Jelenlegi hely

20. alkalommal Cipősdoboz akció - dobozolj Te is!

A Baptista Szeretetszolgálat 20. éve koordinálja a karácsonyi adománydobozok gyűjtését.

Mennyi szeretet fér egy cipősdobozba?
És mennyi öröm?
Eláruljuk: ren-ge-teg!

Az idén 20. alkalommal indul útjára november 24-én a Cipősdoboz akció, melynek lényege: egy cipősdobozba korosztályok szerint meglepetés ajándékokat helyezhetünk el, becsomagoljuk, a kijelölt leadópontokon egyikén leadjuk, majd a Baptista Szeretetszolgálat koordinálásában rászoruló gyermekekhez kerül az ajándék.
A dobozok elsődleges „kikötői” gyermekotthonok, nagycsaládos szervezetek, kórházak, fogyatékos gyermekek fejlesztésével foglalkozó iskolák, egyesületek, alapítványok, civil szervezetek.

A kezdeményezés Angliából indult, ahol az egyszerűbb postázás miatt kezdték el cipősdobozokba csomagolni az ajándékokat és elküldeni szegény gyerekeknek. A kezdeményezők nem sejthették, hogy egyszerű, de nemes tettüket százak, ezrek, milliók követik majd, és hogy a "cipősdobozba zárt szeretet" áttör határokat, korokat, életszemléleteket, és mozgalommá alakul szerte a világon. A Cipősdoboz akció (vagy, ahogy szülőhazájában, Angliában hívják, Operation Christmas Child) elérte hazánkat is, akkor még Nyugat-Európából érkezett csomagokat kaptak karácsonyra – a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével – az arra rászoruló gyerekek. 2004-ben a szeretetszolgálat elindította hazánk első önálló akcióját, amihez a közel 2 évtized alatt sok-sok támogató, cég, üzlet, szervezet csatlakozott és ma már többszáz leadó pont működik országszerte. 

Kezdetben az akció egyetlen gyűjtőponttal működött, a dobozokat postán vagy személyesen a Szeretetszolgálat szociális irodájának címére lehetett küldeni. 2006-ban már minden megyében volt egy helyszín, és a csomagok száma meghaladta a tízezret. 2011-ben 24500, 2012-ben 33.000 db csomag gyűlt össze és okozott örömet gyerekeknek, családoknak.

Nézzük az előző év számait!
2022-ben összesen 44.761 db dobozt gyűjtöttek, többszáz gyűjtőponttal.

A kezdeményezés mellé több neves színművész, közéleti személyiség és munkahelyi csapat állt, akik nem csak nevüket, hanem kétkezi munkájukkal is segítették az önkéntesek munkáját. Segítettek a csomagolásban, szelektálásban és a csomagok kiszállításáben, átadásában - ahol többen műsorukkal ajándékozták meg a gyerekeket. 

FNTOS KÉRDÉSEK:
Hogyan készíthetek ajándékot?

Első lépésként Keress egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt! Ezután döntsd el, hogy hány év körüli fiúnak vagy lánynak szánod ajándékod, s a cipősdobozt töltsd meg ajándékokkal. A cipősdoboz ajándékokat 0-tól 18 éves korig gyűjtjük.

Mit tegyek a cipősdobozba?

Cipősdoboz ajándékodba bármit tehetsz, aminek egy gyerkőc örülhet. Ez életkortól és nemtől függően sok minden lehet, ajándékodnak szinte csak a fantáziád szabhat határt, na és persze a doboz mérete : ) Kérünk, csak sérülésmentes tárgyat tegyél a dobozba, hisz karácsonyi ajándék lesz. HA gondolod, írj pár személyes sort a megajándékozott gyermeknek, családnak!

Van amit ne tegyek bele a dobozba?

Arra kérünk mindenkit, ne tegyetek: agresszivitásra késztető képeket, játékokat; pl.: játékpisztolyt, kést, pc-játékot); konzervet, romlandó ételeket, gyümölcsöt; törékeny tárgyat (tükröt, porcelánbabát, stb.); gyógyszereket

Sampon, testápoló, egyéb folyékony tárgy esetén tanácsos gondosan becsomagolni azt egy zárható tasakba, hogy sérülés, szivárgás esetén se tegye tönkre az egész ajándékcsomagotokat

Hogyan csomagoljam be a dobozom?

Elkészített ajándékod csomagold be színes csomagolópapírral, külön a tetejét és külön az alját, majd ragaszd le átlátszó cellux ragasztó szalaggal, vagy kösd át zsineggel! Így nem nyílik ki szállítás során, viszont könnyen kinyitható és visszazárható az elengedhetetlen biztonsági átnézések elvégzésekor! A dobozra jól láthatóan írd fel, hogy milyen korosztályú lánynak/fiúnak szánod ajándékod, pl. így: “fiú 12″ vagy “lány 8″.

És ne feledjétek, minden évben díjazzák a legkreatívabb cipősdoboz ajándékokat, így bátran engedjétek szabadon fantáziátokat !
 

Hol és mikor adhatom le a cipősdobozomat?

Az elkészült ajándékcsomagot legkésőbb december 18-ig juttasd el a cipősdoboz begyűjtő helyek valamelyikébe! Ezek pontos címéről, a cipősdoboz leadóhelyek nyitva tartásáról, illetve a helyi partnereink elérhetőségéről ITT olvashattok. 

Amennyiben valaki mégis postai úton kívánja ajándékát eljuttatni, úgy ezt az alábbi címre kérik elküldeni: Baptista Szeretetszolgálat 1102 Budapest, Bánya u. 1.

Hova kerülnek az ajándékok?

Az összegyűjtött cipősdoboz ajándékokat a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi hálózatán keresztül juttatja el a gyermekekhez, még az ünnepek előtt. A dobozok elsődleges „kikötői” gyermekotthonok, nagycsaládos szervezetek, kórházak, fogyatékos gyermekek fejlesztésével foglalkozó iskolák, egyesületek, alapítványok, civil szervezetek.

Hogy idén hány gyermek örülhet karácsonyi ajándéknak december 24-én, az Rajtatok múlik.
Csatlakozzatok Ti is, dobozoljatok és próbáljátok ki Ti is:
mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban?

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére