Jelenlegi hely

Biztonságos tanévkezdés - jó tanácsok a Rendőrségtől

Tanítási napokon reggel és a délutáni órákban nagyobb a gyermekbalesetek kockázata. A veszélyhelyzetet tovább növeli, hogy a „szabadságolási időszak” után jelentősen megnő a gépjárműforgalom a közutakon.

Tekintettel a fentiekre fokozottabb figyelemmel, valamint iskoláskorú gyermekünk megfelelő felkészítésével jelentős mértékben csökkenthetjük a gyermekbalesetek bekövetkezését. Az alábbi tanácsainkkal a biztonságos és nyugodt tanévkezdéshez szeretnénk segítséget nyújtani a szülőknek:

Szabályos közúti közlekedés

 • Mielőtt együtt útnak indulunk, beszéljük, illetve ismételjük át az alapvető közlekedési szabályokat!

 • Járjuk be közösen az iskolába vezető útvonalat, és menetközben hívjuk fel figyelmet a lehetséges veszélyforrásokra!

 • Gépjármű vezetőjeként, oktatási intézmény közelében vezessünk még körültekintőbben, és számítsunk az úttesten figyelmetlenül áthaladó diákokra!

 • A tanévkezdés a közlekedőktől sokkal nagyobb türelmet kíván, mint eddig. A szabadságolások lejártával és a tanév megkezdésével forgalomnövekedésre kell számítani az utakon. A járművezetőktől ez teljes figyelmet, koncentrációt, a gyalogosoktól szabálykövetést követel, mert egy pillanat alatt megtörténhet a baj. Ezért kérjük, fogadják meg tanácsainkat.

 • Érdemes az első időszakban korábban felkelni, végig gondolni a napi teendőket. Aki csúcsforgalomban közlekedik, inkább induljon el korábban, minthogy a sietséggel veszélybe sodorja magát vagy a többi közlekedőt.

 • A szülők mutassanak példát, csatolják be a biztonsági övet, ne hajtsanak át a tilos jelzésen és ott álljanak meg az iskola környékén, ahol ez megengedett és biztonságos. A gyermekek több esetben szállnak ki a személygépkocsi bal oldalán, ezzel is balesetveszélyes helyzetet teremtve.

 • Fordítsunk figyelmet a gyermekbiztonsági rendszerek ellenőrzésére, állítsuk azokat a megfelelő magassághoz, mivel legtöbbször a gyermekek a balesetek passzív résztvevői.

 • A gyalogosan közlekedőket kérjük, hogy az úttesten való áthaladáskor minden esetben vegyék igénybe a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket és csak zöld jelzésnél lépjenek az úttestre. Az egyedül közlekedő gyermekek legtöbbször azért sérülnek meg, mert szabálytalanul, valamilyen tárgy takarásából körültekintés nélkül lépnek az úttestre. Kérjük a szülőket, hogy beszélgessenek el gyermekükkel arról, hogy esetleges hibás döntésüknek tragédia is lehet a következménye, ezért nem ajánlatos a közlekedésben a kockázatos viselkedés.

 • Ismételten felhívjuk a kerékpárral közlekedők figyelmét, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen csak úgy haladhatnak át, ha leszállnak a kerékpárról és tolják, hiszen csak így tekinthetők közlekedési szempontból gyalogosnak, akiknek elsőbbségük van. Fontos, hogy a kerékpár fel legyen szerelve a kötelező tartozékokkal, tartsák be a lakott területen kívül való közlekedés során a láthatóságra vonatkozó szabályokat, hiszen egyre korábban fog sötétedni.

 • Folytatódik „Az iskola rendőre” program, melynek keretében az illetékes rendőrkapitányságok Közlekedésrendészeti Osztályai felülvizsgálják az utak kezelőivel az iskolák környékén lévő jelzőtáblák és útburkolati jelek állapotát. A rendőrök a tanévkezdet első napjától szeptember végéig a baleseti szempontból frekventált helyen lévő iskolák környékén a reggeli és délutáni órákban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél polgárőrök közreműködésével segítik a gyerekek közlekedését.  A rendőrség és  a polgárőrség célja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

Értékek védelme

 • Ragaszkodjunk hozzá, hogy csak a tanításhoz nélkülözhetetlen eszközöket vigyék magukkal az iskolába!

 • Ne kérkedjenek az okostelefonnal, táblagéppel, és ne hagyják őrizetlenül értékes tárgyaikat!

Személyes biztonság

 • Hívjuk fel gyermekünk figyelmét, hogy útközben ne álljanak szóba idegenekkel, ne üljenek be ismeretlenek autójába, és ne fogadjanak el tőlük különböző tárgyakat!

 • Alakítsunk ki őszinte kapcsolatot, hogy baj esetén bizalommal fordulhasson hozzánk gyermekünk.

Amennyiben mégis bekövetkezik a nem várt esemény…

Jó, ha már egészen fiatal korban tisztában van vele a gyermek, hogy probléma esetén bátran fordulhat az egyenruhás rendőrhöz, valamint ismerje az ingyenes segélyhívó telefonszámokat – rendőrség 107; mentők 104; tűzoltóság 105; általános 112. A fenti tanácsok maradéktalan és következetes megtartása esetén minimálisra csökkenthető a gyermekekre leselkedő veszélyforrások száma.

Forrás: police.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére