Jelenlegi hely

Bébiológia - 4. hét

Bébi(bi)ológa, azaz Manó fejlődése hétről hétre: a várandósság negyedik hete.

4. hét

Megérkeztünk!  


Ha minden jól ment, és megfelelő volt az időzítés, a jól előkészített méhnyálkahártyába pár nap alatt bevackolódhat a kis gombostűfej nagyságú embrió. Megkezdődik a méhlepény (placenta) és a köldökzsinór kialakulása, és elkezd termelődni a magzatvíz, hogy a rohamosan fejlődő emberkezdemény semmiben ne szenvedjen hiányt. Non-stop wellness, teljes ellátással!

Beágyazódáskor kezd termelődni a szépnevű Human Chorionic Gonadotropin (alias HCG) hormon is. Ez egyrészt gátolja a további peteérést – azaz a hét végére esedékes vérzésed kimarad (a pecsételő vérzés viszont normális kísérőjelenség!), másrészt bekerül a vérbe, majd a vizeletbe, ahonnan a gyorstesztek most, kb. tíz nappal a megtermékenyülés után képesek kimutatni – azaz pozitív lesz az eredmény! 

Gratulálunk! Most már tényleg terhes vagy!

A rajzot Mucsi Tina készítette, a szöveget pedig az ötgyermekes Kaposvárimaminak, azaz Patak Cs. Gyöngyvérnek köszönhetjük.

A rajz és/vagy a szöveg jogellenes (a szerzők írásbeli hozzájárulása nélküli)  felhasználása esetén a közzététel napi díja (kötbér) bruttó 25.000 forint képenként / mondatonként.

Partnereink