Jelenlegi hely

Bolygónk a Föld – A Föld hete programok az Agórával

Idén is az élővilág változatosságának megőrzése lesz a központi témája a Föld napjának április 22-én. A debreceni Agóra Tudományos Élményközpont egész héten keresztül izgalmas játékokkal, feladatokkal és kisfilmekkel várja látogatóit a Facebookon.

A WWF Élő bolygó jelentése évről évre arra figyelmeztet, hogy az emberi beavatkozás a természet évezredes egyensúlyába, illetve az emberiség túlterjeszkedése és túlfogyasztása veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét.

Jelenleg mintegy egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye.

A mi bolygónk – A Föld hete az Agórával

Az Agóra Tudományos Élményközpont ebben az évben is digitális programokkal csatlakozik a Föld napja mozgalomhoz. 2021. április 21-től 25-ig A mi bolygónk – A Föld hete az Agórával címmel az élményközpont Facebook oldalán és honlapján a témához kapcsolódó, izgalmas videókkal, cikkekkel és játékokkal jelentkezik.

A biológiai sokféleség csökkenésének okai mellett szó lesz arról, miért olyan különleges a Föld a Naprendszer bolygói között, hogyan hasznosítja az Agóra a megújuló energiák adta lehetőségeket, és pontosítják, mi kerülhet a szelektív hulladékgyűjtőbe.

Bemutatják a hazánkban védelem alatt álló veszélyeztetett fajokat, az Agóra-tó körül élő állatokat, és kiderül az is, alszik-e téli álmot a földigiliszta.

Szombaton a Kreatív tudomány sorozatban ledobják a virágmagbombát, a Vasárnapi tudományból pedig az érdeklődők megtudhatják, hogyan lehet házilag víztornádót készíteni.

Az Agóra Facebook oldalát itt találod.

Föld napja 1970 óta

A Föld napjáról 1970-ben egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére tartották meg az első Föld napját, hogy felhívják a figyelmet az egyre fokozódó ökológia válság jeleire és a bolygónk védelmére.

A mozgalomba már akkor 25 millióan kapcsolódtak be szerte az Amerikai Egyesült Államokban. Olyan környezetromboló folyamatok megállítása volt az akció célja, mint például a nagyfokú levegő- illetve vízszennyezés, a túlfogyasztásunkból származó, újra nem hasznosítható hulladékok felhalmozódása vagy a fosszilis energiaforrásaink (a szén, a kőolaj és a földgáz) teljes felélése.
Az akció később világmozgalommá nőtte ki magát, amelyhez hazánk az elsők között csatlakozott.

Föld Napja Alapítvány Magyarországon

1990 óta Magyarországon is minden évben megünnepeljük a Föld napját, ekkor hozták létre környezetvédők hazánkban a Föld Napja Alapítványt.

A szervezet honlapján felhívják a figyelmet arra, hogy mindannyian sokat tehetünk bolygónk védelme érdekében. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit... ajándék a környezetnek és az egészségednek!

ADL - Debrecenimami

Forrás: Agora Tudományos Élményközpont

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 
Még hasznos is lehet, ha játszik a gyerek? – ezekkel a videojátékokkal tanulhat nyelvet

Még hasznos is lehet, ha játszik a gyerek? – ezekkel a videojátékokkal tanulhat nyelvet

Digitális bennszülötteknek hívjuk a Z generációs - 1990 után született – gyerekeket, ők már az internettel együtt nőttek fel, és annak minden előnyével és hátrányával meg kell küzdeniük. Nekünk, akik még előtte voltunk gyerekek, és a gyerekkori emlékeink a valós világról szólnak, sok esetben nehéz elfogadni, vagy épp támogatni gyerekünket a számítógépes világ kapcsán. Pedig számos előnnyel is járhat, csak ki kell nyitnunk a világra! - Dezsőfi Beatrix középiskolai angoltanár írása.
És Ti gondoltatok ránk? Az a bizonyos karantén diákszemmel...

És Ti gondoltatok ránk? Az a bizonyos karantén diákszemmel…

Gondoltunk a szülőkre, gondoltunk a tanárokra, bölcsisekre és óvodásokra, elsősökre és törékeny alsósokra- de keveset beszéltünk Róluk! Róluk, akik felnőtté válásuk kapujában életük talán legsérülékenyebb időszakában vannak, akik komoly belső harcokat vívnak önmagukkal, miközben lázadnak a körülmények, és néha az egész világ ellen. Akik ugyanúgy - ha nem jobban - megsínylették a bezártság hosszú hónapjait, akikről azt hisszük, hogy már elég nagyok ahhoz, hogy…

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére