Jelenlegi hely

A tartásdíj - ezt érdemes róla tudni - 1. rész

Ha egy szülőnek kiskorú gyermeke van, akkor róla – akár saját szükséges tartásának korlátozásával is – köteles gondoskodni. Ez egyszerre erkölcsi és jogi kötelezettség, a kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát bizonyítani sem kell. 

A tartásdíj (1. rész) – Ezt érdemes róla tudni
 
Ha egy szülőnek kiskorú gyermeke van, akkor róla – akár saját szükséges tartásának korlátozásával is – köteles gondoskodni. Ez egyszerre erkölcsi és jogi kötelezettség, a kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát bizonyítani sem kell. Válás, különköltözés esetén mindig érzékeny téma a gyermektartásdíj összege.
 
Alapszabály
Az a szülő, akinél a gyermek lakik, természetben, a külön élő szülő pedig elsősorban pénzben biztosítja a tartást. A tartásdíj összegében pedig a felek szabadon megállapodhatnak – a bíróság csak akkor dönt, ha a felek egymással nem jutnak dűlőre e kérdésben.
 
A jogszabály szerint a tartásdíj mértéke a külön élő szülő jövedelme 15–25%-ának megfelelő összeg lehet. A bíróság ez alapján egy fix összegű tartásdíjat fog megállapítani, 2014. március óta megszűnt a százalékos összegmeghatározás.
 
A pontos összeg megállapításához a következőket veszi figyelembe a bíróság:
  • a gyermek indokolt szükségletei,
  • a szülők jövedelmi és vagyoni viszonyai,
  • a szülők háztartásában eltartott más (saját vagy mostoha) gyerekek száma,
  • a gyermek esetleges saját jövedelme,
  •  az utána járó szociális juttatások.
Ha több gyermek van, az összes tartási igény a gyakorlat szerint nem haladhatja meg a tartásra kötelezett jövedelmének 50%-át.
 
Költségek
Ha a különváló szülők maguk meg tudnak egyezni a tartásdíj összegéről, ugyancsak a fent írt szempontokat érdemes alapul venniük. Legjobb, ha összeírják maguknak, mennyit költöttek a gyermekre az együttélésük alatt, és ebből indulnak ki. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyermek részére fizetett tartásdíj nem lehet „szűkös tartás”, de legtöbbször nem is a „luxustartás” a cél. A különélő szülőnek a gyermek valós igényeinek megfelelően, egy átlagos színvonalú tartásdíjat kell fizetnie, a lehetőségekhez mérten figyelemmel a gyermek korábbi életszínvonalára. Ami az ésszerű költségeket illeti, arra kell tekintettel lenni, hogy mely költségek merülnek fel a gyermek vonatkozásában a felelős, józan életvitel mellett.
 
Mit takarnak a költségek?
Lakhatás, iskoláztatás, egészségügyi ellátás, ruházkodás, élelmezés, szabadidő tartalmas eltöltése.
 
Ha a szülők maguk állapodnak meg a tartásdíjról, és nem a bíróságtól kérnek ítéletet ebben a tárgyban, akkor rugalmas megoldásokat alkalmazhatnak, például nincs akadálya annak, hogy rögzítsenek egy fix összeget, és emellé kikössék, hogy (például) a mindenkori iskoláztatási költségeket felezik. (Olyan tételek esetében érdemes ilyesmiben megállapodni, amelyek életkoronként nagyobb mértékben változnak, előre kevésbé kalkulálhatók, de amelyeket a szülők szeretnének egyenlő mértékben viselni.)
 
A szülők megállapodhatnak abban is, hogy a gyermekétől külön élő szülő a tartási kötelezettségének megfelelő vagyontárgy (pl. ingatlan) vagy pénzösszeg egyszeri juttatásával tehet eleget. Egy ilyen megállapodás akkor érvényes, ha meghatározzák azt az időszakot, amelynek tartamára a juttatás a tartást fedezi, és a bíróság jóváhagyja a felek ilyen irányú egyezségét.
 
A behajtási nehézségeket elkerülendő, célszerű a bíróságtól kérni a tartásdíjnak a kötelezett munkabéréből történő, közvetlen munkáltatói letiltását.
 
A tartásdíj emelése
Ha a válásnál vagy a különköltözésnél a gyermekek még nagyon kicsik, nagyon előrelátónak kell lenni a tartásdíj meghatározásánál, hiszen azt akár 15–20 évig is fizetni kell, közben viszont az életviszonyok természetesen nagyon megváltozhatnak.
 
Lehet kérni a bíróságtól, hogy a tartásdíj kövesse az inflációt, vagyis hogy a bíróság rendelkezzék, hogy a tartásdíj összege évente, a következő év január 1. napjától a KSH által előző évben közzétett éves fogyasztói árindex növekedésének mértékével – külön intézkedés nélkül – módosul. Ebben az esetben, ahogy a fogyasztói árindex növekedésének mértékét a KSH közzéteszi, a következő hónaptól a külön élő szülőnek automatikusan az ilyen mértékkel megnövelt összeget kell fizetnie.
 
Előállhat azonban olyan élethelyzet, ami azt indokolja, hogy a külön élő szülő ennél nagyobb mértékben járuljon hozzá a gyermek tartásához. Ha a gyermek érdekében olyan rendkívüli kiadás merül fel, amelynek fedezését a tartásdíj kellő előrelátás mellett sem biztosítja, a tartásra kötelezett e rendkívüli kiadás arányos részét is köteles megtéríteni. Ez a kötelezettség a külön élő szülőt tényleg csak kifejezetten rendkívüli kiadások esetén terheli, mint például, ha a gyermek megbetegszik, és hosszabb időn át fennállnak az orvosi kezelés költségei, vagy mondjuk kiderül, hogy kiemelten tehetséges valamiben, és a képzése, taníttatása indokolja a plusz kiadásokat a gyermek érdekében.
 
Csökkenthető-e a tartásdíj?
A gyakorlatban a külön élő szülőket legtöbbször az érdekli, hogy mely esetekben van mód a tartásdíj csökkentésére. Le kell szögezni, hogy a családjogi szabályozás minden egyéb körülmény elé helyezi a gyermek érdekét. A tartásdíj összegének csökkentése pedig ezzel – nyilvánvalóan – ellentétes. A már megállapított tartásdíj csökkentésére – ha a felek nem tudnak erről megegyezni – bírósági úton kizárólag akkor van lehetőség, amennyiben a tartásdíj meghatározásának alapjául szolgáló körülményekben olyan változás következett be, hogy a tartás változatlan teljesítése valamelyik fél lényeges jogi érdekét sérti. További feltétel, hogy a változtatás a gyermek érdekében álljon (de legalább ne legyen ellenétes azzal). Ehhez a külön élő szülőnek bizonyítania kell azokat a tényeket, amelyek a tartásdíj csökkentését indokolják.
 
További információ:
+36-30/989-7662
 
Dr. Frei Anita
ügyvéd, mediátor

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére