Jelenlegi hely

Újabb babakötvény-igénylő pontok nyílnak országszerte

Újabb babakötvény-igénylő pontok nyílnak még az év végéig járási hivatalokban, önkormányzatoknál - jelentette be Miszlai József, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

A fővárosi kormányhivatal V. kerületi járási hivatalában tartott eseményen az elnökhelyettes emlékeztetett: a 2006. január 1-je után megszületett gyermekeknek az állam 42 500 forint életkezdési támogatást biztosít, ez az összeg a Start letéti számlára kerül és ott is marad mindaddig, amíg a szülő nem "aktiválja" a számlát.

Az aktiválás után a pénz a szülő anyagi hozzájárulásával gyarapodva Babakötvényben kamatozik: az infláció feletti 3 százalékos extrakamat mellett adó-, illeték- és járulékmentesség is ösztönzi a szülőket, hogy minél több pénzt gyűjtsenek a számlán. A befektetők emellett - a befizetés nagyságtól függően - legfeljebb 6 ezer forint állami támogatásban is részesülnek.

Az elnökhelyettes hozzátette: a kincstár arra törekszik, hogy a lehető legtöbb helyen hozzájuthassanak termékeikhez, tavaly ezért tíz új értékesítési pontot létesítettek az országban. Idén eddig már tizennyolc új értékesítési pontot nyitottak, az év végéig pedig további hatot fognak megnyitni járási hivatalokban, önkormányzatoknál.

Miszlai József az MTI kérdésére elmondta: az életkezdési támogatás minden 2006 január 1. után született gyermeket megillet. A 2006. január 1. előtt születettek ugyan "elesnek" a 42 500 forintos életkezdési támogatástól, de esetükben egyszeri, 25 ezer forintos befizetéssel lehet aktiválni az értékpapír-számlát.

Kurucz Éva kormányszóvivő a tájékoztatón arról beszélt: a kormány fontosnak tartja az öngondoskodást és számos intézkedésével arra akarja ösztönözni a szülőket, hogy gondoskodjanak gyermekeik jövőjéről, erre pedig jó eszköz a Start-számla, amelyből ebben az évben 27 ezret nyitottak.

Mint mondta, a kormány számos intézkedéssel segíti a gyermeket vállalókat és úgy tűnik, ez hatással van a születések számára is, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal kedd reggel közzétett tájékoztatása szerint az év első kilenc hónapjában 3 százalékkal nőtt a születések száma a megelőző év azonos időszakához viszonyítva.
 

Forrás: MTI

Partnereink