Jelenlegi hely

Palacsinta

Palacsinta: az egyik legváltozatosabb módon elkészíthető alaprecept. Tehetsz gyümölcsöt, zöldséget vagy fűszert a tésztájába. Színezheted is, ha úgy tartja kedved. Töltheted édes és sós töltelékkel. Csúsztathatod, lerakhatod torta formájában.

Pap Zsuzsa írása

A "féleségeknek" se szeri, se száma. Ha még nem tudsz palacsintát sütni, ideje megtanulnod! Ha igen, ötleteket kaphatsz.

Palacsinta alaptészta

Hozzávalók

12 db palacsintához

  • 8 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl tej (lehet ettől eltérő mennyiség attól függően, hogy milyen méretű és milyen vastag palacsinták készülnek – a tej egy részét lehet vízzel helyettesíteni)
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • kb. 0,5 dl étolaj (1 evőkanálnyi a palacsintatésztába, a többi a sütéshez)

Megjegyzések:

  • Cukor: tilos, attól ragad le a tészta.
  • Tapadásmentes vagy régi vas palacsintasütőt használj a sütéshez. 

 

Tészta készítése

1.    A lisztet, a tojásokat és fél deci tejet csomómentesre összekevered. Használhatsz fakanalat, habverőt vagy kézi mixert. 

Tojás összekeverése tejjel palacsintához

Liszt belekeverése palacsintatésztába

2.    Beleteszed a sót és tejjel fokozatosan felhígítva tovább kevered addig, hogy egy közepesen sűrű, merőkanállal merhető és önthető massza legyen belőle. Inkább sűrűbb tésztával indulj a sütésnél, mert hígítani tudod, sűríteni viszont nem. Az első palacsinta sütése után látni fogod, hogy kell-e még hígítani.

Palacsintatészta hígítása tejjel

3.    Keverj hozzá 1 evőkanál olajat, ez segíteni fog abban, hogy a tészta sütés közben ne ragadjon le.

Palacsintatészta sütés előtt

 

Palacsinta sütése

1.    A palacsintasütőbe önts egy kiskanálnyi olajat és forrósítsd fel. 

Serpenyő forrósítása palacsintasütés előtt

2.    A tésztából egy közepes merőkanálnyit önts a serpenyőbe.

3.    Körkörös mozgatással oszd szét a tésztát a serpenyőben egyenletesen.

Palacsinta sütése

4.    Süsd meg az egyik felét. Amikor a tészta a serpenyő mozgatásával már elcsúszik az edény aljától, akkor fordítsd meg és süsd meg a másik felét is. A fordításhoz használj palacsintafordítót, vagy lapos fa keverőt. Később a feldobással történő fordítással is megpróbálkozhatsz. 

Palacsinta sütése

5.    Amikor a másik oldal is megsült (hamarabb lesz kész, mint az első odal), csúsztasd egy tányérra.

Palacsinta

6.    Folytasd a sütést addig, amíg a tészta elfogy. 

 

Milyen palacsintákat készíthetsz?

A tésztája

A tésztája maradhat az alaptészta, vagy keverhetsz hozzá különféle gyümölcsöket, zöldségeket: 

  • alaptészta

Palacsinta alap tésztából

  • almás tészta 
  • sütőtökös tészta

Palacsinta sütőtökös tésztából

  • spenótos tészta 

Palacsinta spenótos tésztából

  • medvehagymás tészta 

Palacsinta medvehagymás tésztából

... és még sok más egyéb.

 

Töltelék

A töltelék lehet édes vagy nem édes.

Édes töltelékek

Lakváros palacsinta

  • cukros kakaó
  • citromos cukor
  • cukros, tojásos tehéntúró  
  • nutella 
  • cukros darált dió
  • cukros darált mák   

 

Nem édes töltelékek

  • darált húsból készült pörkölt (hortobágyi palacsinta)

Hortobágyi palacsinta

  • gombapörkölt

Gombás palacsinta

  • virsli

Virslis palacsinta

  • tejfölös juhtúró

Medvehagymás-juhtúrós palacsinta

Ebből a néhány példából láthatod, hogy a variációknak csak a fantáziád szabhat határt.  Kiegészítésül: még metéltet is szoktak készíteni belőle, amely tésztaként vagy levesbetétként is kiváló. 

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.

 

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!

Sütőtök krémleves

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

A hóemberek világnapját január 18-án ünnepelhetjük, és ez kiváló alkalom arra, hogy kreatívan és vidáman töltsük el a napot. Íme néhány ötlet, hogyan lehet ezt a napot emlékezetessé tenni:
Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

A hóemberek világnapját január 18-án ünneplik. Azért esett erre a napra a választás, mert a 18-as szám vizuálisan emlékeztet egy hóember formájára: a "1" a kezében lévő seprűre, a "8" pedig a két hógolyóból álló testére.
Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére