Beköszöntött az ősz, ebben az időszakban a nappalok rövidülnek és az időjárás fokozatosan fordul egyre hidegebbre, szelesebbre és csapadékosabbra.
A hideg idő miatt a szervezet több vitamint, energiadúsabb étrendet kíván.
A magas rosttartalmú zöldségek, gyümölcsök, teljeskiőrlésű gabonafélékkel segíthetjük a jó emésztést, megelőzhetjük a székrekedést, amely sok betegség előidézője. A könnyebb emésztés miatt szervezetünknek több energiája marad, megnő a vitalitás. A magas rosttartalom mellett, a vitamin és ásványi anyag készletünket is feltölthetjük még a tél előtt az őszi gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával.
A hideg, szeles idő miatt bőrünket jobban kell óvni a kirepedéstől, kiütésektől, ezt az A, C és B vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek segítségével tehetjük meg. Ilyenek a körte, szilva, fejes káposzta, tök.
A frontok gyakori váltakozása miatt megnőnek az ízületi és reumás panaszok és izomgörcsök. Ezt B vitamin, magnézium és ásványi anyagokat tartalmazó zöldségekkel, gyümölcsökkel befolyásolhatjuk, mint például a sok magnéziumot tartalmazó alma, körte, uborka. Vízhajtó hatása miatt segít a méregtelenítésben a magas káliumtartalmú uborka, szilva, szőlő.

Az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, amelynek köszönhetően idősek számára remek vízhajtó és a szívritmus helyes működéséhez szükséges, a C-, E-, B-vitaminban gazdag.
A szőlőben található rost segít kiválasztani a szervezetből a méreganyagokat, az ősszel gyakrabban előforduló megfázás, légúti megbetegedések esetén nagyon ajánlott. Nemcsak a méregtelenítő hatása miatt, hanem mert a szőlő teljes értékű táplálék. Magas cukortartalma miatt elegendő energiához juttatja a szervezetet, amely könnyebben gyógyul. A cukortartalma miatt azonban cukorbetegek módjával fogyaszthatják. Ha kizárólag gabonafélét és szőlőt fogyasztunk, a szervezet mindenhez hozzájut, amire a jó teljesítőképességéhez és az egészségéhez szüksége van.

Az alma mellett a leggyakoribb gyümölcsünk a szilva. Rendkívül gazdag káliumban, tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található, így ez is vízhajtó. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. A-provitamin és a B-vitamin sok benne, alacsony nátriumtartalma miatt a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek ajánlott. Jelentős szerepe van a köszvény és a reuma gyógyításánál, mivel tisztítja a szervezetet és megszabadít a méreganyagoktól.
Cukortartalma magas, ezért fogyókúrázók és a cukorbetegek csak mértékkel ehetik. Reggel éhgyomorra elfogyasztott friss szilva, vagy egy éjszakára vízben áztatott aszalt szilva a legjobb ellenszere a székrekedésnek, azonban hashajtó hatása miatt tartsunk mértéket.
Őszi gyümölcs a körte is, nyár közepétől egészen októberig érnek a különböző fajtái. Az alma után ebből a gyümölcsből a legnagyobb a választék. Összehasonlítva vele, nagyobb a cukortartalma, nehezebben emészthető, ám több benne a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül főleg káliumot, magnéziumot, kalciumot és foszfort tartalmaz. A körte leve nemcsak finom, hanem segít a vért megtisztítani és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat. Már egy pohár körtelé kiváló gyümölcs gyomorpanaszok esetén, a vízhajtó hatása miatt székrekedés ellen is.
A zöldségfélékben lévő ásványi anyagok könnyen emészthetők. Legnagyobb mennyiségben kálium található bennük, ezt követi a foszfor, a kalcium, a magnézium, a nátrium és a vas.
Az uborka sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz, kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású.
Leve reumatikus fájdalmak ellen kiváló, a kozmetikában az uborkakrém jótékony hatással van a bőrre.