Jelenlegi hely

Egyedi babatermékek megtöltve szívvel-lélekkel - 1. rész

Gyakran nem is sejtjük, hogy mennyi munka, mennyi szív és lélek rejtőzik egy-egy tárgy mögött. Ha megértjük, hogy az alkotónak mit jelent létrehozni ezt a tárgyat, akkor már nem csupán egy tárgyként, hanem egyedi és megismételhetetlen művészi alkotásként tekintünk rá.

Írásunkban hat kézműves hölgyet mutatunk be, hat különböző termékkel és kézműves technikával. Ami mégis közös bennük: az alkotás öröme és a gyerekek szeretete. Ezért készítenek ők mind a hatan babáknak, gyerekeknek szóló, egyedi termékeket. Arról mesélnek nekünk - kivétel nélkül csillogó szemekkel és végtelen lelkesedéssel -, hogy mi inspirálta őket, hogy belevágjanak a kézműveskedésbe, hogyan készítik munkáikat, és mit jelent számukra az alkotás.

 

CSUCSU KREATÍV FILC DESIGN - Csige Judit

Termékek: filc névtáblák, ünnepi díszek, tündérek

Alkalmazott technikák: varrás, tűnemezelés

Judit életét végigkíséri a kreativitás: már kisgyermekként is sokat rajzolgatott, varrt, hímzett. Bár a tanulmányai is ebbe az irányba indultak, sőt 18 évesen még a  ruhatervezést is kipróbálta, az élet elsodorta erről a pályáról. 12 év után, kisfia születését követően, visszakanyarodott a varrás felé. Eleinte családtagoknak, barátoknak ajándékba készített névtáblákat, majd párja biztatására  - immár két gyerek mellett - felépítette kézműves vállalkozását.

A névtáblák mellett folyamatosan bővíti termékpalettáját: karácsonyfafüggőket, húsvéti díszeket, fogtündért, ajtódíszt és tűnemezeléssel gyapjútündért is készít, méghozzá csakis természetes anyagokból, ragasztó használata nélkül.

Judit ragyogó arccal mesél az alkotás öröméről: "Szeretem a kihívásokat, így különleges, egyedi kéréseket is szívesen teljesítek. Egy éve bontogatom a szárnyaimat, és elmondhatom, hogy örömet szerez a munka, mert azt csinálom amit szeretek. Boldoggá tesz, hogy nem csak  egy névtáblát készítek, hanem egy emléket adhatok a gyerekeknek."

Judit és a CSUCSU KREATÍV FILC DESGN lelőhelyei: Facebook - Meska

 

Kaleja - Kellig Katharina

Termékek: babák és sárkányok

Alkalmazott technikák: varrás, horgolás

Kaleja – azaz "Katharina és Léna babája". Katharina így emlékszik vissza a kezdetekre: "Léna az 5 éves kislányom, akinek egyik este egy eléggé érdekes figurát varrtam. Félt a sötétben, én pedig megálmodtam neki a tökéletes „védő-babáját”, aki csillogó szemekkel képes elijeszteni mindenféle gonosztevőt. Nem lett valami jó, sőt... de a célnak megfelelt. Aznap lettem függő. Azóta több tucatnyi babát varrtam, fejlesztettem, kísérleteztem. A mai napig keresem a tökéletes formákat, anyagokat. Fontos számomra, hogy kedvesek, mesebeliek legyenek, illetve hogy úgy legyenek megalkotva, hogy akár komolyabb megpróbáltatásoknak is ellenálljanak." Azóta Katharina keze alól már nem csak egyedi babák, hanem sárkányok is kerülnek ki, amihez az ötletet 6 éves kisfia, Félix adta.

Katharina még csak egy éve varr rendszeresen, horgolással fél éve foglalkozik. Üdítő számára, amikor a számítógépes fordítói munka után a két keze munkája testet ölt, életre kel. Ahogy ő fogalmaz: "Kreatív ember vagyok, akinek a célja jó minőségben, megfelelő technikákkal kalejákat készíteni. Az érzés pedig, amikor egy kis ember csillogó szemekkel az én csillogó szemű babáimat nézi – felbecsülhetetlen."

Katharina és a Kaleja lelőhelyei: Instagram - Facebook

 

DEKOR by bridge - Mincsikné Urbán Brigi

Termékek: fa lakásdekorációs táblák

Alkalmazott technika: akrillfestés

Brigi - vagy népszerű becenevén bridge - rajz- és vizuális kommunikáció tanár, kreatív önmegvalósító, folyamatosan dekoráló anyuka, akinek álma, hogy csakis dekorációs festéssel foglalkozhasson , hiszen mindene az ajándéktárgyak és lakásdekorációk készítése. 2006-ban kezdett babaszoba dekorálással foglalkozni, majd kislányai, Nóri (5) és Léna (1,5) születése után a mintás falak festéséből mintás táblák festése lett, a hobbiból pedig hivatás.

Brigi ízig-vérig művészlélek: "Fontosnak tartom a magunkban rejlő művészt nem elveszni, hanem egyre inkább kibontakozni engedni. Ezért is alakítottam ki a saját márkámat DEKOR by bridge néven, ahol minden a két kezem által készül. Munkáim teljesen egyénre szabott, kézzel és csupa szeretettel festett, saját tervezésű lakásdekorációs táblák."

Termékei között megtalálhatók az erdei állatos Név-táblák,  balerinás hajcsat tartó táblák és a különböző formájú, közkedvelt Család-táblák. Ez utóbbiak egyéni családleírások alapján készülnek. Lehet belőlük ajtó-, kréta- vagy fényképtartó tábla, féltve őrzött emléktábla vagy névvel és állatfigurával ellátott babatábla. Brigi jelmondata: "A DEKOR by bridge-nél nincs lehetetlen, minden elképzelésből egy kézzelfogható álom születik."

Brigi és a DEKOR by bridge lelőhelyei: DEKOR by bridge - Facebook

 

Angel House -  Magas Angyalka

Termékek: textilpárnák

Alkalmazott technikák: textilnyomás, varrás

Angyalka az Angel House márka megálmodója és alkotója, aki mindent saját kezűleg készít, az első tollvonástól az utolsó öltésig. Mindig is szerette a "cuki holmikat" - ez adja termékei alapját is. 2016-ban kezdett komolyan foglalkozni kézműveskedéssel. Ekkoriban ismerkedett meg  - egy szuper grafikus segítségével - az Adobe Illustrator programmal, amiben a termékei grafikáját készíti, a papíron elkészült skicceket vektorizálja. Ezt követi a textilnyomás és a varrás. Így kelnek életre az egyedi párnák, aminek a készítése nagy örömet okoz Angyalkának: "Fontos számomra, hogy olyan ajándék- illetve dísztárgyakat készítsek, amik illenek a személyiségemhez, és 100%-osan elégedett legyek a végeredménnyel, ezért is vágtam bele gyerekeknek szánt holmik készítésébe."

Angyalka és az Angel House lelőhelyei: Angel House - Facebook

 

Szofi Babacipő - Tóth Judit

Termékek: bőr baba- és gyerekcipők

Alkalmazott technikák: bőrművesség, varrás

Díjak, minősítések: Az Ország Kisvállalkozása 2016

Judit a személyre szabott, egyedi termékekben hisz. Lassan két éve, amikor megszületett kislánya, Zsófi, felerősödött benne az érzés, hogy gyerekekhez kapcsolódó dologgal szeretne foglalkozni. Megálmodta a minőségi baba- és gyerekruházati termékeket fémjelző márkát, Szofit. Párjával elsőként puhatalpú bőr babacipőket kezdtek készíteni. A termékcsalád megtervezésekor fő szempontjaik  - az egyediség mellett - az egészség, biztonság és kényelem voltak.

Termékeik végtelen sokszínűsége vevőik kreativitását is dicséri: a megrendelők akár maguk is választhatnak a sok szín és hímzett minta közül, sőt névre szólóvá is tehetik gyermekeik cipőcskéjét - ezzel Juditék úttörők hazánkban, csakúgy, mint babacipő-tervező programjukkal, kúszó-mászó cipőikkel, farmercipőikkel és világítós minta- és névhímzéseikkel. És hogy mi a legnagyobb jutalma a kézműves cipőkészítésnek? Judit elárulja nekünk: "Minden egyes Szofi cipő egyedi, mindegyikben benne van a szívünk-lelkünk. A legnagyobb boldogság számunkra az a sok tündéri kép, amit kicsi ügyfeleinkről kapunk és kincsként őrzünk képgalériánkban és a szívünkben egyaránt."

Judit és a Szofi Babacipő lelőhelyei: Szofi Babacipő - Facebook

 

Manókanál - Vizaverné Horváth Zsófia

Termékek: evőeszközök, bögrék, ékszerek

Alkalmazott technika: gyurmaégetés

Díjak, minősítések: Helyi Pannon Termék 2016

Zsófiban anyukája korán felfedezte a kreativitást. Tanítónőként a kicsikkel való közös alkotás szerzett számára örömet, első kislánya születése után pedig otthon is szívesen dekorálta a babaszobát és babaruhákat.

A gyurmával díszített kanálkészítés technikájával 2010-ben találkozott először; az első kanalat egy ünnepeltnek készítette. Az ünnepelt a kanálba, Zsófi pedig a technikába szeretett bele. Ahogy mesél erről, szinte magunk előtt látjuk a folyamatot: "Élveztem, ahogy a tömbben kapható gyurmaszerű anyag életre kel, formát kap. Kísérleteztem a színekkel, élveztem, ha egy újabb színt, márkát fedezhettem fel."

Az elmúlt 6 évben a szabadkézi mintákkal, ékszerkemencében készített kanalak mellett a bögrék, tányérok, reggeliző szettek, esküvői szettek, pezsgős poharak, ékszerek, névtáblák, egyedi gombok is bekerültek Zsófi portékái közé, de a szíve azóta is a gyerekevőeszközöké. Hogy is lehetne ez másképp, ha vannak olyan gyerkőcök, akik kizárólag Manókanállal hajlandók enni?!

Zsófi minden terméke egyedi, azonban a tartósság és a napi használatra való alkalmasság mindegyikre jellemző. Kézműves filozófiájának középpontjában a minőség áll: " Tavasszal és nyaranta járok fesztiválokra, vásárokra, de nem célom a mindenütt ott-levés. A jó munkához idő kell, inkább kevesebb helyre megyek, de mindenhová minőségi termékeket szeretnék vinni a vásárlóknak."

Zsófi és a Manókanál lelőhelye: Facebook

 

Szerkesztette: Tóth Judit

 

  

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára…

Az első itthoni vakációs nap margójára…

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Lencsesaláta

Lencsesaláta

Vajon ez kinek a kedvence? Nem árulom el, de szerintem ő bevallja. "Csináltam lencsesalit." "Jöhet!"

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére