Jelenlegi hely

Nevelőszülői hálózatot hoz létre a Szombathelyi Egyházmegye

A Szombathelyi Egyházmegye látva a sok-sok család nélkül felnövő, szeretetre és befogadásra vágyó gyermek szenvedését, létre kívánja hozni a Szent Család Nevelőszülői Hálózatot.

Vas Vármegyében jelenleg 300 nevelésbe vett gyermek él, közülük 91-et tudtak a szakemberek nevelőszülőnél elhelyezni. A gyermekotthoni férőhelyek száma is nagyon alacsony, jelenleg hozzávetőlegesen 25 gyermek vár a bekerülésre.

Ki a nevelésbe vett, állami gondozott gyermek?

Azok a kiskorúak, akikről családjuk nem tud megfelelően gondoskodni. Az okok között sok minden szerepelhet, a szülők életvitele, bántalmazás, hajléktalanság, szenvedélybetegségek: olyan tényezők, amelyekkel a szülők önhibájukból vagy azon kívül veszélyeztetik gyermekük egészséges testi, lelki, és szellemi fejlődését. A gyermekek védelme és biztonsága érdekében ezekben az esetekben a gyermekvédelmi hatóság kiemeli őket családi a környezetükből. Sokszor pedig a szülők maguk adják be a gyermeküket állami gondozásba, vagy egyszerűen otthagyják őket a kórházban.

Helyzetkép Vas vármegyében

Csak az elmúlt év folyamán 31 tizenkét év alatti gyermek került a rendszerbe Vas vármegyében. Közülük mindössze tizenegyet sikerült nevelőszülőknél elhelyezni, a többiek gyermekotthonba kerültek. Noha a gyermekotthon dolgozói a legjobb tudásuk szerint igyekeznek ellátni a feladataikat, egy gyermekotthoni csoport mégsem tudja azt a biztonságot, személyes odafigyelést, szerető és meghitt környezetet biztosítani, amelyet egy család. Ezért kiemelten fontos, hogy minél több állami gondozott gyermeket nevelőszülőnél tudjunk elhelyezni. Ebbe a folyamatba kíván az Egyházmegye bekapcsolódni Krisztus szavait követve: „aki befogad egy ilyen gyermeket az én nevemben, engem fogad be” (Mk 9,37). Egy gyermek számára, aki elveszítette a legalapvetőbb hátterét és kapcsolatait - a családját, ahonnan szeretetet, biztonságot, segítséget, megértést, örömet kellett volna kapnia - a legnagyobb ajándék egy szerető szívű, befogadó új család, olyan emberek, akik valamit pótolnak abból, ami alig-alig pótolható.

 

Támogató, családi környezet

A nevelésbe vett gyermekek saját családjuk környezetében kisebb nagyobb mértékben traumatizálódtak, mentális és fizikai sérüléseket szenvedtek. Ezért szükséges, hogy szerető, elfogadó, stabil, támogató családi környezetbe kerüljenek, ahol felépülhetnek a bántalmazások okozta sérülésekből, ahol átélhetik a gyermekkor örömét és azt, hogy van valaki, akire mindig, feltételek nélkül számíthatnak. A fejlesztés és felzárkóztatás mellett kiemelt célunk a tehetségek kibontakoztatása, és az önálló életvitelre nevelés, hogy a gyermek felnőve boldog emberré és a társadalom hasznos tagjává válhasson. Szeretnénk a gyermekeket megismertetni a hit ajándékával is, azzal az örömhírrel, hogy van Mennyei Atyjuk, aki mindig velük van, soha nem hagyja el őket, akinek szeretete végtelen.

Ki lehet nevelőszülő?

Nevelőszülő az lehet, aki

- büntetlen előéletű,
- 24. életévét betöltött, fizikailag,
- egészségileg és pszichésen alkalmas a nevelőszülői feladatok ellátására,
- rendelkezik azzal a szeretetteli lelkülettel, amely ehhez a hivatáshoz elengedhetetlen.

További feltételek:
- Gyermeknevelésre alkalmas lakókörnyezettel kell rendelkeznie, ahol az egy gyermekre jutó élettér legalább 6 m2.
- A jelentkezőnek el kell végezni a jogszabályban előírt 60 órás nevelőszülői tanfolyamot.
- Rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, és életvitel szerűen az ország területén élő magyar állampolgárnak kell lennie.
- Egyedülálló is jelentkezhet nevelőszülőnek, házastársak esetében pedig mindkét félnek támogatni kell a nevelőszülői elhatározást.   

Jelentkezi lehet: szombathely@katolikus.hu

Forrás: A Szombathelyi Egyházmegye Sajtóosztályának enegedélyével: martinus.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére