Jelenlegi hely

Életadó víz - tudatos vízfogyasztás a kánikulában

A mostanában tomboló kánikula nem csupán a felnőtteket, hanem a gyerekeket és az időseket is megviseli. Egészségünk megőrzésének egyik kritikus pontja ebben az időszakban a vízfogyasztás.
Gyakran nem is gondolunk arra, hogy mennyire természetes, hogy van vizünk. Sok országban (nem is kell olyan messze mennünk Magyarországtól) kizárólag palackos vizet ihatunk, vagy messze kell menni, hogy ivóvizünk legyen.

Mit tehetünk azért, hogy a gyermekek rendszeresen igyanak napközben?

- Meséljünk nekik arról, miért fontos eleget inni:  nem lesznek olyan fáradtak, jobban és könnyebben teljesítenek, könnyebben megy a játék és összességében „egészségesebbek lesznek”.
- Igyekezzünk változatos innivalót adni nekik.   Az ivóvíz és jó minőségű ásványvíz a legjobb folyadékforrás, de facsarhatunk bele gyümölcslevet, citromot, és adhatjuk színes poharakban, kulacsban, hogy még szívesebben fogadják el.
- A frissítőt készítsük el velük közösen. Így biztos, hogy az ő ízlésük szerint válogatjuk össze a friss gyümölcsöket, amelyekkel a poharunkat vagy a limonádés kancsót díszítjük.
- Kínáljuk őket minden nap gyümölccsel, gondoskodjunk arról, hogy naponta 1-1 pohár tejet, joghurtot, egyéb tejterméket valamint friss zöldségfélét is tartalmazzon étrendjük, így ételek formájában is elegendő folyadékhoz jutnak. A gyümölcsöket akár magunkkal vihetjük a strandra, játszótérre, vagy az erkélyre, udvarra is magunkkal vihetjük. 
- Mutassunk példát: magunk is óránként igyunk meg egy pohár vizet, a gyermekeket is megkínálva.

Egy újszülött szervezete 75 százalékban tartalmaz vizet. Ez a mennyiség felnőttkorra 60, majd idős korra 50 százalékra csökken. Elsőre talán meglepő, hogy mennyi vizet tartalmaz testünk, de a folyadéknak nagyon összetett és fontos szerepe van a szervezet egészséges és kiegyensúlyozott működése szempontjából.

 
Mennyit igyunk?
Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása alapján közepes hőmérsékletnél és mérsékelt fizikai aktivitásnál egy felnőtt nőnek 2 liter, a férfiaknak 2,5 liter, míg a 4-13 éves gyermekeknek 1,6-2,1 liter életkoruktól függően.
Ebből a mennyiségből 1-1,5 liter (5-7 pohár) a konkrétan bevitt folyadék, a legjobb esetben csapvíz és ásványvíz. Az elegendő mennyiségű víz gyakorlatilag életfontosságú a test összes funkciójához, különösen a hőháztartás szabályozásához.
 
A víz élettani szerepe
  •  A víz mennyisége lehetővé teszi a vérkeringést
  • Fontos szerepet játszik a vér összetételében
  • Részt vesz a tápanyagok és az oxigén szállításában
  • Hozzájárul a salakanyagok és a gázok oldásához
  • Befolyásolja a testhőmérsékletet
  • Alakítja a sav–bázis egyensúlyt
A víz nagy része a szervezeten belül a sejtekben található, a sejten kívüli mennyiség pedig a nyálkahártyában, a különböző testváladékokban – például a nyálban, az emésztőnedvekben, a vizeletben, a könnyben vagy az izzadságban – és a vérben. 
 
Vizet veszítünk emésztéskor és a vizelet távozásakor. Nyáron, amikor mindenki izzad, rengeteg folyadék és ásványi só, vitamin távozik a szervezetünkből. Ha eleget iszunk,, folyadékháztartásunk egyensúlyban marad. Az azonban mindenben meglátszik, ha nem iszunk tudatosan eleget. Könnyebben elfáradunk, esetleg szédülhetünk, fokozódhat a savtermelésünk, nem tudunk kellőképpen koncentrálni, romolhat a munkabírásunk, sőt még az is előfordulhat, hogy ingerültebbek leszünk, vagy rosszul alszunk. 
 
Éppen ezért jó volna, ha naponta meginnál legalább két liter, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet. Minden második ember keveset iszik - főleg a munkahelyünkön feledkezünk meg a megfelelő folyadékbevitelről. Különösen a nők és a fiatalok érintettek. Ők gyakran még egyetlen liter vizet sem isznak naponta. A víz testünk minden részét segíti, méregteleníti, sőt még az alakunkra is jótékony hatással van. Az elveszített ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat főleg a táplálkozásból kell kinyernünk, ezért a megfelelő folyadékpótlás mellett a változatos étrend is különösen fontos. 
 
Mit tehetünk?
Legfontosabb a tudatosság – ez elsősorban a fejben dől el. Én magam is éveken keresztül küzdöttem azzal, hogy este eszméltem rá, hogy szinte nem ittam aznap semmit. Elhatároztam, hogy komolyabb figyelmet fordítok arra, hogy a napi ideális vízadagot megigyam.
 
Ebben lett segítőm a Tuppenware öko palackja, amiben a nap folyamán magammal viszem a munkahelyemre a vizet, folyadékot, amit aztán napközben megiszok. Nyáron itthon a hűtőszekrény ajtajában tárolom a palackot, magammal viszem a strandra, vásárláskor a táskámba teszem, utazáskor is nálam van.
 
Miért esett erre a palackra a választásom? 

       - divatos színek – most a nyári katalógusban kifejezetten menő színekben kapható
      - meleg hatására sem oldódnak ki belőle mérgező anyagok, mint a pett palackokból
     - hideg és langyos italokat is tudok magammal vinni
      - a mérete miatt pont belefér a hűtőajtóba
      - ergonomikus kialakítása miatt könnyű kézben tartani
      - a kupak maximálisan cseppmentesen zár (hú, előtte hány palack tartalma folyt a táskámba, autóba)
      - a kipattintható tető úgy van kialakítva, hogy nem zavaró ivás közben
      - mosható mosogatógépben

      - használatával védem a környezetet: a sok-sok eldobható pett palack helyett ezt töltöm meg naponta – nem terhelem a természetet, piciben ugyan, de  hozzájárulok ahhoz, hogy ne kelljen feleslegesen eldobhatót gyártani
      - spórolok – nem veszek naponta fél literes eldobható palackot
       - több méretben kapható (350 ml, 500 ml, 750 ml, 1000 ml) és a gyerekeknek való palackok édes állatfigurásak 

 
2017-ben a cég a Nyárra való tekintettel 4 darabos szettben, különleges kupakokkal és izgalmas színekben hozta forgalomba a palackot, rendkívül kedvező áron. 
 
A palackokat egy afrikai tervező álmodta meg, akinek gyermekkorában nagyon sokat kellett gyalogolnia a vízért. Akkor elhatározta, hogy ha felnő, vizes palackot fog tervezni. A palack oldalán lévő függőleges mintázat a vízesést szimbolizálja, ami a víz életadó erejét jelképezi.
 
A 4 darabos készlet tartalma: 1 db 750 ml-es (fluorsárga) és  3 db 500 ml -es (szőlőlila, piros, narancs) palack, jelenleg 9270 Ft-os kedvezményes áron vásárolható meg. Darabonként is rendelhető, a 750 ml-es 2590 Ft-ért, az 500 ml-es 2230 Ft-ért lehet a miénk.
 
Ha valakinek nem tetszenének ezek a színek, a hagyományos kék/rózsaszín színekben is elérhető 500 ml-es kiszerelésben, 3090 Ft/ darabáron.
 
A kicsik is élvezhetik az öko palackokat, nekik 350 ml űrtartalommal, kedves állatformával kínálja a cég 2490 Ft-ért. Az egészséges életmódot és a tudatos környezetvédelmet nem elég korán elkezdeni!
 
                                                               
          
A jó idő közeledtével a palackokat magunkkal vihetjük a játszótérre, hosszabb sétákra, kirándulásokra, fesztiválokra, strandra, utazásra.
 
Az otthoni víz/folyadékfogyasztáshoz, grillpartihoz, erkélyen, udvaron ücsörgéshez javaslom a fedővel ellátott, most 2 színben (fluorsárga és lila) kapható Új Hullám Kancsót, amiben egyszerre 2 liter folyadékot tárolhatunk. Szép, mutatós és még egy kisgyermek is könnyen kitölti belőle az italt. Légmentesen záródik (tehát kéretlen vendégek nem tudnak belerepülni), amelyben teát, tejet, gyümölcslevet, üdítőt tárolhatunk. Könnyű tisztán tartani, elfér a hűtő oldalában. Ára 4990 Ft.
 
Az idei nyár nagy durranása a mozikban a GRU 3 (hamarosan jegyet is nyerhetsz rá nálunk) a Tupperware is készül a premierre! A gyerekek akár a filmvetítésre Minyonokkal díszített Sportkulacscsal és Szendvicsdobozzal érkezhetnek.  Rendkívül jó utazáshoz - az autóban nem tudja "leinni" magát a gyerek, nem tudja kiborítani az ülésre a benne lévő folyadékot. Készülhettek már vele a szeptemberi iskolakezdésre! A kulacs űrtartalma 415 ml, a szett kedvezményes ára 3990 Ft. 
 
 
 
Egészségetekre!
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Partnereink