Jelenlegi hely

Mit kell tudni a coeliakiáról? 4. rész

Az első lépések

A diagnózis után az a legfontosabb, hogy minél gyorsabban minél több hasznos információhoz jusson a beteg, illetve a szülő és a hozzátartozók, hogy el tudják kezdeni a gluténmentes diétát. Ez a diéta egyben egy új életformával is jár, melynek elfogadása nem mindenkinek megy könnyen.

A gluténmentes diéta és az új életed minél gyorsabb és zökkenőmentesebb elkezdéséhez a következő lépéseket javasoljuk:

1. Vedd fel a kapcsolatot a gasztroenterológus által ajánlott dietetikussal, aki sok hasznos gyakorlati tanácsot tud adni az induláshoz.

2. Ismerkedj meg a LÉOE honlapjával, a www.liszterzekeny.hu -val. Szánj rá időt, és tanulmányozd a felépítését, így hamar meg fogod találni a keresett információkat, és minden fontosabb eseményről időben tudomást szerezhetsz. Ha regisztrálsz, be tudsz kapcsolódni a társalgásba. A honlapon és a fórumon hamar választ fogsz kapni a kérdéseidre, és barátokra is találsz majd a sorstársak között.

3. Lépj be a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületébe (LÉOE) és csatlakozz valamelyik tagcsoportjához/helyi egyesülethez. Ezek a csoportok komoly lelki és gyakorlati segítséget tudnak nyújtani az új betegeknek. Sokkal könnyebb az átállás, ha van kitől tanácsot kérni.

4. Rendeld meg a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank „zöld füzetét” és nyomtasd ki a gluténmentes élelmiszerek listáit a LÉOE honlapról. Az élelmiszerlistára csak azokat a termékeket tesszük fel, amelyek törzskönyvezettek, vagy amelyek gluténmentességét a gyártó az Egyesület hivatalos megkeresésére garantálja. Mindig olvasd el a csomagoláson lévő információt is, mert az felülírhatja az adott listát!

5. Ismerd meg azokat a természetesen gluténmentes élelmiszereket, melyeket biztonsággal fogyaszthatnak a gluténérzékenyek (pl. rizs, burgonya és egyéb zöldségek, natúr húsok, halak, gyümölcsök, natúr tejtermékek, tojás, gyümölcslevek, stb.) Kevésbé köztudott, hogy a tejtermékeket a diéta első 3 hónapjában ajánlott elkerülni. A tejmentes étrend betartása csak addig szükséges, amíg a gluténmentes étrend hatására a bélboholy struktúra helyreáll, a bélnyálkahártya kóros áteresztőképessége megszűnik, és az allergének már nem jutnak el az immunológiailag aktív sejtekhez. Ld. Gluténmentesen Extra kézikönyvben Dr. Polgár Marianne: A táplálékallergia néhány kérdéséről coeliakiásoknak című fejezetét.

6. Mérd fel a gluténmentes diétában fogyasztható termékek választékát a közelben lévő üzletekben. Nagyobb boltokban és szupermarketekben ma már egyre több gluténmentes terméket lehet találni, de célszerű havonta egy-két nagyobb bevásárlást szervezni valamelyik szaküzletbe, vagy postai úton rendelni tőlük. A csoporttalálkozókon is szokott lenni vásárlási lehetőség, érdemes ezt kihasználni. A honlapon található GM térképek segítenek gyorsan megtalálni a hozzád legközelebb eső szaküzleteket és éttermeket.

7. Járd végig a rokonokat és barátokat, és magyarázd el nekik, miben fog ezentúl megváltozni az életed. Nem valószínű. hogy rögtön mindent megjegyeznek, de talán megértik a gluténmentes diéta lényegét és fontosságát. Az első időkben, amikor látogatóba mész, vigyél magaddal egy kis kóstolót, egyrészt, hogy nehogy éhesen maradj, másrészt, hogy felhívd táplálkozásod egyediségére a figyelmet. Mindig türelmesen magyarázz! Gondolj arra, hogy nemrég még te sem tudtál szinte semmit erről a diétáról.

8. Szervezd át a bevásárlást és az otthoni főzést. Törekedj az egyszerűségre és a biztonságra!

  • Amiből csak lehet, vedd ugyanazt az egész család számára, így nem kell arra is külön figyelni, hogy például ki melyik felvágottból, csokiból, stb. eszik.

  • Ami nem túl drága, azt célszerű gluténmentesen elkészíteni a család minden tagja számára. Természetesen a kenyér és a tészta nem megoldható, de a panírozáshoz szükséges liszt és zsemlemorzsa igen. Így az olaj szennyeződése elkerülhető. A rántást is célszerű gluténmentes lisztekkel készíteni. Mindezt hamar meg lehet szokni, sokan észre sem veszik a különbséget.

  • A legbiztonságosabb az, ha egyáltalán nem tartasz búzalisztet otthon. Ha ez nem kivitelezhető, ne ess kétségbe. Nyugodtan használhatsz búzalisztet is a konyhában, amikor a többieknek sütsz vagy főzöl, mert a glutén csak akkor okoz bajt, ha a bélrendszerbe kerül. Arra azonban oda kell figyelni, hogy mivel a liszt száll, ne maradjon leülepedett búzaliszt a használatban lévő felületeken.

  • A levesekbe soha ne főzd bele a tésztát! Ez alól csak a csipetke a kivétel, ha gluténmentes lisztből készül.

  • Az edényeket és evőeszközöket nem kell lecserélni, csak arra kell figyelni, hogy minden alaposan el legyen mosogatva. A használt eszközök mindig legyenek tiszták. A mosogatószivacsot és törlőkendőket elegendő alaposan kimosni.

  • Ahol gluténérzékeny kisgyerek van a családban, jó megoldás a gyereknek saját szép színes tányért venni. Ha megszokja, hogy melyik az övé, könnyebben elkerülhető, hogy a testvérei vagy szülei tányérjából egyen.

  • Soha ne nyúlj a gluténmentes ételbe olyan merítőkanállal, amellyel előtte búzaliszttel készült ételt szedtél!

  • A hagyományos módon elkészített rántott hús és egyéb ételek a gluténérzékenyek számára tilosak. Akkor sem fogyaszthatók, ha a bundáját leszedik, ahogy a levesek sem, ha a búzalisztből készült tésztát kiszedik belőle.

  • A kétféle kenyérhez inkább külön vágódeszkát és külön kést használj!

  • A lisztérzékenyek/gluténérzékenyek számára biztonságosabb külön kenyértartót és külön kenyérpirítót beszerezni a lehulló morzsák miatt.

  • Ha a kenyérsütő gépben nem csak GM kenyeret sütsz, a gépet minden egyes búzakenyér sütése után nagyon alaposan ki kell tisztítani.

  • A különféle sütőformák jól elmosogathatók, nem szükséges belőlük újat beszerezni.

  • A szendvicssütőt, gofrisütőt, stb. csak gluténmentes sütéshez használd. Ha erre nincs lehetőség, akkor nagyon alaposan ki kell tisztítani.

9. Ne higgyél el mindent, amit a neten olvasol!

  • Nagyon sok régi, elavult információt fogsz találni internetszörfözés közben, melyek néha többet ártanak, mint használnak. Tanulj meg szelektálni!

  • Sokan úgy vélik, hogy a gyári tejfölbe is tesznek lisztet, de ez nem igaz. Minden natúr tejtermék, így a tejföl is gluténmentes! A holland sajtok bevonata sem tartalmaz glutént. A holland kormány volt az (a 1990-es években), amelyik elsőként hozott olyan törvényt, ami megtiltotta a gluténtartalmú élelmiszeradalékok ilyen célú használatát. Ez a szabály később bekerült a Codex Alimentarius rendszerébe is, és azóta TILOS a gluténtartalmú adalékok használata, amelyek a természetesen gluténmentes és alapvető élelmiszerek gluténmentességét veszélyeztetnék.

  • Ha azt olvasod, hogy a zöld almát nem ehetjük, mert gluténos anyaggal van bevonva, ne hidd el! Egész Európában tilos glutént tartalmazó anyaggal bevonni az élelmiszereket.

  • Vannak, akik még attól is félnek, hogy a kozmetikumok és fogkrémek is veszélyesek lehetnek számukra. Szerencsére a glutén nem tud a bőrön át felszívódni, csak ha az emésztőrendszerbe jut. Ez a duhringosoknál is ugyanígy van. A gasztroenterologusok szerint, még ha olyan fogkrémet, szájvizet, ajakbalzsamot, rúzst vagy hajfestéket is használunk, amelyikben az összetevők között glutént tartalmazókat találunk, ezekben olyan kevés a glutén, és amúgy is annyira keveset használunk belőlük, hogy még ha lenyelnénk is valamennyit, akkor sem okozhatnának egészségkárosodást. (A gyerekekre figyeljünk oda, mert ők „szeretik” a fogkémet. Szerencsére kevés fogkrém tartalmaz glutént.)


Forrás: liszterzekeny.hu - Startcsomag

Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete
Levelezési cím:1025 Budapest, Palánta u. 11.
Telefon+ fax: + 36 1 438 02 33

E-mail: info@liszterzekeny.hu
Honlap: www.liszterzekeny.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére