Jelenlegi hely

Aki a vonat tetejére felmászik, az életét kockáztatja!

A vasútállomásokon és a vasúti átjárókban oda kell figyelni, tilos felmászni a szerelvényekre, a felsővezetékek miatt halálos sérüléseket lehet szerezni, valamint a vonatok dobálása, illetve eléjük akadályok - kövek, ágak - helyezése - ön- és közveszélyes. A gyerekeket érintő vasúti veszélyekre és a felnőttek felelősségére hívja fel a figyelmet a nyári szünidő közeledtével a MÁV.

Vigyázzunk a gyerekekre!

A MÁV az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közös balesetmegelőzési célú, iskolásoknak hirdetett gyermekrajz-pályázat eredményhirdetésén hívta fel a figyelmet a felnőttek felelősségére és azokra a veszélyekre, amelyek a gyermekeket, fiatalokat kiemelten érintik. Rövid időn belül második alkalommal fordult elő, hogy vasúti területen a szabályok megszegése miatt felnőtt kísérettel került életveszélyes helyzetbe gyermekcsoport.

Hiábavaló azonban a vasúttársaság és a rendőrség minden edukációs törekvése, ha a gyermekeket épp azok sodorják veszélybe, akiktől a szabálykövető közlekedést kellene megtanulniuk. Könnyen tragédiával végződhetett volna május 24-én, egy iskolai kirándulás Tóvároskert megállóhelyen, amikor egy nagyjából 20 fős, piros sapkát viselő gyermekcsoport két kísérővel annak ellenére ment át a vasúti útátjárón, hogy a fénysorompó tilos jelzést mutatott. A megállóhelyen épp bent álló vonat mozdonyvezetője hosszas kürtölésbe kezdett, ennek ellenére a csoport átkelt a síneken. Ez a szerelvény nem indult el, de a másik vágányon bármikor jöhetett volna vonat, amely szörnyű tragédiához vezethetett volna.

De vérfagyasztó jelenet zajlott a szolnoki vasútállomáson is június 12-én, amikor egy iskolásokból álló csoport átszálláskor az aluljáró helyett a vágányokon átkelve közelítette meg az első vágányról induló vonatot. Bármelyik szabad vágányon jöhetett volna ezalatt szerelvény, így a kényelmesnek tűnő megoldás könnyen tragédiához vezethetett volna! A vasúttársaság mindkét eset kapcsán rendőrségi feljelentést tett.

A MÁV felhívja a figyelmet, hogy vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos! Csak a kijelölt vasúti átjáróban szabad átmenni a síneken.

A vasúti átjárót mindig kiemelt körültekintéssel kell megközelíteni! A fénysorompó felváltva villogó piros fénye azt jelenti, hogy nem szabad átmenni a síneken, mert jön a vonat. Ha a vonat elhaladt, várjuk meg a fénysorompó fehér villogó jelzését. Mielőtt a sínekre lépünk, mindig győződjünk meg róla, hogy egyik irányból sem érkezik vonat! Nem szabad közlekedés közben fülhallgatót használni, vagy a telefont nyomkodni, mert ez elvonja a figyelmet a veszélyekről.

Évente több gyermek vagy fiatal szenved súlyos égési sérüléseket, sőt, sajnos halálesetek is történnek, amikor vasútüzemi területen felmásznak egy vasúti kocsira vagy a felsővezeték tartóoszlopára. Az izgalmas elfoglaltságnak tűnő szelfikészítés a vonat tetején könnyen halállal végződhet!

A villamos felsővezeték megközelítése is életveszélyes, már 2 méteres távolságtól áramütést, súlyos vagy életveszélyes égést okozhat. Már önmagában az 5-6 méter magas jármű tetejéről való lecsúszás is súlyos sérüléseket okozhat, vagy akár halálos következménnyel is járhat. Szigorúan tilos a járművek alá menni, alattuk átbújni, illetve azok tetejére felmászni.

Az életükkel játszanak azok a fiatalok is, akik szórakozásból a vonat elé szaladnak, majd elugranak az érkező jármű elől. A vonat valós sebességét nagyon nehéz érzékelni, ráadásul a vasúti szerelvény féktávolsága is többszáz méter, ezért a hirtelen megállítása esélytelen! 

Sokszor előfordul, hogy a vasúti sínek mellett játszó gyerekek a sínre köveket, nagyméretű idegen anyagokat helyeznek az érkező vonat elé, esetleg azt meg is dobálják. Ezzel súlyosan veszélyeztetik a közlekedő vonatok biztonságát, hiszen azok szolgálatképtelenségét, szélsőséges esetben siklását is okozhatják. A sínre helyezett tárgy észlelését követő vészfékezés következményeként az utasok és a vonat személyzete is megsérülhet. Az ilyen jellegű cselekményeket minden esetben feljelentés követ.

A nyári szünet közeledtével a MÁV ismételten kéri a szülőket és a pedagógusokat, hogy hívják fel a gyermekek és fiatalok figyelmét a szabálykövető közlekedés fontosságára, hiszen a figyelmetlenség vagy a vasúti közlekedés veszélyeztetése súlyos következményekkel járhat!

A MÁV arra kéri a felnőtt kísérőket, hogy mutassanak példát a gyerekeknek, és mindenki tartsa be a szabályokat.

Forrás: MÁV 

- Budapestimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére