Jelenlegi hely

  A hastánc a legősibb kismama torna- táncolva szülni

Hastánccal a szülésig?

A hastánc és a várandósság

A hastánc segít megérteni női mivoltunkat, segíti az elfogadást és elengedést belső-lelki életünk folyamán, segít megérteni női társainkat.

Közösségformáló, bensőséges alkalmat teremtenek erre a közös táncok. Mindez a lehetőség ott rejtőzik a felszín (a hullámzó női testek kígyózó karok, fátylak) alatt. Különböző korú lányok és asszonyok együtt táncolnak és elfogadják önmagukat és egymást és átélik ezt a fantasztikus érzést az improvizációs táncok során és a későbbiekben képesek lesznek ezt az érzést átvinni életük mindennapjaikra is.

Testalkattól, kortól, lelki beállítottságtól függetlenül  testünk megismerése elfogadása és szeretete ennek a táncnak a fő funkciója, mely abból fakad, hogy ez ősi termékenységi mozgásforma, amit a hétköznapokban is és az ünnepeik alkalmával is örömből, bánatból, belülről fakadóan végeztek az ősi ritmusokra.

Réges-régen minden asszony szülése közösségi élménynek számított, idős tapasztaltalt nők asszonyok részvételével. Egyes kultúrákban máig zenével dob szóval, ismétlődő mozdulatokkal bíztatják a szülő nőt. Számos törzsben a nő tagok körül veszik a szülő nőt és ismétlődő has mozdulatokkal táncolnak körülötte - így mutatva meg, hogy a szülést mely mozgások segítik elő. Ehhez társul az őrjítő erősségű ritmikus dob pergés, mely szinte hipnotikus önkívületi állapotot idéz elő - ez az arabok úgynevezett rituális hastánca.

Ezeket a mozdulatokat sajátíthatjuk el a kismama hastánc során kultúránkban. Az alhasi izmok a medence és a női izmok edzése a belső érzékelés és a "test tudatosítás" jelentősen fejlődik a mozdulatok során és ez a test feletti kontrol tudatosítása jól jön szüléskor. A keleti zenére végzett hullámzó, ringató mozgás a tapasztalatok szerint kedvelt a magzat számára is, a már megszületetett gyermek pedig az ilyen zene hatására elcsendesedik, megnyugszik, egy-két évesen pedig már mozog rá.


Szülés régen és ma

A szülést nem csupán testi folyamatnak kell, hogy tekintsük. Figyelembe kell hogy vegyük érzelmi, pszichológiai és spirituális oldalát is. A jelenleg élő és a korábbi természetes népek a szüléshez a függőleges testhelyzetet választották, a vajúdás során váltogatott testhelyzetek több félék lehettek. A vajúdásnak, szülésnek a saját ritmusa, ideje az, amire szüksége van az anyának és a babának is a testi és a lelki elszakadáshoz. A cél, hogy megélni és ne túlélni akarják a kismamák a várandósság hónapjait. A megerősített alhasi izomzat által fizikailag is, de lelkileg egyaránt segítséget nyújt ehhez kíméletes, főleg csípő orientált mozdulataival a kismama hastánc óvatos ringató hullámzó mozdulatai „ a több nő együtt ˇérzés azaz az asszony-társi segítség, a táncos társak átsegítik az állapotos nőt az ismeretlenség ijesztő mezején. 

Kipróbálnád?
Várunk!

Világos Nárcisz
Orientális táncoktató
Nürgis Life Dance 
Mobil + 36 20 3 92 55 70

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…, 5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyek végett nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére