Jelenlegi hely

Felfedeztük a Millenáris Széllkapu Parkot

Háromdimenziós függőkertet, kilátót, játszóteret, rengeteg árnyékos pihenőhelyet, pompás növényeket és kis tavat is találtunk a héten átadott Millenáris Széllkapu Parkban. Ideális helyszín a kikapcsolódásra, feltöltődésre a városban, ne hagyjátok ki! Mutatjuk a képeket!

Kinyílt a tér

Augusztus 20-án adták át a II. kerületben a korábbi Millenáris Parkhoz kapcsolódó új területet, a Millenáris Széllkaput. A 35 ezer négyzetméter területű park növeli a főváros zöldfelületeit, 355 fa, sok virág és bokor, egy cseresznyefa-liget is helyet kapott, látványos design-napelemek, 650 négyzetméteres tó és látványsétány is várja a lazítani vágyókat.

Emlékszem, mi volt a helyén korábban: egy hatalmas szürke irodaház, mögötte elhagyott gyárcsarnokok. Az egykori Ganz-gyár területén, a Margit körút, a Kis Rókus utca és a Mamut bevásárlóközpont által határolt területen a tervezők egy úgynevezett origamiparkot terveztek: a különböző karakterű parkrészeket strukturált és könnyen átjárható egységekben helyezték el.

A Széllkapu név onnan jön, hogy a szél útját már nem zárják el az épületek, a kinyílt téren érezhető a szélcsatorna enyhe huzata, jobb lett a levegő a környéken, ill. a szomszédos Széll Kálmán tér nevére is utal.

Függőkert

A park leglátványosabb része a függőkert – ez egyébként Közép-Európa legnagyobb függőkertje –, amire akár üveg panorámalifttel is fel lehet menni. Felmentünk a felső szintre, ahonnan kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. Innen térképszerűn rálátunk a parkra, a sétányokra. A park hármas egységet alkot: a buja, sűrű növényzet az erdők, a vadvirágos rész a magyar mezők, a két rész találkozásánál a tó az élővizek világát idézi.

A függőkert hatalmas vertikális zöldfelülete a park egyfajta kiterjesztése, ami átvezet a Millenáris park másik részébe, a Margit körút felé. A kúszónövényektől (pl. borostyán, vadszőlő) a fal színe az évszaktól függően változik. A hőségben érezzük, hogy tényleg hűvös mikroklímát teremt a növényfal.

Park a 21. századi városlakóknak

A tervezők célja az volt, hogy „funkciójában, formavilágában és bátorságában is” létrehozzanak egy olyan modern parkot, ami a 21. századi városi ember közege. Ami környezettudatos, energiatudatos, valamint akadálymentes, ami ideális helyszín a pihenésre, egyben látványos is. Úgy tűnik, sikerült megvalósítani.

A változatos domborzatú parkban a fenntarthatóság érdekében főleg honos, a városi klímát jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választottak. A százötven díszcseresznye fa cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot ad, de vannak a lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is.

Mellette évelő növények, rengeteg díszfű, bokrok és virágok színesítik a területet. A fák előtt kis táblákat találunk QR-kóddal: hasznos tudnivalókat olvashatunk róluk.

A park középső részén déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Többen már kifeküdtek a zöld fűre. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egyidőben, különböző helyszíneken.

A 650 négyzetméter vízfelületű tó vízinövényeknek ad otthont, a partján pihenőbútorok segítik a kikapcsolódást. A Margit körúti részen, a tó közelében helyezték el a párásító fúvókkal is felszerelt vízjátékot. A csobogó vízsugarak közt szeretnek szaladgálni a gyerekek. Este színes fényekkel világítják meg a vízsugarakat.

A népszerű Zöld Péter játszótéren kívül egy új mászólabirintus és zsinóros játszótér is várja a gyerekeket. Terveznek még baba-mama szobát és vizesblokkot, valamint két teraszos kávézóépület is.

A sétautak találkozásánál három látványos, gomba alakú, árnyékot adó designnapelemet helyeztek el, melyeknek tetején lévő napelemek termelik az energiát.

A park alatt 500 férőhelyes mélygarázs, elektromosautó-töltőállomás és biciklipártároló is elfér. A növényzet ide is bekúszik: a lejáró körüli elemeket is zöldfelület borítja.

Nekem az is tetszik, hogy ebben a szép környezetben nincs zsúfoltság, lehet találni nyugodt, csendes zugot, ahol kiülhetünk, olvashatunk. A városlakók és a turisták már elkezdték használatba venni az új parkot, ahol tudnak töltődni, sétálni a forgalmas nagyvárosban és találkozási pontnak is nagyszerű.

Felhasznált forrás: tspc.hu

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…, 5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyek végett nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére