Jelenlegi hely

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.

1. Tervezzétek meg előre a vonat indulását!

Nézzétek át a menetrendeket az indulás és érkezés napján! Ellenőrizzétek a csatlakozásokat, az átszállásra rendelkezésre álló időt. Ha utóbbihoz a településen belül igénybe kell venni helyi járatokat, akkor érdemes a megállókat is beazonosítani, a képeket pedig róla lementeni. Okés, tudom, hogy ott az okostelefon, ami mindent megold, és vészhelyzetben valahogy mégsem szokott segíteni…

Tipp: Mindig legyen "B"/"C"/"D" (kinek mennyi kell :) opció, ha valamit lekéstek. Különösen fontos ez, ha kicsi gyerkőccel utaztok. Egy amúgyis feszült helyzetben a nyűgös gyerek még inkább szétcincálja a fáradt szülők idegeit.

Válasszatok olyan időpontot, amikor a gyermek általában jobban bírja az gyűrődést. A korai vagy késői vonatok általában kevésbé zsúfoltak, ami kényelmesebbé teheti az utazást. Néhány vonatnak vannak kifejezetten gyerekbarát kocsijai vagy játszóterei, ezért érdemes ezeket is feltérképezni.

2. Foglaljatok előre jegyet!

Érdemes előre lefoglalni a jegyeket, hogy biztosítsátok a helyeteket. Így elkerülhetitek a kellemetlenségeket; arról nem is beszélve, hogy sok pénzt is spórolhattok.

Tipp: Ha kerékpárt is visztek magatokkal, ez különösen igaz. Egyes vonatokon ugyanis csak 4-8 kerékpár szállítható.

Ne feledkezzetek meg utánanézni az új vármegye- és országbérletnek, mert lehet, hogy egy-egy kirándulás, nyaralás akár „ingyen” is lehet, ha már úgyis használjátok munkába menet.

Tipp: Alsó osztályos gyermeked van? Legyen nálad az ingyenes utazást biztosító Kajla útlevele!

Ha lehetőségetek van rá, válasszatok olyan üléseket, amelyek kényelmesek és elegendő helyet biztosítanak a lábaknak. Ez segít abban is, hogy a gyerek is zavartalanul tudjon játszani az utazás során.

3. Csomagoljatok okosan!

Gondoskodjatok arról, hogy minden szükséges dolog nálatok legyen a vonaton. Csak olyan csomagokat vigyetek magatokkal, amelyeket könnyen kezelhettek.

Tipp: Legyenek kéznél pelenkák, nedves törlőkendők, váltóruha és minden más is, amire szüksége lehet a kisgyermekednek az út során.

Vigyétek magatokkal az utazásra azokat az ételeket és italokat, amelyeket a gyerekek szeretnek. Legyen nálatok elegendő víz, gyümölcs, szendvics és rágcsálnivaló, hogy az utazás alatt gondoskodhassatok az étkezésükről.

Ha hosszabb útra készültök, tervezd be az étkezést és a pihenést is. Keresd meg a vonaton található étkezőkocsit vagy az állomásokon található kávézókat, ahol enni és pihenni tudtok.

4. Ezzel üssétek el az időt!

  • Játékok és kártyák: Vigyetek magatokkal néhány könnyen hordozható játékot vagy kártyapaklit, amellyel játszhatnak együtt a gyerekkel. Klasszikus játékok, mint a kártya, a ludo, a sakk vagy az Uno mindig jó választás lehetnek.
  • Könyvek és képregények: Ha a gyerek szeret olvasni, vigyetek magatokkal néhány könyvet vagy képregényt, amelyek érdeklik. Az utazás alatt elmerülhetnek a történetekben vagy képekben.
  • Rajzolás és színezés: Egy kis notesz vagy színezőkönyv és ceruzák vagy filctollak remek lehetőséget kínálnak a gyereknek, hogy kifejezze a kreativitását.
  • Filmek és zenék: Ha a vonaton elérhetőek médialejátszók vagy okostelefonok, letölthettek filmeket vagy zenéket a gyerek kedvenceivel.
  • Utazó játékok: Olyan játékokat is vihettek magatokkal, amelyek kifejezetten az utazásra vannak tervezve. Ilyen például a kis autók, építőkockák, pónik, babák vagy logikai játékok.
  • Csevegés és sztorizás: Használjátok ki az utazás során kialakuló időt a gyerekkel való beszélgetésre. Kérdezzétek meg tőle, hogy mit gondol az utazásról, a helyekről, amiket meg fognak látogatni, vagy bármiről, ami érdekli. Elmesélhetnek egymásnak történeteket vagy élményeket.
  • Kirándulás a vonaton: Amikor a vonat megáll egy állomáson, nézzetek körül a gyerekkel, sétáljatok egy kicsit a vagonban vagy az állomáson.

Szuper vonatos nyaralást kívánok!

Dr. Regősné Oláh Zsanett

- Szegedimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére