Jelenlegi hely

Fájó szívvel köszönünk el tőle, jó utat, Tanár úr! Hálás köszönet a hiánypótló tanításokért!

84 éves korában, 2019. október 9-én hajnalban elhunyt dr. Vekerdy Tamás. Méltán mondhatjuk, hogy korunk meghatározó tanítója volt, aki utat mutatott nekünk, anyáknak, apáknak, hogy jobb szülővé válhassunk.

Óriási veszteség, hiszen tanításai nem csak a szülőknek volt példamutató, de talán hatással volt a magyar oktatási rendszer jónéhány pedagógusára is. Iránymutatást adott nekünk szülőknek, hogy megtapasztaljuk a belső szabadságot a gyereknevelés terén, hogy ne a tökéletes gyerekekre törekedjünk és, hogy ne a tehetséget hajszoljuk. Fáradhatatlanul járta az országot, és hirdette, hogyan lehetnének boldogabbak, sikeresebbek a gyermekek, számtalan remek könyvet írt, amiben nem a tutit akarja megmondani, inkább iránymutatás a jobb szülővé válás érdekében.

Tanításaiban mindig a gyermek állt a középpontban, fontos volt számára a gyermeki szabadság, a határtalan és önfeledt játék, és nem a teljesítményeknek való megfelelés

„Az fogja jól bírni az élet megpróbáltatásait és az lesz eredményes, aki gyerekkorában jól érezhette magát a bőrében, érzelmi biztonságban nevelkedett, önbizalmát megerősítették, nem hagyva, hogy a külvilág (esetleg az iskola) tévesen értelmezett fölösleges követelményekkel túl korán megtörje. Akit megvédtek a külvilággal, igen, ha kell, az iskolával szemben is.”

A tisztelet és a szeretet vezérelte minden gondolatát

„Mert a gyereknek, mint mindenkinek, az lenne a jó, ha úgy viselkednénk, mint egymást szerető, normális emberek, akik nem akarnak állandóan előnyökhöz jutni a másik által, hanem az egymás iránti érzelmeken alapuló, kellemes és örömteli együttélés lehetséges útjait keresnénk. Nem túlféltően, nem túlóvóan, nem neurotikus kötődésben.”

Számtalanszor ment a magyar oktatással szembe, sosem rejtette véka alá ezzel kapcsolatos nézeteit, mégis százezrek szerették, tisztelték és ismerték el munkásságát! Tanításaiban mindannyiszor hangoztatta, hogy nem túlfejleszteni kell a gyerekeket, hanem egyszerűen jó mintát adni nekik...

Fájó szívvel köszönünk el tőle, jó utat, Tanár úr! Hálás köszönet a hiánypótló tanításokért!

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus és író​

Vekerdy Tamás 1935. szeptember 21-én született Budapesten. Vekerdy Géza ügyvéd és Friedrich Anna gyermekeként. Apai nagyszülei: Vekerdy József bankhivatalnok és Adler Jozefa, anyai nagyszülei: Friedrich Jakab kereskedő és Klein Ilona voltak.

Kamaszként író, világcsavargó szeretett volna lenni, de apja kérésére az ELTE Jogi karán végzett, majd a BTK pszichológiai szakát is elvégezte. Pályafutását házitanítóként és a Nemzeti Színház statisztájaként kezdte, de nem sokára már a Színház- és Filmművészeti Főiskola óraadó pszichológiatanára lett.

Alig 10 év múlva már az Országos Pedagógiai Intézet főmunkatársa, majd a tudományos tanácsadója lett. 6 évig a Miskolci Egyetem neveléstudományi tanszékén docenseként tevékenykedett. Majd a Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ alternatív továbbképzési igazgatója pozícióját töltötte be.

A Waldorf-iskolák, és a Waldorf-tanárképzés egyik alapítója, szervezője; a solymári, nappali Waldorf-tanárképző szervező-vezetője és tanára is volt. Szakemberként elsősorban a kisgyerekkor és a kamaszkor pszichológiai kérdéseivel foglalkozott.

Elismerések

 • 1996-ban az oktatáskutatóknak járó Kiss Árpád-díj,
 • 2000-ben Budapestért Díj,
 • 2006-ban Pro Scholis Urbis-díj,
 • 2014-ben Hazám-díj,
 • 2018-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagjává választották.

Művei (a teljesség igénye nélkül)

 • Fiatal szülők könyve (Beszélgessünk kisgyerekekről)
 • Kamaszkor körül
 • Nagy csládkönyv
 • Lélek-jelenlét
 • Kisgyerekek-óvodások
 • Iskolák??? - Gyerekek, szülők és tanárok
 • Válás- és ami körülötte van
 • Jól szeretni
 • Belső szabadság
 • Játszani is engedd...
 • Érzelmi biztonság

Makai Marianna - Kecskemétimami

 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére