Jelenlegi hely

Bébiológia - 3. hét

Bébi(bi)ológa, azaz Manó fejlődése hétről hétre: a várandósság harmadik hete.

3. hét


Jókor voltam jó helyen! – mondhatná a legügyesebb hímivarsejt, aki egy-két napos vándorlás után most szerencsésen elcsípheti a petevezetőben az éppen arra járó, érett petesejtet, hogy megtörténjen a romantikusnál jóval lehengerlőbb stílusú fogantatás és egyesülve, zigótaként induljanak lassan tovább a méh felé.

Szerintem – Tamási Áron (a Jégtörő Mátyásban írt) gondolatát osztva – ebbe ugrik fejest a „Lélek”, aki téged választott édesanyjának! Már ekkor eldől, hogy a gyorsan osztódó kis szedercsíra fiú lesz-e vagy lány…

A hat-hét napig tartó „nászút” végén egy több száz sejtből álló hólyagcsíra érkezik meg az anyaméhbe, mely kilenc hónapig ad meleg, biztonságos otthont a fejlődő új életnek.

Ha a petefészekből egyszerre két petebarátnő indul sétára, akkor külön-külön randevúznak, és kétpetéjű ikerpár születik majd. Ha a zigóta válik ketté, akkor genetikailag teljesen azonos, egypetéjű ikrek születnek.
 

A rajzot Mucsi Tina készítette, a szöveget pedig az ötgyermekes Kaposvárimaminak, azaz Patak Cs. Gyöngyvérnek köszönhetjük.

A rajz és/vagy a szöveg jogellenes (a szerzők írásbeli hozzájárulása nélküli)  felhasználása esetén a közzététel napi díja (kötbér) bruttó 25.000 forint képenként / mondatonként.

Partnereink