Jelenlegi hely

Egészséges zserbó és mézeskalács recept!

Sokan vagyunk úgy vele, hogy tudjuk-tudjuk, életmódot kellene váltani, de most még itt a karácsony, a szilveszter, azt még megvárjuk, majd utána… A halogatással nem megyünk semmire, vágjunk bele bátran most azonnal! Ha ilyenkor nem szedünk magunkra plusz kilókat, akkor azzal már nem is kell később megküzdenünk, ne nehezítsük hát meg a saját dolgunkat!  

Az alábbi receptekben bio tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű lisztet használunk, de érdemes megbarátkozni a rizsliszttel, vagy zabliszttel is. Alapszabály, hogy utóbbiaknál azért érdemes legalább 1/3 arányban tönkölybúza-lisztet is használni, hogy a süteményünk biztosan jól sikerüljön. Az alábbi recepteknél mézet használunk édesítésre, de más receptekben a cukrot nyugodtan lecserélhetjük nádcukorra, vagy a Biopont kínálatában megtalálható rizs, agávé, vagy kókuszvirágszirupra, ezzel is segítve az egészséges táplálkozást.

Mézeskalács - egészségesen:

Hozzávalók:

  • 400 gr teljes kiőrlésű bio búzaliszt

  • 80 gr bio zabliszt

  • 60 gr bio zabkorpa

  • 65 gr házi vaj vagy teavaj

  • 1 tojás fehérje

  • 3 tojás sárgája

  • 410 gr virágméz

  • csipet só

  • 1 teáskanálnyi étkezési szódabikarbóna

  • 50 gr mézeskalács fűszerkeverék

Vegyünk elő egy nagy tálat, tegyük bele a kétféle lisztet és a zabkorpát. Adjuk hozzá a sót, a szódabikarbónát és a fűszereket is, majd keverjük össze egyenletesen. A vajat olvasszuk fel, hűtsük vissza langyosra, és adjuk a keverékhez. A tojásokat egy külön tálban verjük fel, majd a mézzel együtt dolgozzuk hozzá a tésztához. Alaposan össze kell gyúrni, egy nagy gombóccá. A tésztát 2-3 órát pihentetjük a hűtőben, majd lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.

Természetesen a díszítés is egészséges, ezúttal elhagyjuk a cukormázat. A sütemények tetejét kenjük meg egy kis tojásfehérjével, így könnyebben rajta marad a dekoráció, használhatunk aszalt gyümölcsöket, kókuszreszeléket vagy diót, mandulát is. A kidíszített süteményeket 180 fokra előmelegített sütőben 3-5 perc alatt készre sütjük. A kisült mézeskalácsokat takarjuk le egy tiszta konyharuhával, így megőrzik puhaságukat.

 

Zserbó - egészségesen

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg teljes kiőrlésű bio búzaliszt (lehet tönköly is)

  • 1 kávéskanál szódabikarbóna a liszthez keverve

  • 30 dkg házi vagy bio vaj

  • 10 dkg méz

  • 1 dl házi tej

  • 2 házi vagy bio tojássárga

  • 1/2 dl valódi rum

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 25 dkg méz

  • 40 dkg darált dió

  • 40 dkg sárgabarack lekvár (lehetőleg cukor- és tartósítószer mentes)

Hozzávalók a mázhoz:

  • 10 dkg 75-80%-os étcsoki

  • kevés méz

  • kevés házi vagy bio vaj

A vajat a mézzel és a tojássárgákkal kikeverjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ha nagyon darabos, szétesik, adjunk hozzá tejet vagy kevés vizet. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, ízlés szerint lehet több lekvárral vagy mézzel is készíteni.

A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egyesével tepsi nagyságúra (2-3 mm vastagra) nyújtjuk. Az elsőt beletesszük a tepsibe, rákenjük a töltelék felét, jöhet a második tésztalap, arra a töltelék másik fele, majd a harmadik tésztalap. Egy óra pihentetés után alacsony fokozaton 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, a csokit gőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk egy kevés mézet és vajat, majd rákenjük a süti tetejére. Hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd felkockázzuk.


Az ünnepek alatt biztosan finomabbnál finomabb sütemények vesznek körül minket, akár hozzánk érkeznek vendégek, akár mi látogatjuk meg szeretteinket. A Biopont lisztekkel nem kell lemondanunk semmilyen finomságról, a hagyományos karácsonyi süteményeket elkészíthetjük egészséges változatban is. A Biopont kínálatában szerencsére nagyon sok olyan alapanyagot találhatunk, amelyek ilyenkor karácsonykor sem hagynak el bennünket és nagyon jó szolgálatot tesznek. Ha már a lisztet lecseréljük egészségesebb változatra, gyorsabban felszívódó, rostdúsabb, kalóriaszegényebb termékekre, máris sokat tettünk egészségünkért.

Itt van mindjárt az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű liszt. A közönséges búzához képest a bio tönkölybúza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, és aminosav tartalma is nagyon kedvező. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, így amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak.

Forrás: Arterego

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

5 tipp, hogy a szülőség mellett magunkra is maradjon időnk

5 tipp, hogy a szülőség mellett magunkra is maradjon időnk

Szülőnek lenni csodálatos és hálás feladat, ami ugyanakkor számos lemondással és kihívással együtt jár: miközben egy másik emberi lény szükségleteiről gondoskodunk, sokszor érezhetjük úgy, hogy nem jut idő saját magunkra. Ne felejtsük el azonban, hogy az énidőre mindenkinek szüksége van, olykor tehát egy kicsit törődjünk saját magunkkal is.
Hogyan segíthetünk a rászorulóknak? - Tippek nem csak az ünnepi időszakra

Hogyan segíthetünk a rászorulóknak? - Tippek nem csak az ünnepi időszakra

A rászorulók támogatása nemcsak karácsonykor, hanem egész évben fontos, de az ünnepi időszak különösen jó lehetőséget teremt a segítésre. Hoztam pár ötletet, hogy milyen módokon tehetünk jót:
Hogyan maradjunk energikusak a téli hónapokban? - Tippek a tél okozta fáradtság ellen

Hogyan maradjunk energikusak a téli hónapokban? - Tippek a tél okozta fáradtság ellen

A téli hónapokban gyakran tapasztalható fáradtság és energiahiány a hideg időjárás, a rövid nappalok és a kevesebb napfény miatt alakul ki. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy energikusabbnak érezd magad ebben az időszakban:
Apák a gyermeknevelésben

Apák a gyermeknevelésben

Hogyan élhetik meg valóban a szülőséget az édesapák?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére