességet!” Harmadik alkalommal vesznek részt a kishuszárok a Savaria Karnevál gyermekhelyszínén. Autentikus sátras táboruk nagyon népszerű a látogatók körében! A nagyobbak testközelből ismerkedhetnek meg a huszárok viseletével, fegyverzetével, elhivatottságával, erkölcsi normáikkal. A kisebbek pónifogaton utazhatnak és próbára tehetik ügyességüket a szabadtéri játékokon. A huszárok felvezetésével és közreműködésével zajlik a szombat 15-kor kezdődő karneváli gyermek-felvonulás, vasárnap délután pedig a színpad közelében is megcsillantják sokoldalú tehetségüket.

Mívestár Hagyományőrző Egyesület
Míves remekekkel, vidám percekkel, felejthetetlen élményekkel gazdagodnak nálunk az alkotók! A KOR nem számít! Legyen X. századi ihletésű tárgy, vagy a modern kor vívmánya, a lényeg maga az alkotás, melynek varázsa jótékony hatással bír a kisebbekre, nagyobbakra egyaránt. Aki nem hiszi, járjon utána!
A Mívestár Hagyományőrző Egyesület tagjai idén is várják a kézműveskedni vágyókat a Gáyer parkban.
Lehet nyomdázni népi motívumokkal, s hogy ne legyen céltalan a dolog, kis táskák válnak egyedivé az alkotásban elmélyülő kezek nyomán.
Lehet „simi” labdát készíteni. Szerencsére ez a régi játék fennmaradt az utókor számára és vele együtt a játszás öröme is, ahogy nagyszüleink, dédszüleink múlatták vele anno az időt.
A népi mesterségek közül a bőrözéssel ismerkedhet meg a nagyérdemű, a bőrdíszművesség egy-egy fortélyát sajátíthatja el, észrevétlenül örökítve át ezzel a magyar hagyományt. Változatos karkötőket, szütyőket készíthetnek az érdeklődők.
Apró alkalmatosságok kelnek életre, mint a szélcsengő, melynek alkatrészeit önállóan festhetik meg, illeszthetik össze. Feltétlenül ajánljuk azoknak, akik szívesen szánnak több időt a kézművességre.

Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület - életmód és harcászat bemutató
Időutazás egy honfoglalás kori tábori szegletbe. A nádkerítéssel körbevett "falu-település" imitációban megtekinthető a korhűen berendezett jurta és félsátor, különböző fegyverzetek, eszközök. Az íjászat szakmai ismertetése és bemutatása után, ennek kipróbálására is lehetőséget adnak. A táborlakók sámándob kísérettel dalra is fakadnak: alkalmanként a belvárosban és a Campus Ludendi színpadán!

Fehérlófia Hagyományőrző Gyerekfoglalkoztató: baba-mama jurta, kézműves foglalkozás, lovagoltatás, íjászat.
A X. századi táborba betérőket egy berendezett, autentikus jurta, "honfoglaláskori" viselet- és fegyverbemutató, valamint jelképes összegű térítés ellenében – íjászat és lovagoltatás várja. Megismerkedhetnek és kipróbálhatják a korabeli gyermekjátékokat, a hagyományos kézműves technikákat (bőrözés, nemezelés, arc-, és testfestés korabeli motívumokkal, rovásírás). A baba-mama jurtában szoptatási, gondozási lehetőség adódik az édesanyák számára. Gyógypedagógusként szívesen látják foglalkozásaikra a sajátos nevelési igényű gyerekeket is.

Bohócdoktor - Sziszi bohóc, azaz Vass Szilárd és segítőtársai idén is jótékony célra hajtogatják a lufikat.

Linka Sándor logikai játékok
Fából készült, kézzel festett szemgyönyörködtető játékai a gyermekek és a felnőttek logikai és vizuális képességeit fejlesztik. A tartalmas időtöltés, a micimackós fejtörés, az agytekervények csikorgó működése garantált, és közben az élet dolgairól is szó esik. Míg az ifjak, szülők és nagyszülők nagy nyugalomban gondol-gondolkodnak, a kisgyerekek kedvükre építhetnek a játszószőnyegen.

Simon István tradicionális és ügyességi fajátékok
Simon István játékai gondos munkával, fából készültek az egész család számára. Az egészen kicsik remekül érzik magukat a kosaras körhintában, az egyévesek már tekerős autóversenyezhetnek, pecázhatnak, kipróbálhatják a hintalovat. A nagyobbak kacsát reptethetnek, háromfejű sárkánnyal küzdhetnek meg, gyakorolhatják a célbadobást és a gólyalábazást. Kitartásra ösztönző, egyensúlyérzéket és szem-kéz koordinációt fejlesztő játékok várják a kisebbeket, nagyobbakat.

Skorpió Box Club - Mini Savaria Legio Race
A Skorpió Box Club negyedik alkalommal építi fel a Gáyer parkban az ügyességi feladatokból álló akadálypályát a gyerekek nagy örömére! A IV. Mini Savaria Legio Race a kis Ninják nagy kedvence, mert itt a sport=játék, az akadály=kihívás, a mozgás=koordináció, a figyelem=összpontosítás s végül a teljesítés a győzelem! Minden résztvevő oklevelet kap, mely igazolja a tiszteletbeli légió tagságot! Az élmény és öröm garantált - gyertek hát!

TUDOR játékok - ókori és középkori táblás játékok
„Évek óta visszatérő vendégei vagyunk a Savaria Karneválnak, évek óta a Kalandvár az augusztus végi otthonunk. Játszóházunkban tíz különböző stratégia táblás játékot próbálhatnak ki az érdeklődők. A programunk az ókortól napjainkig idézik fel a legjobb stratégiai táblás játékokat. Szándékunk az, hogy népszerűséget szerezzünk az emberi logikát, taktikai, stratégiai készséget megmozgató táblás játékoknak. A régi táblás játékok többsége korábban kultikus célokat szolgált. A tábla ábrái, a bábok színe, mozgása mindig jelentőséggel bírt. A játékok az eredeti szabályokkal készülnek. Minden játék tartalmaz egy kisebb történeti ismertetőt a kialakulásáról, játékká válásának előzményeiről. Elsődleges célunk, hogy egy régi játékkultúra terjedjen ismét Magyarországon, ezért nagyon fontosak számunkra azok a játszóházak, fesztiválok, ahol játékainkat testközelből megismerhetik az érdeklődők. Játékainkat nem csak gyermekeknek ajánljuk; szívesen várjuk a fiatalokat, felnőtteket és szépkorúakat: Játsszon velünk az egész család!”

Weking Sport és Kulturális Közhasznú Egyesület - karneváli kenuzás a Gyöngyös-patakon
Az egyik legkedveltebb program idén is kenukon suhanva valósul meg a Gáyer parkban. Az Egyesület tagjai saját ötletük alapján önerőből finanszírozzák a programot. Saját hajóikat hozzák el a Rábáról és a három nap alatt folyamatosan 10-15 fővel biztosítják a gyermekek önfeledt szórakozását. A ki- és beszállóhelyek megépítését is maguk végzik saját, illetve kölcsön anyagokból. Tagjaik felajánlásaiból, valamint pályázati keretekből igyekeznek a programban részt vevő gyerekeknek édességekkel vagy apróbb ajándéktárgyakkal kedveskedni.

Tűzoltóság: idén újra jönnek! Vizes állomáshelyükön a kicsik és nagyok megismerhetik a tűzoltóautók típusait, azok felszerelését, a gyerekek felölthetik a kicsi tűzoltóruhákat s a védőfelszereléseket. Ügyességüket is próbára tehetik fecskendős célbalövéssel, mentőkötél-felszedéssel. Egy különleges VR szemüveg is várja az érdeklődőket.

UMIZ – az alsóőri Magyar Média és Információs Központ színes standja hely- és régiótörteneti kiadványokkal, többnyelvű könyvekkel (magyar, német, angol, horvát), hangoskönyvekkel, kézműves foglalkozással, hajfonással várja az érdeklődőket. A gyerekek a szüleikkel csatlakozhatnak az UMIZ munkatársaihoz a szombat esti felvonuláson is!

Fazekasinas-fogadás: két fazekaskorong segítségével tál készítése, önálló korongozás. A foglalkozás során a gyerekek lehetőséget kapnak az önálló munkára, így tapasztalva meg az agyagozás élményét. Foglalkozásvezető, segítő: Udvardi Balázs Tamás, jáki fazekas.

Csúszdás légvár, óriási darts-foci és ládavasút is várja a látogatókat. A tulipánfák alatt újra üzemel a legkisebbek számára a babasziget, s persze a függőágyakat is kitesszük!

Aug. 26-27-én újra kinyit a Tintaló Cirkusz!
A Tintaló Cirkusz egy szokatlanul kicsi cirkusz, ahol 16-20 gyermek számára van férőhely. És csak gyerekek számára! Ide bizony a szülők nem léphetnek be! Ők a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben csemetéik közvetlen közelről láthatják a mechanikus bábok műsorát. Az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohócok, légtornász, egyensúlyozó-művész ejti ámulatba a nagyérdeműt. Amikor vége az előadásnak, egy rövid szünet után újra megtekinthető a produkció, hiszen a Tintaló Cirkusz folyamatosan szórakoztatja a közönséget.

 

Augusztus 24. - péntek

Gulyás László vándormuzsikus előadás - Mese a bolondos faluról, hol a kendermagos tyúk csudatojásából kiderül, a legbugyutább ember...
14:00 Trapp Top Flotta előadása- Rumi Laci évtizedek óta a magyar báb-, utca- és gyermekszínházi szcéna meghatározó alakja. 

15:00 KL Színház: Sárkányölő Sebestyén - A sárkányölő hősökről szóló mesék népmesekincsünk legősibb kincsei 

16:00 Tűzmadarak - Zsonglőr játszóház 

17:00 SMALLS zenekar koncertje - A SMALLS rock együttes a szombathelyi régió legfiatalabbjaiból álló s legfrissebben alakult zenei hullócsillaga

BAJNOKOK TERE (Városháza előtti tér):

16:30 Gulyás Laci Egérparádéja - Az egerek megszámlálhatatlan válfaját vonultatja fel a kis porondon zajló, bravúros utcai mutatvány, ahol a templom egerétől a mezei egérig, az előkelő származású fehéregértől a Marsról érkezettig mindenki sorra kerül. A magyar utcaszínházi élet egyik doyenjének megunhatatlan, bábokból és csinnadrattából kovácsolt attrakciója bámulatos szórakozást nyújt kicsinyeknek és nagyobbacskáknak egyaránt.

MŰVÉSZETEK UTCÁJA SZÍNPAD:

11:00 Ágról ágra családi zenekar: Láttál-e már valaha? című koncertje - Népi fúzió a különböző zenei irányzatokkal. 

KANIZSAI DOROTTYA GIMNÁZIUM:

11:00 - Csodák folyosója a KDG

A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban a Csodák folyosója interaktív kiállításán a látogatók a cirkuszi produkciók hátterének természettudományos magyarázatával találkozhatnak fényképek és fizikai kísérletek segítségével. Ajánlott korosztály: 9 – 99 év.

MIRACULUM (Savaria Mozi árkádsora):

14:00 - Háremfotózás, jósda, hajfonás, arcfestés, csillámfestés, hennafestés, porcelánbaba-kiállítás, fotókiállítás
17:00 - Keleti Gyermekfoglalkoztató

FERENCES KOLOSTOR: 

10:00-21:00 Trópusi lepke-, pók- és rovargigászok kiállítása (belépődíjas!)

 

Augusztus 25. szombat

KALANDVÁROS:

11:00 Langaléta Garabonciások : „Aranyos” történetek
Arany János hosszúra nyúlt verssorait, ékesszóló verslábait a Langaléta Garabonciások ötvözték sok tréfával, kacagással, hosszúléptű gólyalábbal…

14:00 Tűzmadarak - Zsonglőr játszóház 

15:00 Gyerekek karneváli felvonulása - Tavaly a parktól a Fő térig menetelt a pónifogatos, kishuszárokkal kísért minicsapat, s bizony mindenki mosolyogva, integetve üdvözölte és fotózta őket! Valószínűleg idén is elviszik a cukiság pálmát a „nagyok” elől!

17:00 Bognár Szilvia: Titoktok gyerekkoncertje
Dalok, versek, mondókák, remek muzsika, tánc, mulatság és játék... mi kellhet több egy vidám napra?

FÓRUMSZÍNPAD (Fő tér):

15:00 Langaléta Garabonciások- Horagus Mester Cirkusza

MŰVÉSZETEK UTCÁJA SZÍNPAD:

11:00 Ágról ágra családi zenekar: Láttál-e már valaha? című koncertje - Népi fúzió a különböző zenei irányzatokkal. 

FOLKUDVAR (Berzsenyi Dániel tér):

11:00 - Kuttyomfitty Társulat „Három az igazság” című előadása - Gyermekszínház

ZSIDÓ UDVAR: 
14:00 Gyermekfoglalkoztató az Izraeli Kulturális Intézettel

MIRACULUM (Savaria Mozi árkádsora)
10:00 és 14:00 - Háremfotózás, jósda, hajfonás, arcfestés, csillámfestés, hennafestés, porcelánbaba-kiállítás, fotókiállítás
18:00 - Keleti Gyermekfoglalkoztató

FERENCES KOLOSTOR: 

10:00-21:00 Trópusi lepke-, pók- és rovargigászok kiállítása (belépődíjas!)

Augusztus 26. vasárnap 

KALANDVÁROS:

11:00 Mesebolt Bábszínház előadása: A kisgömböc - A kisgömböc meséje talán a legismertebb magyar népmese. 

12:30 Tűzmadarak előadása: Mátyás mesék - Mátyás királyról szóló, jól ismert meséink elevendenek meg 

14:00 Trapp Top Flotta előadása - Rumi Laci évtizedek óta a magyar báb-, utca- és gyermekszínházi szcéna meghatározó alakja. 

15:00 Tarisznyások zenekar gyerekkoncertje: Csengő-bongó - Vidám, interaktív, játékos verses-zenés műsor. 

17:00 Paár Julcsi mesekoncertje: Hangoló
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisujjamnyi legény, akit úgy hívnak: Jancsi.... 

FOLKUDVAR:

11:00 Ricsi bácsi játszóháza a Boglya Népzenei Együttessel - Interaktív játszóház

MIRACULUM (Savaria Mozi árkádsora):

10:00 és 14:00 - Háremfotózás, jósda, hajfonás, arcfestés, csillámfestés, hennafestés, porcelánbaba-kiállítás, fotókiállítás

17:00 - Keleti Gyermekfoglalkoztató

CASTRUM DEI (Püspökvár udvara)

egész nap:  Interaktív Gyermekfoglalkoztató Szent Márton életével kapcsolatban 

FERENCES KOLOSTOR: 

10:00-21:00 Trópusi lepke-, pók- és rovargigászok kiállítása (belépődíjas!)

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Olyan rendetlen ez a gyerek!

Olyan rendetlen ez a gyerek!

Széthagyja a játékait, ruháit, egyéb holmiját? Mindennapos problémának tűnik, hogy nekünk, szülőknek kell rendet tenni utána? Tapasztalat hogy gyermekünket a legnagyobb nehézségek árán – vagy még úgy sem – tudjuk rendre szoktatni. Tippek az életkornak megfelelő, helyes módszerek alkalmazásához.
Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére