Jelenlegi hely

Megérkezett a Betlehemi Láng - ragyogjon a Ti otthonotokban is!

Megérkezett Magyarország több településére is a Betlehemi Születés-bazilika örökmécseséről származó láng, hogy a magyar családok otthonába is békét és összetartozást hozzon.

De mi is ez a hagyomány?

A Betlehemi láng története a 11. századig nyúlik vissza, II. Orbán pápa felhívására fiatal lovagok indultak Betlehembe, hogy a reményt jelképező lángot elhozzák városukba, Firenzébe. 3 év után, 1099-ben tértek vissza, amit a pápa már nem élt meg. A lángot a város katedrálisában helyezték el, hogy a város lakói elvihessék otthonaikba. Ez volt a középkor első és utolsó békelángja, amelyet egyenesen Krisztus szülőhelyéről hoztak.

A láng újkori története Linz város egyik televíziós műsorának alkotóihoz kötődik, akik 1986-ban ezzel próbálták a társadalom figyelmét felhívni egy sérült gyerekek megsegítésére szervezett redezvényre. Az 1986-os évet az ENSZ a béke évének nyilvánította, így a Betlehemből származó láng a béke jelképévé vált, mely karácsony estéjén betöltik az otthonokat.

A láng terjesztését idővel átvették az osztrák cserkészek, akik azóta is minden évben gondoskodnak róla. Évről évre Bécsből rendszerint egy-egy "különleges" gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a betlehemi barlang helyén épült Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. A lángot lámpásba zárva hozzák repülővel Bécsbe, ahol egy nagyszabású ökumenikus ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei. Ezt követően a Betlehemi Láng szállítása speciális lámpákkal és örökmécsesekkel történik, a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy akár gyalog is szállítják, s adják kézről-kézre a cserkészek, hogy elvigyék otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen. Az otthonokban fénylő „betlehemi láng“ imádságra hívó jelenléte összeköti a magyar családokat a világ különböző pontjain élő keresztényekkel, és elmélyíti az adventi előkészület lelkületét.
A békelángot az előző években eljuttatták Ferenc, XVI. Benedek és II. János Pál pápáknak és sok állam- és kormányfőnek.

A világjárvány a Betlehemi láng útját is átírta, de a pandémia sem állhatta útját a láng európában és a világban való elterjedésének. A szokásostól eltérően az idén egy Betlehemben élő 9 éves kislány gyújtotta meg az osztrák cserkészek lámpását, amit egy légikísérő szállított Linzbe egy robbanásbiztos lámpásban, az ORF televízió stúdiójához. 

  

A hagyományoktól eltérően az idén nem a bécsi Stephans Domban, hanem a salzburgi katedrálisban történt a láng ünnepélyes, de a nemzetek részvétele nélküli "szétosztása" ökumenikus szertartás keretében 2020. december 12-én, amit az osztrák televízió élőben közvetített. A nemzetek gyertyájának meggyújtása után az adott országok cserkész-képviselőinek üzenetét videón láthattuk. A magyar gyertya meggyújtása az 55. perctől látható. 


 

A meggyújtott gyertákat - mely a béke, remény és az egység szimbóluma - az osztrák cserkészek egy-egy határállomásra szállították, ahol a környező országok képviselői átvehették. A Magyar Cserkészszövetség képviselői december 12-én Hegyeshalomban vették át a lángot és szállították Budapesetre, a kelenföldi evangélikus templomba, ahol csendes keretek között elindult az ország több pontja felé. A láng utazása közben az egyes vasútállomásokon a cserkészek lámpásaikkal már átvették a lángot és a láng megkezdet útját a nyugati országrészben. A magyar cserkészek aztán szállították tovább a velünk szomszédos országok határátkelőihez, hogy a láng továbbterjedhessen. 

Az esemény tiszteletére idén a Vatikán és Ausztria közös bélyeget adott ki, melynek egyik oldalán Ferenc pápa látható a békelánggal a kezében, a háttérben a Szent Péter-bazilikával, a másik oldalon az újszülött Jézust láthatjuk piros textíliába takarva az ausztriai Christkindl zarándoktemplom előtt.

 

Éljünk a lehetőséggel, fogadjuk be a betlehemi láng fényét, melegét otthonunkba, hogy átjárja életünket.

Az elmúlt napokban sok-sok magyar város polgármestere, temploma fogadta a lángot, sok helyen erről gyújtották meg az adventi koszorú 4. gyertyáját. A Szombathelyimami otthonába advent 4. vasárnapján érkezett a láng - melyet azóta is féltve óvunk - biztos, ami biztos, 2 lámpásban is őrizzük, hogy karácsony este valóban a betlehemi barlang fénye ragyoghassa be otthonunkat.

Szombathelyre december 19-én este érkezett meg, Székely János megyéspüspök gyújtotta meg róla a 4. adventi gyertyát a Székesegyházban. A lángot kis lámpásban őrzik a Székesegyház Szent Márton oltáránál, azt bárki hazaviheti kis lámpásában.

A lángot őrizzük mi is - a Szombathelyimami irodájában - ami egyben a Manóvár Kölcsönző is - december 21-22-23. folyamán 14:00-18:30 között elvihető. Hozz magaddal lámpást! 
Cím: Szombathely, Márton Áron u. 41. Ha jönnél, kérjük előtte telefonálj: 06 20 917 28 29

 

Bíztatlak, keresd meg lakóhelyeden a cserkészeket, templomokat, hogy Te is hazavihesd a lángot!

Összeállította:
Vizaverné Horváth Zsófia
Szombathelyimami

Források: 
cruxnow.com
mti.hu
magyarkurir.hu
 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.
Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Érettségi, felvételi vagy nyelvvizsga? Szülőként természetes, hogy szeretnénk ilyenkor is a gyerek mellett állni, motiválni, segíteni őt. Mit mondjunk a nagy megmérettetés előtt álló kamaszunknak? Egyelőre azt tudom, hogy mit NE mondjunk! :) Íme 10 demotiváló mondat, amit azonnal törölj ki a szótáradból, ha jót akarsz neki. És magadnak.
Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!
Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére