Jelenlegi hely

Autizmus a hétköznapokban

Az autizmus egy egész életen át tartó idegrendszeri fejlődési zavar. Jellegzetes viselkedési mintázatait tekintve leginkább a kommunikáció, beleértve a szociális interakciókat érintő kommunikáció problémái és a viselkedésben megjelenő rugalmatlanság jellemzik.

A diagnózis felállítása után a családok sokszor nem tudják kihez forduljanak, mitévők legyenek.

Az autizmus nemcsak bizonyos képességek, készségek elmaradásával, hanem a viselkedésben megjelenő nehézségekkel is jár. Ezek a nehézségek a mindennapi életet is áthatják, és nagyon széles körben megjelennek.

Szembesülhetünk szülőként az önállóságot érintő nehézségekkel, étkezési zavarokkal, alvási nehézségekkel, játék során megjelenő zavarokkal, a legtöbbször kommunikációt érintő problémákkal. A mindent átható nehézségek sok esetben a szociális élethelyzetekben megjelenő problémákkal is párosulnak. Szülőként azzal szembesülhetünk, hogy ezekre a viselkedésben megjelenő tünetekre nem tudunk hatékony megoldást vagy segítséget adni gyermekünknek. Az autizmus okozta tünetek, a családok egész életére és annak minden tagjára kihatnak, a megjelenő problémák igen széleskörűek.

Az autizmus spektrum zavar az orvostudomány mai álláspontja szerint nem gyógyítható, de megfelelő, evidencia alapú terápiák mellett és a környezet támogató hozzáállásával fejleszthető és segíthető, ami által mind az érintett személy, mind pedig család életminősége javul.

Autizmusban való érintettség esetén a családoknak érdemes az alábbi segítségek felé fordulni:

  • Készségfejlesztés (kognitív, kommunikációs, szocio-kommunkációs és egyéb területeket érintő) evidencia alapú terápiák segítségével.
  • Szülői tudásbázis bővítése, mellyel jobban megismerhetjük gyermekünk nehézségeit és könnyebben segíthetjük a hétköznapokban.
  • Szülői, támogató közösségekhez való csatlakozás.
  • Olyan kikapcsolódást nyújtó programok megtalálása, ahol a család minden tagja jól érezheti magát.
  • Szükség esetén támogató segítség kérése.

Kádárné Szántó Nikolett

A "Lásd a világot autista szemmel" Egyesület elnöke

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére