Jelenlegi hely

Műanyagok - biztosan ebben szeretnéd tárolni az élelmiszereket?

Gyermekeink tízóraiját, innivalóját, élelmiszereinket a legtöbb esetben műanyag tárolóedényben tároljuk, azonban ezek anyagukat, összetevőjüket tekintve különbözőek lehetnek. SŐT bizonyos fajtájukból az egészségre káros anyagok is bejuthatnak az élelembe. Összeszedtük, melyek ezek, mi alapján tudtok eligazodni.

Jó műanyag - rossz műanyag

Vásárláskor a legtöbbször csak azt vizsgáljuk a csomagoláson, hogy az élelmiszer szavatossági ideje meddig tart, néhány esetben megnézzük az összetevőjét, a származási helyét is. Azt azonban szinte sohasem nézzük, hogy a csomagolás, amiben az élelmiszer hosszú hónapok óta a boltok polcain van, egészséges-e, milyen kategóriába sorolták.

Észrevettétek, hogy egyes tejek, joghurtok az elmúlt években műanyag helyett már üvegben kaphatóak? Nos, a válasz egyszerű: a műanyagok egy része rendkívül káros az egészségre.

Igen, a műanyagoknak is van besorolásuk - azaz egészségre károsak, enyhén károsak vagy nem károsak -, amit kódokkal kötelesek jelölni minden műanyag edényen a gyártók 2003 óta. Tehát léteznek jó és rossz műanyagok.

Még nem találkoztál velük? Érdemes kinyitni a hűtőt, a konyhaszekrényt, átnézni a gyerekek játékait és a műanyag csomagolások alján megkeresni a kis háromszöget, benne a kódot.

Forrás

KERÜLENDŐ MŰANYAGOK

1-es kóddal jelölt műanyag: Közönséges nevén - PET 


A legáltalánosabb, legelterjedtebb, legolcsóbb és legveszélyesebb műanyag. Legfőbb jellemzője, hogy egyszer használatos, TILOS UTÁNTÖLTENI!

Mit készítenek belőle? 
Üdítős, ásványvizes flakonokat, poharakat, néhány háztartási- és tisztálkodószer flakonját. 

Sérülés, hő hatására káros vegyületek oldódnak ki belőle - pl. DEHP, ami befolyással lehet a máj - és a veseműködésre. Sajnos nem tudni, hogy szállítás és tárolás közben milyen körülmények között állt a termék, milyen hő hatásának volt kitéve.

Tanácsos ezeket a termékeket hazaérve megbízható minőségű műanyag edényekbe áttölteni.

A cikk írása előtt végignéztem a szekrényben a műanyagokat. Mit találtam a legveszélyesebb műanyagban? Gyerekeknek szánt kakaóport, étolajat, szörpöt/szirupot, salátaöntetet, méregdrága kozmetikumot, szájvizet, gyermekkozmetikumot. A legmegdöbbentőbb felfedezésem, hogy a legismertebb gyermek láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer is 1-es palackban van...

Tanítónőként gyakran látom, hogy a gyerekek utántöltött (tea, szörp stb.) PET palackban hozzák a tízóraihoz, uzsonnához az innivalójukat - ez kifejezetten káros.

Mi a megoldás? Vásoroljunk jó minőségű palackot, kulacsot ún. ÖKO palackot, amivel védjük gyermekeink egészségét és a környezetünket is. Az 1-es palackban vásárolt, hosszabb ideig használt alapanyagokat (szörp, étolaj, kakaó) tegyük át biztonságos műanyagba.

Vásárlói ajánlat:
A Harmónia kiöntőcsalád minden tagja egészségre ártalmatlan műanyagból készült, nem tartalmaz mérgező anyagot. Elegáns, üveg hatásúak, tárolók szószokhoz, salátaöntethez, olívaolajhoz vagy akár szörpökhöz. Tetejük csepp- és légmentesen záródnak, rendkívül könnyű a használatuk. Öntőnyílásának köszönhetően nem folyik mellé miközben öntünk belőle. Könnyű, stabil fogást biztosít az oldalán kialakított mélyedés. (Jelenleg nincs forgalomban)


Öko palackok :A palackokat egy afrikai tervező álmodta meg, akinek gyermekkorában nagyon sokat kellett gyalogolnia a vízért. Akkor elhatározta, hogy ha felnő, vizes palackot fog tervezni. A palack oldalán lévő függőleges mintázat a vízesést szimbolizálja, ami a víz életadó erejét jelképezi. Miért érdemes ezt választani?

  • mert "egészséges", 5-ös műanyagból készült
  • meleg hatására sem oldódnak ki belőle mérgező anyagok, mint a pett palackokból
  •       hideg és langyos italokat is tölthetünk bele 

​          ergonomikus kialakítása miatt könnyű kézben tartani

  •       a kupak maximálisan cseppmentesen zár (hú, előtte hány palack tartalma folyt a táskámba, autóba)
  •       A kipattintható tető úgy van kialakítva, hogy nem zavaró ivás közben 
  •       mosható mosogatógépben
  •       használatával véded a környezetet: a sok-sok eldobható pet palack helyett ezt töltöd meg naponta – nem terheled a természetet, piciben ugyan, de  hozzájárulsz ahhoz, hogy ne kelljen feleslegesen eldobható gyártani
  •       spórolunk – nem veszünk naponta fél literes eldobható palackot
  •        több méretben kapható (350 ml, 500 ml, 750 ml, 1000 ml) és a gyerekeknek való palackok édes állatfigurásak 

3-as kóddal: PVC vagy P

Mit készítenek belőle? 
Csöveket, palackokat, műbőröket, csomagolóanyagokat, padlóburkolókat, játékbabákat, zuhanyfüggönyöket.

Már az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság is elismerte, hogy az egyik összetetvője (vinil-klorid) rákkeltő hatású. Használatukkor különböző vegyületek (DEHP, BBzp) kerülhetnek a szervezetbe, amik kapcsolatba hozhatók az asztmával.

Egereken végzett kísérletek kimutatták, hogy a ftalátok és adipátok születési rendellenességet okozhatnak, roncsolják a májat, a vesét, a tüdőt és gátolják a szaporodást. Európában már nem készíthetnek belőlük gyerekjátékot (Kínában, Taiwanon igen), de kozmetikai ill. tisztítószerek flakonját igen.

Nagyon fontos, hogy a műanyag játékok megvásárlása előtt nézzük meg, hogy a műanyag típusa jelölve van-e. Személyes tapasztalatom, hogy a Távol-Keletről származó játékok egy részén nem találhatóak meg a kötelező jelölések. 

 

6-os jelöléssel: PS - polisztirol

Mit készítenek belőle? 
Csomagolóanyagot, telefonburkolatot, poharakat, habosított hang- és hőszigetelő anyagokat, habosított éthordó dobozokat, joghurtos flakonokat, zöldségek, gyümölcsök alá tett habszivacs tálcákat, eldobható műanyag evőeszközöket. 

A polisztirollal érintkező élelmiszerekbe sztirol kerül, ezért tanácsos elkerülni. Nemcsak rákkeltő, hanem káros hatással van az idegrendszerre is és irritálhatja a bőrt. Ezt az anyagot a WHO nemzetközi rákkutató intézete lehetséges rákkeltő anyagként tartja számon, ami a hormonháztartásba is beleszólhat, és a termékenységet is befolyásolhatja. Hosszú távú használatuk már kis mennyiségben is idegrendszeri, vérképzésbeli elváltozásokat eredményezhet, emellett rákkeltőek is.

Hogyan védekezhetünk ellene? A napi menüt ne az étteremben kapott habosított éthordó dobozban vigyük haza, hanem vigyünk magunkkal "egészséges" 5-ös jelölésű éthordót! Hogy a gyümölcs, zöldség ne törjön össze habszivacs tálca és szőnyeg helyett faforgács közé tegyük.

Ilyenben vitted eddig haza az ebédet? Ne tedd!

Vásárlói ajánlat:
A Polytupper termékcsalád egyszerre éthordó doboz, melyben nem csak tárolhatjuk, hanem biztonságosan melegíthetjük meg az ebédünket. Az edény és a tető egyaránt 0°C - 120°C között tűri a hőmérsékletet, Color ControlTM bevonat található az edények belsejében, így a terméken az élelmiszerek okozta foltok kevésbé maradnak rajt és hosszabb ideig marad megfelelő állapotban. Az edények tetején cseppmentesen záródó billenős szelep található, amit a melegtés előtt ki kell nyitni, így kiengedi a melegítés során keletkező gőzt.

Zöldség, gyümölcs tárolása:
Az IQ termékcsalád speciális kiéakításának köszönhetően frissességüket akár kétszer hosszabb ideig őrzik meg. Aljukon páragyűjtő rekeszek találhatóak, hogy az esetleges víz ott gyűljön össze, ne abban álljon az étel. Az ideális páratartalmat a doboz a különleges tolószelepeinek köszönhetik, így a különféle ételek oxigénigényét ideálisan biztosítja. Vigyük őket magunkkal közvetlenül a piacra és a szennyező zacskók helyett ebbe vásároljuk közvetlenül a zöldséget, gyümölcsöt!

 

Az Asszonycsoda sokoldalú termék, kiválóan alkalmas gyümölcsök, zöldségek frissen tartására, húsok pácolására, illetve bármi tárolására. Alján rács található, melynek segítségével leolvasztásra, csöpögtetésre is használhatjuk. 
 

 

 

VESZÉLYTELEN MŰANYAGOK

Ha a vásárolni kívánt műanyag flakonon vagy dobozon a 2, 4, 5 kódok valamelyikét látod, nincs okod aggodalomra.

2-es kóddal: HDP vagy HDPE

Mit készítenek belőle? 
Nagysűrűségű polietilén játékokat, tejes flakonokat, mosószereket, tisztítószereket, samponok, motorolaj flakonjait. 

Ez a műanyagtípus ellenáll a kémiai anyagoknak, így az egyik legbiztonságosabb műanyagnak tekinthetjük, amiben bátran tárolhatunk élelmiszereket. A kozmetikai cégek többsége is már ebbe a típusba csomagolja termékeit.

 

4-es kóddal: LDPE

Mit készítenek belőle? 
Szatyrokat, bevásárlózacskókat, fóliákat.

Alapanyaga a kissűrűségű polietilén, bár kifejezetten élelmiszer tárolására ritkán használják, a legtöbb kutatás veszélytelennek minősítette.

5-ös kóddal: PP – Polipropilén termékek​

Mit készítenek belőle?
Palackokat, joghurtos dobozokat, egyéb tejtermékek dobozait, mustáros, ketchupos flakonokat, műanyag edényeket, tálcákat, kulacsokat, háztartási szerek flakonjait.

Egyértelmű, hogy az élelmiszer tárolásra legalkalmasabb műanyagtípus, olvadáspontja magas, így meleg ételek, italok tárolására is alkalmas.

A nedvességet egyáltalán nem engedi át, tehát kioldódni sem tud belőle semmi. A legbiztonságosabb műanyag palackok, kulacsok ebből az alapanyagból készülnek. Biztonságos műanyagként van számontartva. A műanyagok közül kizárólag az 5-ös jelölésűek egy csoportja alkalmas a mikrohullámú sütőben való ételmelegítésre!

ÉS A TITOKZATOS 7 -ES, VAGYIS AZ OTHER...

A hetessel jelölt műanyagok jelentenek minden más olyan műanyagot, amelyek nem sorolhatók az előbbi kategóriákba, illetve az 1-6-ig jelölésű műanyagok valamilyen keverékét.

Emellett a 7-es számozást kapták a legújabb növényi alapanyagú műanyagok is, amiket biztonságosnak tekintenek.

Ha a 7-es szám mellett az AS, SAN vagy ABS feliratot látjuk, akkor nyugodtak lehetünk. Ezek jó minőségű műanyagok. Viszont vigyázat, mert a 7-es típusú műanyagok között lehet polikarbonát alapanyagú is, amiből BPA oldódhat bele ételeinkbe és italainkba.

További ötletek - a cikk elején gyermekeink egsézséges tízórai csomagolásáról esett szó. Mutatok hát olyan megoldásokat, ami valóban egészséges:

Az Uzsidoboz Trió 3, egymásba helyezhető dobozból áll, ami könnyen nyitható még a kicsi ujjak számára is. Külön csomagolhatjuk akár a szendvicset, nassolni valót és a gyümölcsöt. Mindig annyit vihet magával a gyerkőc, amennyire szüksége van. Díszíthetjük a matricákkal, de a cég kb. évente más-más cuki mesefigurával dobja piacra.
Dobozok méretei: 9,7x8,5x5,2 cm
12,9x10,9x5,2 cm
22,5x12,3x6,8 cm

Zöld Szendvicses doboz:
A kemény doboz ideális szendvicsek, sütemények, egyéb tízórai ételek szállítására. Kisiskolások számára tökéletes megoldás! Tejszerű, mintás anyagának köszönhetően a doboz nem sérül meg a táska alján. Integrált zárórendszere biztosítja a tökéletes zárást.
Mintája nincs, így matricával egészen fiússá vagy kislányossá varázsolhatjuk!

 

A Tupperware Utitárs Egy tökéletes frissentartó szendvics tároló, mely megkönnyíti és leegyszerűsíti a család számára a szendvics "csomagolást" mindennap. Nincs többé neylon zacskó, sem eláztatott szalvéta, sem alufólia...Elegáns Fekete színe, és közepes mérete, az Üzleti Világban Dolgozó Férfiak méltó kiegészítője.A Fekete Öko Palackkal együtt , tökéletes harmóniát alkotnak...A Tupperware szendvicstartókban csomagolás nélkül helyezzük a szendvicseket. A Tároló biztosítja számunkra a tökéletes frissentartást amíg el nem fogyasztjuk az ételt...Biztonságos zárástechnikája lehetővé teszi hogy iskolatáskába vagy akár munkahelyi irattáskába is nyugodtan betehetjük...

Érdeklik további egészséges, minőségi, praktikus edények mellyel időt és energiát takaríthat meg a főzéskor? Számos ötletünk van még! Jöjjön el egy nyílt partinkra - ahol a termékeinken túl együtt főzhet velünk, ismerje meg és használja a világ 130 országában  jelenlévő minőséget!

Termékeink tavaszi-nyári katalógusa ITT érhető el - lapozza át, ha kérdése van, tegye fel, ha megtetszett rendelje meg: 06 20 917 28 29.

Épp kedvezményes termékeinket ITT ismerheti meg 

Összeállította: Vizaverné Horváth Zsófia - Szombathelyimami

A cikket szakmailag ellenőrizte: Herczegné Józsa Ágota - biológia-kémia-fizika szakos tanár

Partnereink