Jelenlegi hely

Miért fontos a babahordozás és a megfelelő babahordozó eszköz?

Azzal, hogy a babát a testünkön hordozzuk, megkönnyítjük számára az új világba érkezés utáni alkalmazkodást, mert az újszülött az összes érzékszervével, bőrkontaktussal, szaglással, látással, hallással érzékelheti az őt hordozó személyt.

Miért fontos a babahordozás?

A hordozásnak számos élettani előnye is van, melyek közül kiemelek néhányat:

• A babahordozó eszközben felvett fiziológiás testtartás, az enyhe terpeszbe húzott, térdben hajlított lábtartás optimálisan hat a csípőfejlődésre.

• A hordozás a teljes mozgásszerv-rendszerre jótékony hatású, élénkebb a baba vérellátása, ami segíti a csontok, az izmok és az ízületek fejlődését.

• A hordozó személy teste mintegy ritmusforrásként stimulálja a létfenntartó funkciókat ezáltal minimálisra csökkentve a bölcsőhalál előfordulását.

• A szülő teste termosztátként működik, hőségben vagy láz esetén hűti, hidegben pedig melegíti a gyermeket.

• A hordozás kielégíti a baba testkontaktus iránti igényét, a gyermek sírás nélkül kinyilváníthatja igényeit és érzéseit, amikre azonnal választ kap, kialakul az az ősbizalom és magabiztosság benne, ami szükséges az emberekkel és a későbbi, esetleg szorongáskeltő helyzetekben való boldoguláshoz, a hordozás tehát megteremtheti az egészséges személyiségfejlődés alapjait.

• A hordozott babához többet beszélnek, ami további előnyöket jelent a beszédfejlődés szempontjából, illetve a baba szemmagasságban vesz részt a felnőtt társadalmi helyzetekben is, ami számára előnyt jelenthet a későbbi szociális viszonyok felmérésében.

Miért fontos a megfelelő babahordozó eszköz?

Az újszülött C betűt formázó gerinccel születik, ebből alakul ki a különféle mozgásformák elsajátítása során a felnőtteket jellemző dupla S alakú gerincoszlop: mikor a baba már tartja a fejét, akkor kialakult a nyaki görbület, háti szakasz domborulata a mászással párhuzamosan jön létre, míg az ágyéki részeken az állás és járás elsajátításának következtében alakulnak ki a megfelelő görbületek.

Mivel az újszülött még képtelen megtartani saját súlyát, ezért a hordozás során az a célunk, hogy a gerinc számára lehető legjobb megtámasztást biztosítva tehermentesítsük váz-izomrendszerét a saját testsúlya alól, és csípők optimális fejlődését is elősegítsük. Olyan hordozóeszközt érdemes választani, amelyben a baba testtartása megfelel a fenti ábrán látható kritériumoknak.

Dr. Bereczki- Barna Szilvia

a ClauWi Hordozóiskola okleveles babahordozási tanácsadója

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére