Jelenlegi hely

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

A tócsni

Nemzetközi népi étel, amely reszelt krumpliból, lisztből és tojásból készül fűszerek hozzáadásával. Jellegzetes fűszerei a fokhagyma, só és bors. Vidékenként is másképp nevezik. Azon egyszerű ételek egyike, amelyek régebben a vidéki háztartásokban gyakran készültek, mert rendszerint minden volt hozzá otthon, még a legszegényebb időkben és a legszegényebb háztartásokban is.

Hozzávalók:

12 db közepes méretű tócsnihoz

  • 80 dkg krumpli
  • 1 db tojás
  • 5 evőkanál liszt (ez a krumpli fajtájától függően változhat)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors

Az alkotók szerepe:

  • alapanyag: a krumpli
  • a massza összetartó anyagai: a liszt és a tojás
  • ízesítők (minden tócsni-féleségé): fokhagyma, só, bors

Elkészítés:

  • A krumplit lereszeled (gyorsan dolgozz, mert hamar elszíneződik).
  • A fokhagymát felaprítod, vagy fokhagymapréssel a krumplira nyomod.
  • Az előkészített anyagokra ráütöd a tojást, rászórod a lisztet (kanalanként, mert lehet, hogy kevesebb is elég), és összekevered - előfordulhat az is, hogy több lisztre lesz szükséged. Olyan massza lesz, ami kanalazható, ne legyen folyékony.
  • Egy edényben felteszel kevés zsiradékot melegedni. Amikor felforrósodott, kanalanként beleteszed a masszát, tetejét kicsit ellapítod (innen eredhet a lapcsánka név), majd mindkét oldalán megsütöd.

Zöldséges tócsni

Ez a népszerű étel könnyen és gyorsan elkészíthető. Változatosabbá tételére két út kínálkozik:

  • ízesítés zöldfűszerekkel (pl. medvehagymával, petrezselyemmel, a merészebbek kaporral is megpróbálhatják)
  • a krumpli helyettesítése reszelhető zöldségekkel (cukkini, cékla, sütőtök, de megfelelő lehet az édesburgonya, a sárga- és fehérrépa, sőt a tök és patisszon is kaporral ízesítve).

Feltételezem, hogy ebben az ételben a krumplit azért helyettesítették zöldségekkel, mert - az egészséges táplálkozás jegyében - csökkenteni akarták az étel szénhidrát tartalmát. Ez a változtatás azonban más haszonnal is járt: új ételek jöttek létre.
Ezekben a változatokban az a legnagyszerűbb, hogy csak egyetlen egyszerű alapreceptet kell megtanulnod és máris ételek sorát készítheted el a recept alapján.

Zöldséges tócsni tálalása

Fajtájától függően tálalhatod:

  • fokhagymás tejföllel

  • különféle zöldségekkel

Linkek:
www.haztartas-ma.hu
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/receptek/zoldseges-etelek/cukkini-tocsni/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/receptek/zoldseges-etelek/sutotok-tocsni/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/receptek/zoldseges-etelek/cekla-tocsni/

A szerző további cikkei: Pap Zsuzsa Háztartás Ma oldal

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Sajtburger leves - A folyékony buresz, amiben a gyerek észre sem veszi a zöldséget!

Sajtburger leves - A folyékony buresz, amiben a gyerek észre sem veszi a zöldséget!

Ugye ismerősek azok a világvége-hangulatú pillanatok, amikor a hűtő előtt állsz, és azon gondolkodsz, mi a csudát főzz? Közben a család olyan válaszokkal támogat, mint „mindegy”, „nem tudom”... 
Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Ferenc, János, Borbála, Mikulás... igazán gazdag jeles napokban és különleges alkalmakban december hónap. Mit is csináltak régen elődeink? Honnan tudták, milyen időjárásra számíthatunk vagy kinek hogy hívják majd a jövendőbelijét? 
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 75. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Egy tészta és sok szósz

Egy tészta és sok szósz

Van itthon egy kis hús, egy kis ez, egy kis az, de mi legyen belőle? Persze a fénysebességénél is gyorsabban, az sem baj, ha a maradékok is eltűnnek… Na erre ideálisak a szószos tésztaételek és egytálételek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére