Jelenlegi hely

Hideg meggyleves: a nyári hideg levesek sztárja

Felülmúlhatatlan. Ha a receptem szerint készíted el, családod imádni fogja.

Hideg meggyleves recept

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg meggy
  • 15-20 dkg cukor (leginkább kóstolással lehet eldönteni a helyes mennyiséget)
  • 1/2 citrom héja
  • 3-4 darabka fahéj
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finom v. rétes liszt
  • 1 dl tejszín (ha tejszínhabbal készíted)
  • 1 liter víz

Előkészítés

  • A meggyet megmosod, leöblíted, szárait eltávolítod.

  • Kimagozod (nem valami kellemes, ha magok vannak egy levesben. A magozás elvégezheted kézzel, kézzel egy kinyitott gem kapocs segítségével vagy meggymagozóval.

A hideg meggyleves elkészítése

  • A citromhéjat, fahéjat és szegfűszeget kb. 1 dl vízben felforralod, néhány percig főzöd, majd leszűröd. Ezzel elkerülheted, hogy fűszerdarabok úszkáljanak a levesben, bár az sem lenne tragédia, ha a levesben maradna.
  • 2. Az előkészített meggyet egy lábasba teszed, hozzáadod a vizet, a fűszeres oldatot és a cukrot.

  • Felforralod és addig főzöd, ameddig a meggy megpuhul és a leve kioldódik a vízben annyira, hogy szép sötét bordó legyen. Ez lehet néhány perc, de 10 percig is eltarthat.
  • Közben elkészíted a habarást. A tejfölben elkevered a lisztet, majd részletekben hozzáadsz a leves főzővizéből annyit, hogy önthető legyen. Mondjuk, ha egy bögrében készíted, a végén tele legyen a bögre. Közben mindig kevered, hogy a végén homogén, csomómentes legyen az habarás.

  • Amikor a meggy megfőtt, hozzáöntöd a habarást, összekevered, felforralod és néhány percig forralod, hogy a liszt ne maradjon nyers.

  • A kész levest hagyod kihűlni. A hűtést gyorsíthatod, ha a lábast hideg vízbe állítod. Utána hűtőben
    tovább hűtöd.

Elkészítési idő (hűtés nélkül): 40 perc.

Megjegyzések:

  • A hideg meggylevest elkészítheted kimagozott mirelit meggyből, akkor hűtés nélkül 15 perc alatt kész.
  • Előző nap is elkészítheted.
  • Sűrűbbre főzve és tejszínhabbal a tetején desszertként is kiváló.

Tálalás

Tálalhatod tányérban vagy csészében, citromkarikával és mentalevéllel díszítve.

 

Uborkaleves hidegen – ezt a levest is megkedvelheted.


Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára…

Az első itthoni vakációs nap margójára…

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Lencsesaláta

Lencsesaláta

Vajon ez kinek a kedvence? Nem árulom el, de szerintem ő bevallja. "Csináltam lencsesalit." "Jöhet!"

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére