Jelenlegi hely

  A hastánc a legősibb kismama torna- táncolva szülni

Hastánccal a szülésig?

A hastánc és a várandósság

A hastánc segít megérteni női mivoltunkat, segíti az elfogadást és elengedést belső-lelki életünk folyamán, segít megérteni női társainkat.

Közösségformáló, bensőséges alkalmat teremtenek erre a közös táncok. Mindez a lehetőség ott rejtőzik a felszín (a hullámzó női testek kígyózó karok, fátylak) alatt. Különböző korú lányok és asszonyok együtt táncolnak és elfogadják önmagukat és egymást és átélik ezt a fantasztikus érzést az improvizációs táncok során és a későbbiekben képesek lesznek ezt az érzést átvinni életük mindennapjaikra is.

Testalkattól, kortól, lelki beállítottságtól függetlenül  testünk megismerése elfogadása és szeretete ennek a táncnak a fő funkciója, mely abból fakad, hogy ez ősi termékenységi mozgásforma, amit a hétköznapokban is és az ünnepeik alkalmával is örömből, bánatból, belülről fakadóan végeztek az ősi ritmusokra.

Réges-régen minden asszony szülése közösségi élménynek számított, idős tapasztaltalt nők asszonyok részvételével. Egyes kultúrákban máig zenével dob szóval, ismétlődő mozdulatokkal bíztatják a szülő nőt. Számos törzsben a nő tagok körül veszik a szülő nőt és ismétlődő has mozdulatokkal táncolnak körülötte - így mutatva meg, hogy a szülést mely mozgások segítik elő. Ehhez társul az őrjítő erősségű ritmikus dob pergés, mely szinte hipnotikus önkívületi állapotot idéz elő - ez az arabok úgynevezett rituális hastánca.

Ezeket a mozdulatokat sajátíthatjuk el a kismama hastánc során kultúránkban. Az alhasi izmok a medence és a női izmok edzése a belső érzékelés és a "test tudatosítás" jelentősen fejlődik a mozdulatok során és ez a test feletti kontrol tudatosítása jól jön szüléskor. A keleti zenére végzett hullámzó, ringató mozgás a tapasztalatok szerint kedvelt a magzat számára is, a már megszületetett gyermek pedig az ilyen zene hatására elcsendesedik, megnyugszik, egy-két évesen pedig már mozog rá.


Szülés régen és ma

A szülést nem csupán testi folyamatnak kell, hogy tekintsük. Figyelembe kell hogy vegyük érzelmi, pszichológiai és spirituális oldalát is. A jelenleg élő és a korábbi természetes népek a szüléshez a függőleges testhelyzetet választották, a vajúdás során váltogatott testhelyzetek több félék lehettek. A vajúdásnak, szülésnek a saját ritmusa, ideje az, amire szüksége van az anyának és a babának is a testi és a lelki elszakadáshoz. A cél, hogy megélni és ne túlélni akarják a kismamák a várandósság hónapjait. A megerősített alhasi izomzat által fizikailag is, de lelkileg egyaránt segítséget nyújt ehhez kíméletes, főleg csípő orientált mozdulataival a kismama hastánc óvatos ringató hullámzó mozdulatai „ a több nő együtt ˇérzés azaz az asszony-társi segítség, a táncos társak átsegítik az állapotos nőt az ismeretlenség ijesztő mezején. 

Kipróbálnád?
Várunk!

Világos Nárcisz
Orientális táncoktató
Nürgis Life Dance 
Mobil + 36 20 3 92 55 70

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 23.

Nem hosszú idő 2 hónap. Tényleg nem. Mégis mennyi mindent megváltoztatott. Mi is mennyit változtunk.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére