Jelenlegi hely

Tartásdíj - 2. rész - Mit tehetünk, ha nem jön?

Mit tehet a szülő, ha a külön élő szülő nem fizeti a tartásdíjat?

Tartásdíj (2. rész) – Mit tehetünk, ha nem jön a tartásdíj?
 
Mit tehet a szülő, ha a külön élő szülő nem fizeti a tartásdíjat?
 
ALAPSZABÁLY:
A tartásdíjat mindenképpen fizetni kell!
A tartásdíjat a külön élő szülőnek akkor is fizetnie kell, ha például nyáron az egész hónapot nála tölti a gyermek az időszakos kapcsolattartás keretében.
 
Mi az a tartásdíj és mekkora összegű? Cikkünk 1. részében erről is írtunk!
 
Fontos tudni, hogy a gyermektartásdíj fizetését nem lehet függővé tenni attól, hogy a külön élő szülő láthatja-e a gyermeket (és bármilyen más feltételtől sem.) A tartásdíjat minden körülmények között fizetni kell, ha esetleg a kapcsolattartásban nehézségek merülnek fel, az egy külön téma. Az a szülő pedig, akinek a gondozásában, nevelésében a gyermek el van helyezve, nem mondhat le a tartásdíjról – hiszen az nem is az övé, hanem a gyermeket illeti meg. Amennyiben a külön élő szülő nem fizeti a gyermektartást, végrehajtási eljárást kell indítani.
 
Sajnos előfordul, hogy a végrehajtási eljárás eredménytelen. Mi a teendő ilyenkor?
Van lehetőség arra, hogy a szülő a gyermektartásdíj megelőlegezését kérje az államtól, így a szülő akkor is hozzájuthat a tartásdíj összegéhez, ha a fizetésére kötelezett személy azt nem fizeti meg időben. Ebben az esetben – a kötelezett visszafizetési kötelezettségével – az állam folyósítja a megállapított összeget.
 
A tartásdíj megelőlegezésének jogszabályi feltételei
 
A következő feltételeknek együttesen kell fennállniuk:
 
  • Van jogerős bírósági határozat a tartásdíjról.
  •  Megállapítható, hogy a tartásdíj behajtása átmenetileg lehetetlen.
  • (A gyámhivatalnak meg kell győződnie a gyermektartásdíj átmeneti – legalább 6 havi – behajthatatlanságáról. A gyermektartásdíj megelőlegezésére akkor kerülhet sor, ha a jogosult kérte a bírósági határozatban megállapított gyermektartásdíj bírósági végrehajtását, és a kötelezett munkabérére, más rendszeres jövedelmére, illetve egyéb vagyonára vezetett végrehajtás eredménytelen volt, vagy a végrehajtás szünetel, a részösszegű megfizetés vagy behajtás mértéke a bíróság által megállapított gyermektartásdíj alapösszegének 50%-át nem haladta meg. Részösszegű megfizetés, illetve részösszegű behajtás esetén a gyámhivatal a bíróság által megállapított gyermektartásdíj alapösszegének 50%-át előlegezi meg.)
  • A gyermeket gondozó személy nem képes a gyermek részére a szükséges tartást nyújtani. (Hogy ez így van-e vagy sem, azt a gyámhatóság állapítja meg.)
  • A gyermeket gondozó családban az egy főre jutó jövedelem összege nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.
Hol kell benyújtani a megelőlegezés iránti kérelmet?
 
A gyermektartásdíj megelőlegezése iránti kérelemről a gyámhivatal dönt. Az a gyámhivatal illetékes, amelynek területén a gyermek szülői felügyeletet gyakorló szülőjének vagy a gyermeknek a lakóhelye van. A kérelmet a gyermektartásdíjra jogosult gyermek szülője, törvényes képviselője kérelmezheti. A kérelemben nyilatkozni kell, hogy a megelőlegezés megállapítását kizáró ok nem áll fenn, és meg kell jelölni azokat az indokokat és tényeket, amelyek a kérelmet megalapozzák.
 
Cikkünk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült, és nem minősül jogi tanácsadásnak. Ha kérdése van bármilyen családjogi témában, vagy családjogi mediációval kapcsolatban, forduljon ügyvédhez vagy mediátorhoz.
 
További információ:
 
 
+36-30/989-7662
 
Dr. Frei Anita
ügyvéd, mediátor

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére