Jelenlegi hely

A mobilod már tudja: könnyebben rátalálhatunk a valóban környezetbarát termékekre a Tudatos Vásárló applikációval

Budapest, 2022. december 07. – Decemberben több mint félezer új termékkel bővül a Tudatos Vásárlók mobilapplikációja! Mostantól a tisztítószerek mellett, többek közt már irodaszerekről, pelenkáról, papíráruról, sőt, női higiénia termékekről is pár kattintással kiderül, hogy rendelkezik-e az Európai Unió Ökocímkéjével (EU Ecolabel), vagy annak megfelelő hiteles nemzeti öko-minősítéssel. Az Android és iOS platformokon egyaránt elérhető mobilapp így már abban is segít, hogy ne dőljünk be könnyen a nagyvállalatok greenwashing (zöldre festés) üzeneteinek. S hogy ez miért fontos? Az idén 30 éves EU Ecolabel tanúsítvány és nemzeti megfelelői garantálják, hogy harmadik, független szereplő minősítette a gyártókat, a termékeik pedig tényleg rászolgálnak a zöld színvilágra és marketingüzentekre. 

A hamisan környezettudatosnak beállított termékek és szolgáltatások száma látványosan megugrott az elmúlt években, míg a fogyasztók továbbra is néhány másodperc alatt meghozzák a döntésüket a polcok csábító kínálata előtt. A tisztánlátást nagyban segíti a Tudatos Vásárlók mobilapplikációja, amely a csaknem tizenhétezres felhasználói táborával Magyarország egyik legnépszerűbb zöld alkalmazásává nőtte ki magát az elmúlt két évben.

Az app környezetbarát része segít megtalálni azokat a termékeket, amelyek igazoltan kisebb terhelést jelentenek a bolygó számára, ezáltal hozzásegít a fenntarthatóbb vásárlói döntések meghozatalához. Mostantól könnyedén eligazodhatsz a környezetbarát termékek kínálatában egy adott termék vonalkódját leolvasva, vagy a kínálatot böngészve.

Mitől környezetbarát?

Az itt szereplő termékek független, harmadik fél által kiadott környezetbarát tanúsítvánnyal rendelkeznek.  Ez azt jelenti, hogy

  • a termék kedvezőtlen környezeti hatásai jelentősen kisebbek, mint a hasonló termékeké;
  • jogszabály vagy előzetesen, szakértők által kidolgozott keretek rögzítik, hogy milyen környezetkímélő feltételeknek kell megfelelnie az adott terméknek;
  • a feltételek naprakészségét független szakértők folyamatosan ellenőrzik, nem lehet csak úgy megváltoztatni;
  • az ellenőrzést, a tanúsítvány kiadását sem a gyártó maga, sem pedig egy általa megbízott vállalkozás végzi, hanem egy független minősítő szervezet.

A Tudatos Vásárlók legutóbbi fejlesztése eredményeképp azonban mostantól célzottan rákereshetünk az EU Ecolabel/Ökocímke vagy annak megfelelő más, uniós ország ökocímke jelöléssel hitelesített termékeire is.

             

Az EU Ecolabel egy 1992 óta meglévő környezeti címke, amellyel a fogyasztók az egész Európai Unió, valamint számos más ország területén is találkozhatnak. Az egyes tagországoknak is lehet saját ökocímke rendszerük, ilyen például a német Kék Angyal, a skandináv Hattyú vagy a magyar Környezetbarát Termék jel. Amennyiben egy-egy termékkörre létezik európai uniós kritériumrendszer és nemzeti is (például a német Blauer Engel vagy a skandináv „hattyú”), az utóbbinak legalább olyan szigorúnak kell lennie, mint az európai uniósnak.

Az applikációba feltöltött termékkategóriákban szereplő termékek mintegy 29 százaléka rendelkezik EU Ecolabel/Ökocímke minősítéssel, 40 százalékul pedig a német Kék Angyal minősítést tudhatja magáénak. Vannak olyanok is, amelyek mindkettőt megkapták. Meglepő módon a pelenka és az irodaszerek kategóriák köréből kerül ki a legtöbb öko minősített termék. A Tudatos Vásárlók applikációja nélkül a fogyasztók elveszettek a drogériákban és hipermarketekben, hiszen eddig nagyítóval kellett keresni a valóban fenntartható gyártásból származó termékeket.

Hogy mindig biztosak lehessünk a dolgunkban, az ökocímke elnyerésének kritériumait az EU és a tagállamok az iparággal, a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel és a fogyasztói szervezetekkel együttműködve határozzák meg, és négyévente felülvizsgálják, hogy az adott termék megfelel-e az elvárásoknak.

A környezetbarát termékeket bemutató rész létrejöttét az Energiaügyi Minisztérium támogatta. 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére