Jelenlegi hely

A vegyi anyagok gyerekbiztos zárását ellenőrzik Európa szerte

Az Európai Unió 15 országában, köztük hazánkban is tesztelik a gyermekbiztos kupakokat, zárakat.

A lakossági forgalomba kerülő veszélyes anyagokat és keverékeket tartalmazó termékek gyerekbiztos zárainak ellenőrzését kezdik meg nyáron 15 európai országban, Magyarországon a vizsgálatokat a járási hivatalok népegészségügyi osztályai végzik, az Országos Közegészségügyi Központ szakmai támogatásával - közölte csütörtökön az MTI-vel az ÁNTSZ országos tisztifőorvosi hivatala.

A közlemény szerint egy vegyi anyagot vagy keveréket tartalmazó termék zárása akkor tekinthető gyerekbiztosnak, ha azt a nyitáshoz szükséges erőkifejtés, vagy koordinált kézmozgás miatt a kisgyerekek többsége nem tudja kinyitni, ugyanakkor a felnőtteknek nem okoz gondot a nyitás.

A gyerekbiztos zárak ellenőrzésére a vegyi anyagokra vonatkozó uniós jogszabályok végrehajtásának ellenőrzését koordináló és az Európai Vegyianyag-ügynökség égisze alatt működő úgynevezett Fórum indított kísérleti projektet. A Fórum rendszeresen indít közös projekteket az egységes uniós ellenőrzési gyakorlat kialakítása végett, jegyzi meg  közleményében a hivatal.

Az ellenőrzéseket az év második felében végzik felügyelők, az eredmények összegzése és kiértékelése pedig 2016 első felében történik majd.

A veszélyes keverékek csomagolásával szemben egyéb kritériumokat is támaszt a vegyi anyagok osztályozására, címkézésére és csomagolására vonatkozó uniós jogszabály. Így a csomagolás nem keltheti fel a gyermekek érdeklődését, illetve nem tévesztheti meg a fogyasztókat azzal, hogy hasonlít valamely élelmiszerhez, állateledelhez, gyógyhatású készítményhez vagy kozmetikumhoz. A kémiai biztonsági felügyelők ezt is ellenőrizni fogják, és a hiányosságok kijavításáig felfüggeszthetik a termék forgalmazását. Ha az érintett nem tesz eleget a hatóság előírásainak, akkor 10 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható - figyelmeztet a tisztifőorvos hivatala.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére