Jelenlegi hely

Indulatkezelési tippek az ovistól a kiskamaszig

Toporzékol? Eldobja magát? Kiabál és csapkod? Úgy érzed tehetetlen vagy? Megnyugtatunk, a "legjobb" családokban is előfordul, sőt teljesen normális jelenség. :) Teveliné Horváth Melinda, gyermekpszichológus - gyakorlati tanácsokkal lát el bennünket, hogy könnyebben kezeljük gyermekünk érzelmi kitöréseit.


Forrás

Az érzelmek szerepe

Az érzelmi intelligencia nagyon fontos alkotórésze életünknek, hangsúlyos a fejlesztése is. Ehhez kapcsolódik az, hogy az érzelmeket tudjuk megnevezni, megkülönböztetni, felismerni és kezelni is. Ez a saját és a mások érzelmeire egyaránt vonatkozik.

Lelki egészségünk és társas kapcsolataink szempontjából is fontos megtanulni az érzelmek helyes kezelését. Ne az érzelmek, érzelmi kitöréseink uraljanak minket, hanem mi irányítsuk őket.

A negatív érzelmeink közül a düh és a harag természetes velejárói a mindennapoknak.

Szülőként ritkán van olyan nap, amikor gyermekünkön nem tapasztalnánk, vagy saját magunk ne éreznénk valamilyen szituációban. Az érzelmek közül talán ez a legnehezebben kordában tartható, s ezáltal a legtöbb családi konfliktust generáló érzelem.


Forrás

Ha gyermekünk dühös

Próbáljuk először megérteni, hogy mi váltotta ki belőle. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen személyek, helyzetek vagy fizikai állapotok váltják ki gyermekünkből, akkor ezekre szülőként mi is előre felkészülhetünk, illetve őt is felkészíthetjük rá.

A gyermeknek első lépésként fel kell ismernie a haragot, dühöt aztán helyesen kell reagálnia. Érdemes átbeszélni vele, hogy hol és hogyan érzi a testében.

Ha egy vulkánhoz hasonlítjuk a dühöt és a kitöréséhez azt az állapotot, amikor kirobban a gyermekből, könnyebben el tudja képzelni a jelenséget. Le is rajzolhatjuk vele a vulkánkitörést, és megbeszélhetjük, hogy milyen károkat okoz a környezetében, milyen hatással lesz társaira, amikor kirobban belőle a düh.

További technikák az indulat kezelésére:

 • Tudatosítsd: legyen tisztában az érzelmei okával, helyzetekkel, amik kiválthatják a dühöt.
 • Ismerje fel, hol érzi a testében. Fogalmazza meg egy ötös skálán, hogy az adott pillanatban hányas fokozaton van. Érdemes megbeszélni, hogy a skála melyik fokozata mit jelent, milyen fokú érzelmet takar.
 • Inkább előzzük meg helyzetet, de ha már nem lehetséges, tanítsuk meg rá, hogy inkább lépjen ki a helyzetből, ha teheti, vonuljon el onnan, minthogy teljesen elmélyüljön benne a harag.
 • Beszéljen róla: fogalmazza meg, fejezze ki, mit érez. Ebben segíthetünk neki azzal, hogy beszélünk saját érzéseinkről én-közlések formájában, adott szituációkról, hogy milyen hatást váltanak ki belőlünk. El is nevezheti a negatív érzelmet, a dühöt valahogy.
 • Fejezd ki: semmiképpen se fojtsa el a mérgét, hanem engedje felszabadulni, lehetőleg ne destruktív formában.

Különböző játékos indulatlevezető technika létezik, ezek közül néhány:

 • Nyugisarok a szobájában: pakolja oda a kedvenc plüsseit, játékait. Ha nagyon dühös, vonuljon el oda addig, amíg megnyugszik.
 • Kizökkentés: beszéljünk meg egy játékot, hogy amikor dühös, visszafelé számolunk öttől, aztán nullára ugrunk egy nagyot, vagy tapsolunk egyet. Ha közösen csináljuk a gyermekkel, az is segíthet a kizökkentésben, hogy érzi, hogy vele közösen csináljuk, támogatjuk.
 • Játékos légzőgyakorlatok
 • Relaxációs gyakorlatok
 • Lufifújás: képzelje is el, hogy amikor felfújja, mintha a dühét is belefújná.
 • Indulatlevezető tárgyak: stresszlabda, fidget spinner, pop-it nyomkodása, párna vagy plüss püfölése.
 • Megölelni, nyugtató szavakkal beszélni hozzá, lassan közösen lélegezni.

Forrás

A stressz és az indulatok levezetésének megfelelő módja a sport, a sporttevékenységek.

Segíthet a perspektívaváltás is, idősebb korban képes a másik nézőpontjából tekinteni egy szituációra, ami által kisebb lehet érzelmének intenzitása is.

Szülőként az is fontos, hogy mi hogyan reagálunk a helyzetre.

Nyugodtak tudunk-e maradni, tudjuk- e segíteni a fenti gyakorlatokkal az indulatlevezetését, úgy, hogy érezze a támogatásunkat. Nem érdemes a dühére indulattal reagálni, az csak ront a helyzeten, de ha mi is tudjuk kontrollálni magunkat, az számára is követendő példa lehet.


Szerző: Teveliné Horváth Melinda
okleveles pszichológus, sport szakpszichológus, pedagógus, terápiás kutya felvezető, life coach
https://www.facebook.com/tevelinemelinda/

- KAPOSVÁRIMAMI -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére