Ebben a cikkemben ismét a megmaradt húsvéti ételek kreatív felhasználására szeretnék ötletet adni.
Sonkás batyu - tortaformában
Nálunk ez a recept annyira bevált az évek folyamán, hogy húsvétkor alapból elkészítem. Reggelire, uzsonnára, vacsorára is kiváló!
Nyáron kerti partikon is kiváló nassolni való.
Hozzávalók a töltelékhez:
- maradék sonka - kb. 20 dkg
- 1 db paprika
- 1/2 fohár tejföl
- kb. 10 dkg juhsajt - ha nincs, bármilyen sajt jó
- só, bors, majoranna
Tésztához: 2 csomag készen kapható leveles tészta (nem mélyfagyasztott) vagy pizzatészta
Szóráshoz: reszelt sajt
Töltelék elkészítése:
A sonkát, a paprikát és a juhsajtot apró kockákra vágjuk - ha keménysajtot használunk, akkor azt lereszeljük. A füstölt sajttól nagyon finom lesz! A felkockázott alapanyagokat összekeverjük a tejföllel, fűszerezzük.
Tészta:
A tésztát széttekerve négyzetekre vágjuk - 2x10 db. A tölteléket a négyzetek közepére kanalazzuk, a 4 csúcsot összefogva és csavarva batyut késztünk, majd a csúcsot benyomkodjuk a tésztába. Az így készült kb. 3-4 cm átmérőjű golyókat a hajtással lefelé csatos vagy szilikon tortaformába tesszük körbe. A tetejét bekenjük tojással, tejföllel vagy tejjel és megszórjuk reszelt sajttal, 15 percet pihentetjük.
Sütés: légkeveréses sütőben 160, alul-felül sütésnél 180 fokon, 40-45 percig. Sütés közben a tészta egy kicsit még nő, így a golyók összefüggő golyótortát alkotnak.
Ha van még időnk és energiánk pepecselni, mártogatós szósz is készülhet hozzá:
1 doboz darabolt paradicsomot (vagy paradicsompürét) , fél pohár tejfölt, kb. 6 dkg pestot összekeverek 1 teáskanál keményítővel, kakukkfűvel és bazsalikommal ízesítem és egyet rottyantom.
Aszpikos tojás
Ezt először azért készítettem, mert a francia salátához túl sok mirelit zöldséget olvasztottam fel - rögtönöztem, és sikere volt.
Hozzávalók:
- maradék sonka
- maradék tojás
- esetleg keménysajt
- mirelit salátazöldségek
- zselatin
- leveskocka vagy vegeta
Elkészítés:
A sonkát, tojást, sajtot apró kockákra vágom, közben megfőzöm vegetás vízben a zöldésgeket. Ezeket egy tálban összekeverem majd óvatosan szilikon/fém formába (tojás vagy muffin) kanalazom.
A zselatint elkészítem a zacskón található utasítás szerint - kb fél liternyire van szükségem, teszek bele egy fél leveskockát. Az elkészült zselatint óvatosan a formába kanalazom. Pár pec múlva megnézem, hogy a zselatin ellepi-e a zöldséget, ha nem, akkor még kanalazok rá. Megvárom, míg az aszpik kihűl, majd beteszem a hűtőbe, hogy megdermedjen. A húsvét reggeli asztal színes foltja lesz ez az étel!
Tipp: a hozzávalókat rétegezve is tehetjük a formába, így egy látványos ételt kapunk.
Szöveg és fényképek:
Szombathelyimami
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges