Jelenlegi hely

Kánikula idején fokozott folyadékfogyasztás!

Már most rekkenő hőség van, és a hétvégére még további felmelegedést ígérnek. Dietetikusként és táplálkozási tanácsadóként különösen fontosnak tartom, hogy felhívjam a figyelmet a megfelelő folyadék fogyasztásra.

A gyerekek általában csak az utolsó utáni pillanatban szólnak, hogy szomjasak, vagy néha akkor sem, ezért szülőként mi válunk felelőssé gyermekeink folyadék fogyasztásában.

  • A nap folyamán többször kínáljunk fel gyermekünknek egy pohár vizet,
  • és az is jó, ha eleve kikészítünk neki egy pohárral az asztalra, melyet nap közben párszor frissre cseréljük.
  • Figyeljünk közben magunkra is, amikor gyermekünk iszik, mi is igyunk meg 2-2,5 dl vizet, amikor pedig mi szomjazunk meg, a gyermeknek is töltsünk egy pohárral.

„Azok vagyunk, amit megiszunk” - Habár minden folyadéktartalmú étel segíti folyadékszükségleteinket, a víz legnagyobb mennyisége abból származik, amit megiszunk. Az anyagcsere folyamatokban, a normális vérkeringés fenntartásában, valamint a folyadékháztartásban a víz alapvető szerepet játszik. Megfelelő mennyiségű víz fogyasztása nemcsak a hidratáltságunk fedezésére, hanem az egészséges étrend fenntartására is szolgál.

A fokozott hőségben különösen figyelnünk kell arra, hogy elegendő folyadékot igyon az egész család.

  • Az üdítőitalok és a rostos üdítők nem jók a folyadék pótlására már csak a kalóriamennyiségük miatt sem, gyermekeknél pedig a fogszuvasodás megelőzése miatt nemcsak az édességek, hanem a sok cukros üdítőital fogyasztására is oda kell figyelni.
  • Már akkor igyuk meg az első pohár vizet, mikor még nem érezzük magunkat szomjasnak, hisz az már egy jelzés a kiszáradásra a szervezettől.
  • Óránként 2-2,5dl vizet fogyasszunk!
  • Ha nem szeretjük a semleges víz ízét, próbáljuk meg, hogy a vízbe teszünk egy nagyon kevés gyümölcslevet, egy szelet citromot, narancsot vagy lime-ot.
  • Ha lehet, akkor kerüljük azt, hogy egész nap cukros, rostos üdítőket igyon a gyermek. Tegyük színesebbé számukra is a folyadékpótlást, például színes szívószálakkal díszíthetjük a vizespoharukat, vagy
  • engedjük, hogy ő válassza ki a poharat, amelybe a vizet öntjük.
  • Vonjuk be az előkészítésbe, így biztosan több kedve lesz megkóstolni a felkínált folyadékot, vizet is.

Forrás: babykitchen.blog.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?
Túléltük az első hetet!

Túléltük az első hetet!

Beindult a verkli, elkezdődött az iskola, de mi lesz később? Hogyan folytatódik? Mint tudjuk, a gyereknevelés nagy kaland, de most egy kicsit izgalmasabb a szokásosnál.
Lassulj le és élvezd! - Tippek a rohanásmentes mindennapokhoz

Lassulj le és élvezd! - Tippek a rohanásmentes mindennapokhoz

Napok, hetek, hónapok, netén évek óta úgy érzed, hogy állandó rohanásban vagy, nem jut időd semmire, nem végzel a feladataiddal? Szeretnél változtatni? Mi lenne, ha most kezdenéd? Benne vagy? Akkor most szóról szóra, betűről betűre olvasd el ezt a cikket! Nem ér csak úgy gyorsan átfutni ám! Lassulj velem legalább pár perc erejéig, és a végén döntsd el, hogy futsz tovább, vagy lassítasz a továbbiakban egy kicsit Te is!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére