Jelenlegi hely

Szoptatás az élet első hat hónapjában

Előző havi cikkemre (Szoptatás a császármetszés után) nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett, úgy gondoltam, a szoptatás fontosságáról is érdemes pár szót ejteni

Mit a szoptatásra vonatkozó javaslat?

A hazai szakemberek és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) is a kisbabák táplálására a hat hónapon át tartó, igény szerinti - és ha lehetséges - a kizárólagos szoptatást tartják megfelelőnek. A szoptatás nem csak az etetés-táplálás formája, hanem a babák fontos gondozási módja is.

Hogy alakul ez ideális esetben  egészen a születéstől a 6. hónap végéig?

Az aranyóra jelentősége

Az aranyóra a szülést követő, közvetlen és megszakítás nélküli bőrkontaktus a baba-anya (bizonyos esetkben apa) között. A szoptatás szempontjából nagyon lényeges, hogy a baba ekkor mellre kerülhessen - ez általában a hazai gyakorlatban már a szülőszobán megtörténik. Az újszülöttet általában az anya hasára fektetik, akinek így lehetősége van bekapni az anyai mellett és hozzájuthat a terhesség végén már termelődő kolosztrumhoz (előtejhez) - ez annyira fontos, hogy a baba első oltásaként szokták hívni. 

Az előtej a baba emésztőrendszerdszerére nézve fontos immunanyagokat tartalmaz, segíti a normál bélflóra kialakulását és nagyban csökkenti a besárgulás esélyét is. Az aranyóra nem csak a babának, hanem az anyának is fontos: a elősegíti a méhlepény hamarabbi "megszületését", csökken az anyai stressz és a vérzés mennyisége. 

Az anyatej nemcsak fedezi a csecsemő első hat hónapjában baba táplálékszükségletét, a szoptatási helyzettel együtt nyugtató, fájdalomcsillapító és állapotszabályozó hatássa is van. Elmondható, hogy az igény szerinti szoptatás nem pusztán választás kérdése, hanem ez a biológiai norma

Első hetek

 Ebben az időszakban hangolódik össze a baba az anyával, ennek az időnek a jelentősége felbecsülhetetlen. Az újszülött az ideje nagy részét szopizással és alvással tölti, előre kiszámíthatatlan időkben. Ez az időszak a kiszámíthatalansága miatt megterhelő és megpróbáltatásokkal teli, hisz ez az összecsiszolódás időszaka. Az anya kifárad a rendszertelen szoptatásban, miközben az ő szervezetének is szüksége van a regenerálódásra, a pihenésre. 
Fontos, hogy ebben a kezdeti 3-4 héteben kizáróllag az újszülött ellátásra tudjon koncentrálni az anyuka. A család beszélje meg, ki hogyan tud segíteni - ebben az időszakban nem a babát kell elvenni az anyukától, hanem a háztartási munkákban kell komolyan besegíteni!

Az első pár hét a későbbi tejtermelődést alapozza meg! Fontos, hogy a baba a minden igényét a mellen tudja kielégíteni - nem szabad ezt korlátozni - sem időben, sem mennyiségben. Sajnos még mindig dívik az a régimódi szokás, hogy az újszülöttnek 3 óránként kell ennie - "szokja meg a rendet". Bár ez a módszer valóban egyszerűnek tűnik az édesanya szempontjából, hatással van az anya szervezetére, a tejtermelődésre. Az utóbbi időben a legtöbb hazai kórházban minden édesanyának lehetősége van az igény szerinti szoptatásra.

A tejtermelődés a kereslet-kínálat elvén alapszik! Ha korlátozzuk mind az időt, mind a mennyiséget, ha mi akarjuk meghatározni, hogy mikor és mennit eszik a kicsi, a tejterlmelődés szépen lassan leáll. A ritkább szoptatás a tejmennyiség csökkenését eredményezheti, ha csak bizonyos időközönként kerül a baba mellre, akkor a tejtermelés nem tudja követni megfelelően az igényeit, ami főként a növekedési ugrások időszakában okozhat gondot. A baba a legkönnyebben úgy tud a számára elegendő mennyiségű anyatejhez jutni, ha igény szerint szophat. 

Fontos, hogy az éjszaka is biztosítsuk a babának a szopizás lehetőségét, ne korlátozzuk azt a nappalokra (több anyuka direkt akarja kihagyni, hogy a baba átaludja az éjszakát) - az éjszakai szoptatás serkenti a tejtermelődést, "helyet biztisít" a tejnek, ami az éjszakai alvás alatt fokozottabban termelődik.

Köztudott, hogy az újszülöttek a szülési súlyukból veszítenek, de azt a második-harmadik hétre vissznyerik és a súly nagy ütemben elkezd nőni.

Lassú elszakadás

A harmadik-negyedik hónapban a csecsemő alvási szokása és vislekedése is megváltozik. Az idegrendszere ugrásszerűen fejlődik, ami viselkedésében is meglátszik. Az alvási idők lerövidülnek, egyre többet van ébren, figyeli és tapasztalja a környezetét. Ebben az időszakban lassan kialakul a baba napirendje, ez hatalmas könnnyebbség a szülőknek. Ritumsa kezd lenni a fentlétnek, az alvásnak, evésnek. 

A kisbaba növekedése azonban lelassul, energia és tápanyagszükséglete kevesebb - viszont a fogcsírák megjelenése miatt gyakoribbak az éjszakai felkelések.

Erre az időszakra azonban fokozottabban igénylik a testközelséget, a lassú elválás miatt "ellenőrzik" a szülők jelenlétét - a szoptatással könnyen megnyugtatható és elaltatható a baba.

A hatodik hónap végefelé

Az ötödik-hatodik hónapra a baba fejlődése rengeteget fejlődik: kúszni majd mászni kezd, egyre ügyesebb - a szopással is hamarabb végez, rövidebb idő alatt képes ugyanannyi tejet magáhot venni. Növekedése továbbra is lassú ütemben halad, mint az előző két hónapban.  A szülők a rövidebb szopási idő miatt tévesen arra gondolnak, hogy az anyatej mennyisége nem elég - vízre, kiegészítő táplálékra azonban továbbra sincs szükség, a baba emésztőrendszere még nem áll készen más jellegű táplálék megemésztésére. Akkor sem, ha a baba elfogadja azt! Ha kiegészítő táplálékkal kínáljuk a babát, az általában emészetlenül távozik - ezt folyamatosan tudjuk ellenőrizni a pelenkáben. 

Erre az időszakra is jellemző lehet az, hogy éjszaka gyakrabban ébrednek, sírnak fel - ennek oka az, hogy a nappali ébrenlétkor akapott ingereket az agyuk éjszaka dolgozza fel.

 

Vizaverné Horváth Zsófia - Szombathelyimami
 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére