Jelenlegi hely

Hogyan támogathatnak az esszenciális illóolajok a várandósság ideje alatt és a perinatális időszakban?

Az illóolajok természetes aromás összetevői a növényeknek, tekinthetjük a növények „lelkének” is, különböző részekből nyerik, hatékony és biztonságos, ha az adagolás és a felhasználási mód megfelelő!

A várandósság és a szoptatás ideje alatt végzett illóolaj használat megosztó téma, de csak azért, mert kevés a kutatási anyag, és nem azért, mert az igazoltan tiszta terápiás minőségű olajok helyes használata nem támogathatna egy kismamát.

Az olajok évezredes felhasználása, a megfigyeléseink, tapasztalataink mutatják az utat, fontos kiemelni, hogy megfelelő - illóolajokhoz értő - szakértő segítségével. A legfontosabb tehát a megkérdőjelezhetetlen, és általad is ellenőrizhető forrásból származó tiszta, kompromisszum mentes illóolaj, ami mindig ugyanolyan minőségű, szabvány szerinti.

A várandósságod ideje alatt is sokat segíthetnek testi és érzelmi folyamataidban az esszenciák, de kiemelten fontos, hogy melyik trimeszterben, milyen beviteli módon, mennyit használsz belőlük az adott problémádra.

A legtöbb kapható illóolaj tartalmaz szintetikus összetevőt, vagy sajnos növényt csak nyomokban tartalmaz, és nem megfelelő használat esetén veszélyforrást jelenthet.

Ezért a szakemberek inkább azt mondják, sokszor teljesen jogosan, mert ez egy kiemelten érzékeny területe az illóolaj használatnak, hogy inkább ne használd. Az illóolajok ugyanakkor hathatós támogatóid lehetnek akkor is, amikor az életed ilyen csodálatos kihívás előtt áll, a tested és az érzelmeid is átalakulóban vannak.

A biztonságosságot kell, hogy ebben az esetben is szem előtt tartsuk, tehát azt mondjuk, hogy aki nem használt a várandóssága előtt rendszeresen igazoltan tiszta terápiás minőségű illóolajat, az várja meg a 2. trimesztert vele. Ha használtál már, és meg is tudtad nézni az üveg alján lévő számsort egy olyan oldalon, ami pontosan megmutatja mit tartasz a kezedben, na akkor vagy jó helyen, és egy körültekintő aromákhoz értő segítségével, konkrét problémáidra támogatást kaphatsz ebben időszakban is.

Tapasztalataim alapján biztatlak, hogy az, ha „100% tisztaságú” feliratot látsz egy illóolajon, vessen fel benned kérdést, bárhol is veszed azt, hogy biztosan így van-e? Ki és milyen mérce alapján ellenőrizte le? Vagy egyszerűen nézd meg az összetevőit, és „guglizd” ki őket. Én is így kezdtem évekkel ezelőtt, hát elkeserítő volt a körkép.

Tulajdonképpen az egyik lényeg az, hogy a növény olyan helyről származzon, ahol őshonos, vagy ahol olyan jól érzi magát, hogy illóolajának a hatóanyag tartalma a lehető legmagasabb lesz. A növények intelligensek. Illatanyagaikat mindig meghatározott céllal állítják elő, védekeznek a kártevők, mikroorganizmusok ellen, gyógyítják magukat a sérülésekkor, odavonzzák a számukra fontos rovarokat, feromonokat termelnek.

Egy növényben az illóolajok mennyisége ritkán haladja meg a 10%-ot, 1,5-5% között van átlagosan. Néhány növény kevesebb, mint 0,1% illóolajat tartalmaz, mégis begyűjtik, mert ez a roppant pici mennyiség is jelentős terápiás hatással rendelkezik (érdekességképpen ilyen például a rózsa, a jázmin, az orvosi citromfű vagy az olasz szalmagyopár).

Az illóolaj minőségét meghatározza a növény élete, a talajminőségtől kezdve, a megfelelő gondozás, az időjárás, a betakarítása, lepárlása. Olyan illóolajat válassz, ahol ez a folyamat egy kézben van. Végig szigorúan figyelemmel kísérik, és bizony, ha nem megfelelő a hatóanyag tartalma, a kémiai profilja, amit független minőségbiztosításért felelős labor, és a klinikai kutatásokért felelős orvos-biológus csapat ellenőriz, abból bizony nem készül illóolaj. Azt biztos érted, hogy van, akinek csak a 100% elég, van, akinek a 60 vagy 40 is.

Várandósságod ideje alatt vannak a különböző trimeszterekben biztonságosan használható illóolajok, és vannak, amiket ilyenkor nem használhatsz. Fontos az is, hogy 3 nagy egységként és olajozás szempontjából külön kezeljük a terhességet, a szülést, és a szoptatási időszakot. Ez mind-mind meghatározó milyen olajat használhatsz.

A CPTG (Certified Pure Tested Grade) minőségű illóolajokat négy módon jutathatod a testbe:

  • orron keresztül (hagyományos gőzöléssel, közvetlenül az illóolajos üvegcséből, aromadiffúzor segítségével, és a tenyeredből belélegezve az un. olfakor terápiával – befelé forduló figyelemmel 4 ütemre belélegezzük és 4 ütemre kifújjuk a levegőt);
  • bőrön keresztül: várandósságod esetén mindig hígítsd az illóolajokat alapolajban (aminek szintén nézd meg az összetevőit);
  • emésztőszervrendszeren keresztül; és
  • un. felszívóképes szöveten keresztül (ilyen a nyelv alatti terület, a hüvely, vagy a végbél).

Napi illóolajos rutinod kialakításában kérj mindig szakszerű segítséget, és akkor az adott támogatásra szoruló területed, legyen az „reggeli rosszullét”, emésztési zavar, álmatlanság, hangulatingadozás, hát-és derékfájdalom, alacsony- vagy magasvérnyomás, vércukorszint stabilizáció, aranyér, szülés könnyítés, tejképződés támogatás, a személyes előzményeid, kontraindikációk figyelembevételével segíthető.

Ha minden fentit figyelembevéve mondunk 4 olyan illóolajat, amit mindhárom trimeszterben használhatsz az a levendula, a gyömbér, a teafa, és a szantálfa, persze ugye azt mostanra már tudod, hogy nem mindegy honnan van.

A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, de ebben az esetben inkább aromaterapeutáját.

Írta: Martits-Fedor Nikolett dōTERRA tanácsadó

Lektorálta: Martin Zsuzsanna, természetgyógyász, fito-és aromaterapeuta

- Pécsimami - 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére