Jelenlegi hely

Szilvalekvár – változatok tartósítószer nélkül

Szilvalekvár: de vajon melyiket szeretnéd? A hagyományos sűrűt, a darabos dzsemet, netán a gyorsan készülőt vagy fűszereset? Most választhatsz kedvedre.

Szilvalekvár receptek

Mostanában az az érzésem, hogy szilvalekváron a hagyományos, sűrű, órákig cukor nélkül készített lekvárt értjük, valami olyasmit, amit régen az asszonyok a családi házak udvarán üstökben főztek és cserépedényekben tároltak, mert ez az igazi. Pedig szilvából más is készülhet. Itt most négy alaptípust mutatok be neked:

  • hagyományos, sűrű, cukor nélkül készült szilvalekvár

  • darabos szilvalekvár (szilva dzsem)

  • gyors szilvalekvár pektinnel

  • fűszeres szilvalekvár rozmaringgal és kakukkfűvel.

A szilva előkészítésre befőzésre

Először előkészíted az üvegeket:

  • tisztára mosod
  • forró vízben sterilizálod
  • kicsepegteted
  • kiszárítod.

Bármilyen formában főzöd be a szilvát, az előkészítés módja ugyanaz és az alábbi lépésekből áll:

  • A szilvát álló vízben kétszer megmosod, majd folyó vízben leöblíted.
  • A szárakat eltávolítod és ismét leöblíted.
  • A magokat eltávolítod, közben a szilvát feldarabolod (félbe vagy több darabba)

Megjegyzések:

  • A tartósítószer nélküli eltevésnek vannak feltételei: hibátlan gyümölcs, tiszta munka, légmentesen zárható üvegek.
  • A befőzni kívánt szilva legyen érett, hibátlan (ha akad benne hibás, a romlott részt vágd ki,vagy ne is főzd be).
  • A befőtt és az ecetes szilva készítésénél a magozás és darabolás elmarad, de ebben az írásban ezekkel nem foglalkozom.

Hagyományos, sűrű szilvalekvár

Hozzávaló:

  • 3 kg szilva (olyan mennyiség, amennyiből bátran kipróbálhatod, de valójában tetszés szerint mennyiségből készítheted a lekvárt (nem kell hozzá sem cukor, sem tartóstószer

Elkésztés:

  • A kimagozott szilvát a könnyebb főzés kedvéért turmixolhatod, ledarálhatod, feldarabolhatod, de félben is hagyhatod (ez a végeredményen nem fog változtatni). A darabolással gyorsítod a folyamatot, mert a feldarabolt szilvából kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalma.
  • Felteszed főni egy lábosban. Lehetőleg ne zománcos edényt használj a főzéshez, hanem rozsdamentes acélból készültet, abban kevésbé fordul elő, hogy odakozmál az aljára.
  • Lassan melegíted, hogy kiengedje a levét. Főzés közben sokszor megkevered.
  • Addig kell főznöd és kevergetned, míg a szilvalekvárt egy kanálra téve megfordítod, és nem esik le róla.
  • Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón üvegekbe teszed – az üveg legyen tele, hogy kevés levegő maradjon benne.
  • Az üvegeket lezárod, majd 5 percre fejre állítod. Ilyenkor a levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
  • Egy napra száraz dunsztba teszed, majd címkézés után végleges helyére rakod.

Elkésztési idő: 4,5 óra

Részletesebb leírást itt találsz:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/lekvar/szilvalekvar/

Darabos szilvalekvár (szilva dzsem)


Hozzávalók:

  • 1,5 kimagozott szilva
  • 30 dkg kristálycukor

Elkészítés:

  • A kimagozott és lemért szilvát egy lábasba teszed.
  • Hozzáadod a cukrot és egy órát állni hagyod. Közben időnként megkevered, hogy a gyümölcs levében a cukor feloldódjon.
  • 10 percig főzöd, majd botmixerrel egy részét összetöröd úgy, hogy darabos maradjon.
  • Tovább főzöd addig, amíg tányérra cseppentve már nem folyik szét.
  • Forrón üvegekbe mered annyira tele, amennyire lehet.
  • Az üvegeket lezárod, majd 5 percre fejre állítod. Ekkor a bent maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
  • Egy napra száraz dunsztban gőzölöd, majd felcímkézés után végleges helyére teszed.

Elkészítési idő: 2 ¾ óra (ebből munka: 1 ¾ óra)

Részletesebb leírást itt találsz:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/darabos-szilvalekvar-szilvadzsem/

Gyors szilvalekvár

Pektinnel, pektin tartalmú adalékokkal (dzsmfix) vagy pektin tartalmú befőző cukorral készül. Előnye, hogy a főzési idő néhány percig tart. Itt egy dzsemfixes változatot olvashatsz, amit én szilva öntetnek
neveztem el.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg megmosott, magozott szilva (kiindulhatsz 2 kg-ból, valószínű. lesz benne hibás)
  • 0,5 kg cukor
  • 1 tasak (25 g) Lucullus dzsemfix 3:1 (Összetevői: dextróz, pektin,, citromsav, káliumszorbát tartósítószer, kálium-citrát, növényi zsír)

Elkészítés:

  • A kimagozott és feldarabolt (félbe, negyedbe vagy még kisebb darabokba) egy lábasba teszed.
  • A dzsemfix tartalmát összekevered 3 evőkanál kristálycukorral.
  • A keveréket a szilvához adod és forrásig melegíted.
  • Hozzáadod a maradék cukrot. Összekevered, melegíteni kezded, közben is kevergeted, hogy a cukor feloldódjon.
  • Felforralod és 5 percig főzöd.
  • Forrón üvegekbe töltöd, majd lezárod és 5 percre fejre állítod
  • 1 napra száraz dunsztba teszed.
  • Felcímkézés után végleges helyére rakod.

Elkészítési idő: 1 óra

Részletesebb leírást itt találsz:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/dzsem/gyors-szilvalekvar/

Fűszeres szilvalekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg magozott gyümölcs
  • 0,3 kg kristálycukor
  • 4 mokkás kanál apróra vágott friss vagy porított szárított fűszer

Elkészítés:

A fűszeres lekvárok alapja maga a lekvár: ebben a példában a darabos szilvalekvár. A lekvár ugyanúgy készül, mint a fűszer nélküli. A különbség pusztán annyi, hogy a főzés befejezése előtt 10 perccel célszerű a fűszert hozzáadni. Azért nem előbb, mert hosszabb főzés alatt a fűszer aromája kevésbé érvényesül.
Tehát:

  • A lekvár elkészítése (amíg a lekvár fő, előkészítheted a fűszereket)
  • Főzés még további 10 percig
  • Forrón üvegbe töltés
  • Lezárás, száraz dunsztba tétel 24 órára.
  • Fűszer hozzáadása

Elkészítési idő: 3 óra (ebből munka: kb. 2,5 óra)

A részletesebb leírást itt találod:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/lekvar/fuszeres-lekvarok/


Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére