Jelenlegi hely

Babóca és Manócska Családi Napközi

Szombathey, Szűrcsapó u. 43-2.
www.bolcsodeszombathely.hu
Telefon: 94/501-224

Családi Napközik
Babóca és Manócska Családi Napközi
 
9700 Szombathely, Szűrcsapó u. 43-2. (Csodaország Bölcsőde)
Tel: 0694/501-224
 
 
 
A szolgáltatás 20 hetes kortól 3 éves korig, térítési díj ellenében vehető igénybe.
 
CSALÁDI NAPKÖZI JELENTÉSE
 
A családi napközi a gyermekjóléti alapellátás része, a gyermekek törvényben rögzített napközbeni ellátásának családias körülmények között biztosított formája.
A családok és a munkahelyi igények összehangolását figyelembe vevő, kis létszámú, rugalmas ellátási forma.
A családi napközire vonatkozó szabályokat a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény {a továbbiakban: Gyvt.} tartalmazza.
A családi napközi a gyermekjóléti alapellátás részeként, egy olyan szolgáltató tevékenység, amely családias környezetben, kis létszámmal biztosítja a gyermekek napközbeni ellátását. A családi napközi tehát, nem minősül intézménynek, ezért létesítésére és a működtetésére vonatkozóan nem az intézményekre előírt rendelkezéseket kell alkalmazni.
 
BABÓCA ÉS MANÓCSKA CSALÁDI NAPKÖZI BEMUTATÁSA:
 
SZEMÉLYI ÉS TÁRGYI FELTÉTELEK
A két családi napköziben 4 fő szakképzett kisgyermeknevelő biztosítja a gyermekek szakszerű nevelését-gondozását, mindegyikük több éves szakmai gyakorlattal rendelkezik a kisgyermekek napközbeni ellátása területén. Ezenkívül elvégezték a családi napközi működtetéséhez szükséges tanfolyamot.
 
A szakmai kontrollt biztosítják:
A Családi napközit működtető Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője, akinek végzettségei: általános iskolai tanító, óvodapedagógus, kisgyermeknevelő-gondozó, tereptanár, illetve
1 fő szaktanácsadója, akinek végzettségei: szociálpedagógus, csecsemő és kisgyermeknevelő, tereptanár.
Mindkét szakember rendelkezik a családi napközi működtetéséhez szükséges tanfolyammal is.
 
TÁRGYI FELTÉTELEK
A Babóca és Manócska Családi Napközi a szombathelyi Csodaország Bölcsőde épületében működik, közel 100 m² -es intézményrészen elkülönített udvarrésszel együtt. Mindkét napközi 7 – 7 férőhelyen biztosítja a gyermekek napközbeni ellátását. Az épületrész, de maga az egész bölcsőde is komplexen akadálymentesített. A pavilonrendszerűen kialakított épületnél a korábbi I. egységben jól elkülöníthetően kialakíthatóak a családi napközik. Külön egy-egy darab 40-40 m² játszószobával egy 20 m²-es gyermekfürdővel, egy 14 m²-es gyermeköltözővel, előtérrel, felnőtt szociális helyiségekkel és külön udvarrésszel. A bölcsőde épülete, amelyben a családi napközik működnek, két lakótelep határán (Derkovtis és Oladi lakótelep) helyezkedik el, ahol nagy számban találhatók 10 emeletes háztömbök, melyek közkedveltek fiatal házasok és kisgyermekes családok körében. Az itt élő családok jelentős része multinacionális cégeknél több műszakos munkarendben vállal munkát. A Csodaország Bölcsőde megfelelő nagysága révén lehetőség nyílt egy teljes gondozási egység, azaz kettő családi napközi helyi igényének megfelelő intézményrész kialakítására és működtetésére.
 
NYITVA TARTÁS
 
Manócska nyitva tartás:
hétfő-péntek: 5.30 – 14.30
szombat: 7.00 – 15.00
 
Babóca nyitva tartás:
hétfő-péntek: 10.00 – 19.00
szombat: 7.00 – 15.00
 
Ezenkívül hétfőtől – vasárnapig minden nap, a Családi Napközi nyitva tartásán túl 22.30-ig időszakos gyermekfelügyeletet biztosítunk
 
KIEGÉSZÍTŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Babamuzsika
Pöttömtorna
Só-szoba
Gyermek vendég étkeztetés
 
CSALÁDI NAPKÖZI MINŐSÉGPOLITIKÁJA
Az ellátásunkat igénybe vevő gyermekek napközbeni ellátása családias körülmények között, meleg, szerető, elfogadó környezetben. Elsődleges célunk a gyerekek kiegyensúlyozott személyiségfejlődésének biztosítása. A szakmai programunk összeállításánál és megvalósításánál különös gondot fordítunk a gyermekek egyéni igényeinek, szükségleteinek figyelembevételére. Kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a testmozgás, az egészséges életmódra nevelés, a környezettudatos szemlélet kialakítására. Lehetővé kívánjuk tenni, hogy a gyermekek szülei családi életük, a gyermeknevelés mellett helytállhassanak a munka világában, ezért szerető, családias légkört teremtünk gyermekeik számára.
 
CSALÁDI NAPKÖZI SZAKMAI CÉLJAI
Családi napközink szülő támogató, kiegészítő funkciót tölt be. Célunk, hogy a szülők számára lehetővé tegyük a munkavállalást, a szülők visszatérhessenek a munkaerőpiacra, képzéseken vehessenek részt vagy egyéb elfoglaltságaikat zökkenőmentesen megoldhassák. A szülő kiemelt szerepet tölt be a nevelésben, a családi napközi pedig együttműködő partner kíván lenni ebben a folyamatban.
 
A gyermekek sokoldalú, harmonikus fejlődésének elsődleges elősegítése családias, derűs, nyugodt, szerető környezetben, fizikai és érzelmi biztonság megteremtésével, feltétel nélküli elfogadással, a gyermek kompetenciájának figyelembevételével, tapasztalatszerzési lehetőség biztosításával, viselkedési minták nyújtásával, biztosítva a gyerekek fejlődéséhez szükséges sokféle, változatos tevékenységet.
 
AZ ELLÁTÁS, NEVELÉS-GONDOZÁS SZÍNTEREI
 
Beszoktatás:
Minden kisgyermek számára komoly lelki megrázkódtatást jelent, ha édesanyjától hosszabb-rövidebb időre el kell válnia. Így van ez akkor is, ha a gyermek családi napközibe kerül. Ezért adunk lehetőséget a fokozatos beszoktatásra. Jó, ha a szülő segíti az első napokban a gyermeke beilleszkedését. Legyen ott vele, együtt ismerkedjenek az új hellyel, a gyermekekkel és az ellátó személlyel. Meséljen sokat el a gyermek addigi életéről, szokásairól. Mondja el, hogyan és mit szeret enni, hogyan és mivel szokott elaludni, mivel szeret játszani, mit tud már egyedül elvégezni. Mutassa meg a szülő, hogyan pelenkázza be gyermekét, hogyan eteti, hogyan altatja, vigasztalja.
 
Szobatisztaságra nevelés:
A szobatisztaságra nevelés menetét a szülőkkel közösen alakítjuk ki, amikor a gyermek már hajlandóságot mutat az önállósodásra. A WC használatának megválasztását is a gyermeki igényekhez igazítjuk.
 
Tisztálkodás:
WC használat után, étkezések előtt és olyankor, mikor bepiszkolódik a kéz, minden alkalommal, folyékony szappannal kezet mosnak a gyermekek. Minden gyermek számára saját jellel ellátott törölközőt biztosítunk.
A fogmosási szokások kialakítását fokozatosan végezzük. A gyerekek számára jellel ellátott fogmosó készlet áll rendelkezésre. Megtanítjuk a zsebkendő, papírszalvéta helyes használatát is.
 
Öltözködés:
Az öltözködésre mindig biztosítunk megfelelő helyet és időt a gyermekek számára. A kisebbeket mi öltöztetjük fel, de hagyjuk őket próbálkozni is. A nagyobbak már önállóan öltözködnek.
 
Étkezés:
A gyermekek táplálása az életkori sajátosságaiknak és egyéni igényeiknek megfelelően történik. A napirendünk lehetővé teszi, hogy minden gyermek nyugodt körülmények között étkezhessen. A legkisebbeket ölben etetjük.
 
Játék és Mozgás:
A játék és mozgás együttesen a kisgyermek legfontosabb tevékenysége, az önkifejezés eszköze, az öröm forrása. A gyermek ezen keresztül ismeri meg a körülöttünk lévő élő –és élettelen világot. A játék és mozgás segíti a testi, értelmi és szociális fejlődést, egészséges életmód kialakítását.
 
A játékos mozgásfejlesztés kiemelten fontos tevékenység, általa erősödik a gyermek izomzata, állóképessége, valamint elősegíti az egyensúlyérzék, mozgásügyesség fejlődését, a nagy –és finommozgások, térirányok megismerését is, amely kulcsfontosságú az iskolai tanulás során.
 
Alkotótevékenység:
A különféle alkotótevékenységek pl. rajzolás, festés, építőjátékok, konstrukciós játékok, stb. a „tanulás” alapkövei. Segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a színekkel, formákkal, mennyiségekkel. Az alkotótevékenységek segítségével fejlesztjük az észlelést – látást, hallást, tapintást, íz – és illatérzékelést -, a szem és a kéz koordinációját, a kézügyességet, finommotorikát.
A különféle technikák elsajátításával előmozdítjuk az önkifejezést és az alkotókedvet.
 
Anyanyelvi nevelés, verbális fejlesztés:
A verbális fejlesztés az érzelmi, értelmi, szociális fejlődést szolgálja, az ismeretszerzés, a tapasztalatszerzés egyik eszköze. A gyermekek életében fontos szerepet játszó versek, mesék, mondókák kulturális értékeket közvetítenek, valamint hozzájárulnak a gyermekek szókincsének gyarapításához, képzeletük gazdagításához.
 
Zenei nevelés:
A zene a versekhez, mesékhez hasonlóan szintén minden nap jelen van a családi napközi életében. A muzsikálás, énekelés, zenehallgatás elősegíti a zenei hallás, ritmusérzék fejlesztését, ezen kívül örömteli élményt jelent gyermeknek és felnőttnek is egyaránt.
 
Környezeti nevelés:
A környezetismereti tevékenységek játékos formában a szűkebb és tágabb környezet, a család, a természet, természeti jelenségek, állat –és növényvilág és az évszakok megismerését szolgálja.
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Olyan rendetlen ez a gyerek!

Olyan rendetlen ez a gyerek!

Széthagyja a játékait, ruháit, egyéb holmiját? Mindennapos problémának tűnik, hogy nekünk, szülőknek kell rendet tenni utána? Tapasztalat hogy gyermekünket a legnagyobb nehézségek árán – vagy még úgy sem – tudjuk rendre szoktatni. Tippek az életkornak megfelelő, helyes módszerek alkalmazásához.
Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére