Jelenlegi hely

9 hiba, amit ne kövess el hozzátápláláskor!

A hozzátáplálás, a hozzá vezető út és az egész hozzátáplálási folyamat komoly kihívás elé állítja a szülőket. Csokorba szedtem a leggyakoribb hibákat, hogy megkönnyítsem az utat.

Őszinte leszek: az emberlánya csak kapkodja a fejét gyermeke születése után a különböző helyekről "jószándékúan" kapott tanácsok, tapasztalatok, kritikák között. 

Gyermekeim születése között pontosan 4 év van, de a hozzátáplálási protokoll teljesen más volt az első gyereknél, mint a másodiknál. Saját tapaszalataim mondtak egymásnak ellent, pedig mindkét gyermeket én szültem, én neveltem, sőt a gyermekorvosunk és a védőnénink is ugyanaz volt. Mindketten szuperek voltak, rendkívül képzettek, mégis mindkét lányomnál teljesen más volt a protokoll, amit tovább kellett nekünk adniuk. 

Nehéz manapság is eligazodni a gyakran gyorsan változó ajánlások között, minden gyermek másként fogadja az új falatokat, új ízeket. Míg nagyobbik lányom 4,5 hónaposan már elfogadta a gyümölcsöket a kínálás után, a kisebbik 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet volt hajlandó fogyasztani. 

Vannak azonban alapvető hibák, amiket ha már ismerünk és kiküszöbölünk, könnyebben vehetjük az előttünk álló akadályokat.

1. Ne hasonlítsd össze másik babával!

A lehető legnagyobb hiba a gyermekünk összehasonlítása hasonló korú gyermekekkel. Nektek nem kell másokhoz, mások szokásaihoz, mások fejlődési üteméhez hasonlítanotok! Nagy eltérések lehetnek a babák fejlődésében, valójában egyéne válogatja, hogy ki mikor érik meg a hozzátáplálásra. A hozzátáplálás kezdetét és az elfogyasztott ételek skáláját, mennyiségét ne fogjuk fel versengésként! A cél mindig a jól táplált, boldog és egészséges baba.

2. Ne kezd el túl korán a hozzátáplálást!

A hozzátáplálást lassan és fokozatosan, a betöltött 4. hónap után, de legkésőbb a 7. hónapban kell megkezdeni. Miért? Mert négy hónapos kor előtt a babák emésztőrendszere még fejletlen és nem áll készen egyéb táplálékok feldolgozására! Az anyatej a baba minden igényét kielégíti 6 hónapos korig - ezért ha nem fogad el mást, nem kell erőltetni! Ha Te kizárólagosan anyatejjel táplálod babádat, akkor a hozzátáplálást 6 hónapos kortól javasolt elkezdened. A szoptatás folytatása viszont a hozzátáplálással párhuzaomsan is ajánlott. A hozzátáplálás kezdetben csak kiegészíti az anyatejjel szerezhető energia és tápanyagmennyiséget a baba szükségleteinek megfelelően. A legtöbb kisbaba pocakja 6 hónapos korban áll készen arra, hogy más ételeket is megemésszen, hogy megtanuljon kanállal enni, és elfogadja a különböző állagú és ízű ételeket. Nem gond, ha 4 hónapos korban még nem áll készen rá gyermeked - az enyém sem fogadta el. Nem kell siettetni a hozzátáplálást, bármit is mond  a környezeted! Hagynod kell, hogy babád a maga tempójában haladjon! 6-7 hónapos korra azonban a baba vasraktára kiürül, így 6 hónapos kor után már a baba is és a szervezete is igényli, hogy más ételek ízével is megismerkedjen.

3. Tartsd be a fokozatosságot!

Türelem, türelem - ez az alapelve a hozzátáplálásnak. Nem szabad elsietnünk a különböző ízek egymásután adását. Egy-egy új ízt legalább 3-4 napon át kell ízleltetnünk a babával, ebben hidd el, nem kell változatosságra törekedned! A babának meg kell ismerkednie az új étel illatával, színével, ízével. Ha Te valamelyik ételt  nem szereted, nem jelenti azt, hogy a babád sem fogja! Nem kell másnap azonnal újabb ízt adni a gyereknek, ha azt látod, nem fogadta el - hisz nem is volt még lehetősége megismerkedni vele! Ez segít kiküszöbölni a későbbi válogatósságot is.
A több napon át való próbálkozás nem csak az ízek miatt fontos, hanem az allergének kiszűrésénél is. Megfigyelheted, hogy a 3-4 napig adott étel nem vált-e ki valamilyen allergizáló tünetet. 

Ha egy-egy ízt elutasít, nem jelenti azt, hogy nem szereti - hanem azt, hogy nem érett még meg arra az ízre. Ne adjuk fel, 7-10 nap múlva újra próbálkozzunk! Igyekezzünk minél több ízt bevezetni, hogy a későbbiekben ne legyen válogatós a gyerek!

4. Ne ízesíts túl hamar!

Az ízesítők (só, cukor) túl korai bevezetése nem kedvez a baba fejlődésének - ezekre nincs még szüksége a szervezetének! Lehet, hogy elkészítés után neked "íztelen" az étel, de hidd el: a  "natúr" ízeket is elfogadják a babák, nem szoknak hozzá feleslegesen az édes ízekhez. A cukrozás felesleges energia forrássá válik a gyermek életében, illetve nagyon káros az éppen kibújó fogacskákra is! 

5. Ne adj neki feleslegesen hosszú ideig püréket!

Természetes, hogy kezdetben a könnyen ehető, szinte azonnal nyelhető folyékony állagú püréket adod a babának, hisz nincs még foga. A pürés étel könnyen mérhető, adagolható és pontosan tudod, mekkora mennyiséget evett a baba. Idővel azonban fokozatosan be kell vezetned a a szilárdabb fogínnyel szétnyomható falatkákat. A fogacskák kibújásával növelhetjük a szilárdabb, de könnyen szétrágható ételeket. Ha a "pürés fázis" hosszan elnyúlik, a baba rágásfejlődésében gondokat okozhat. 

6. Ne csökkentsd a tejalapú ételeket!

Ne gondold, hogy 6 hónapos kor után, ha már nem tudod anyatejjel táplálni gyermekedet, a hozzátáplálás bőven elegendő a baba számára. Ez nem így van! Hat hónapos kor felett továbbra is naponta legalább 500 ml folyékony, tejalapú táplálék (anyatej, tápszer) adása javasolt kisbabádnak, hogy folyamatosan megkapja mindazt az ásványi anyagot és vitamint, amire a fejlődéséhez szüksége van.

7. Ne adj apró falatokat!

Gyakran látni babakocsiban, bevásárlókocsiban ülő gyerekeket, akiknek az anyukájuk kiflicsücsköt ad "csócsálni". Ha a babák még nem ügyesek és nem rágnak alaposan - könnyen félrenyelhetik az apróbb falatokat. A kellőképpen meg nem rágott ételdarabok megakadhatnak, megtapadhatnak a vékony nyelőcsövön és annak falán. Ilyenek az apró és kemény falatok, tapadós felületű ételek pl. virslikarika egyben, pattogatott kukorica, egész szem kukorica, mogyorókrém, olajos magvak, aszaltgyümölcs, szőlőszem, nyers alma és répa. Kezdetben kerüljük el ezeket az ételeket vagy kizárólag apróra vágva, darálva adjuk oda a babának, kizárólag a már jól rágni tudó babáknak adjuk egészben ezeket az ételeket!

8. Nem kell szépen enni!

Fontos: a babának nem kell „szépen” ennie! Bizony, az elején maszatos lesz, ledobálja az ételt, kiköpi, játszik vele, szétkeni, még a feje búbja is spenótos lesz. Az állandó tisztítgatással, törölgetéssel, rászólással csak a kedvét veszed el az evéstől, elkezd szorongani, az evés feszültséghelyzetként éli majd meg, ezért nem mer önállóan enni, mert azt látja, hogy attól „anya feszült lesz”. Hagyj neki időt! 

9. Ne szórakoztasd evés közben!

Sok anyuka megpróbálja valamivel (pl. TV, tablet) lekötni a gyerek figyelmét evés közben - ez azonban hosszú távon nem jó megoldás! Sőt! Mivel a hozzátáplálási időszak egyben az önálló evés megtanulásának is a folyamata, nagyon fontos, hogy a baba arra koncertáljon, amit, hogyan és mennyit eszik. Fontos, hogy megtapasztalja az ízeket, a mennyiségeket - így majd tudja jelezni, hogy jól lakott. A figyelemelterelés balesethez is vezethet: félre nyelhet, leverheti véletlenül a tányérat, nem a szájába teszi az ételt. Jó, ha a baba már a hozzátáplálás első pillanatától kezdve az étkezést jó dolognak éli meg! Mutass Te is példát: étkezés közben nem tévézz, ne mobilozz!

A hozzátáplálás útja lassú, sok-sok türelmet igényel a szülők és a környezet részéről. Tartsatok ki, megéri!

Vizaverné Horváth Zsófia
Szombathelyimami
2 gyermekes anyuka, tanító, egészségfejlesztő
A Manóvár Kölcsönző tulajdonosa

képek forrása

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére