Jelenlegi hely

Joy – Rögös út vezet a csillagokig

A Joy című film főszereplője kislányként arról álmodik, hogy az általa alkotott hasznos tárgyak boldoggá teszik az embereket. Hogyan lesz a nehéz sorsú háziasszonyból sikeres üzletasszony? A család támogat, vagy inkább akadályoz ebben a folyamatban? Érdemes újrakezdeni és kitartóan küzdeni az álmainkért? David O. Russell életrajzi ihletettségű drámai vígjátékában közelebb kerülünk a válaszhoz.

A 90-es évek Amerikájában játszódó történet főszereplője Joy (Jennifer Lawrence), aki kislányként szeretett alkotni, kézműveskedni, kreatív, nagy fantáziával rendelkező gyerek volt. Arról álmodott, hogy olyan tárgyakat tervez, ami segíti az emberek mindennapi életét.

A szülei válása után a továbbtanulás helyett dolgozni ment, mellette apja (Robert De Niro) autószerelő-műhelyének könyvelését is végzi. Közben saját házassága is elromlott, két gyermekét egyedül neveli.

A film elején egy kaotikus családba csöppenünk: Joy anyja egész nap szappanoperákat néz, ki sem mozdul a szobájából, a volt férje a pincében lakik, a nagymama az emeleten, apja is hazaköltözik közben. Joy mindenkinek gondját viseli, ügyeit intézi, miközben egyre túlterheltebb és idegesebb. Az álmai egyre távolabbinak tűnnek ebben a káoszban.

Otthon sokan veszik körül, mégis egyedül vívja csatáit. A nagymamája, Mimi az egyetlen, aki megérti őt és bízik benne, ő a narrátora az egész filmnek. Felismeri a Joyban rejlő tehetséget, arra bátorítja, hogy találja meg a saját útját.

Egyszer csak megszületik fejében egy új találmány ötlete: Joy feltalál egy levehető és mosható fejű felmosót, amit anélkül ki lehet csavarni, hogy kézzel hozzáérnénk a rongyhoz és nagy felszívóképessége van. A kislánya színes ceruzáival megrajzolja a formatervet, majd elkészíti a prototípust.

Az újítás zseniális, de mi lesz a megvalósítással? Elkezdődik a küzdelem: hogyan sikerül meggyőzni a családját, hogy támogassák? A befektetőt (apja barátnőjét), hogy termékeket gyárthasson? A média képviselőjét, hogy adjon lehetőséget a teleshopban bemutatni a felmosót? És a vásárlókat, hogy szükségük van erre az eszközre?

Az önmegvalósítás buktatókkal teli útjára lép, a semmiből csak háziasszonyi tapasztalatára és józan eszére alapozva szívósan, kitartóan építi a vállalkozását. Mivel kezdő az üzleti életben, nincs felkészülve a nehézségekre, ellopják a szabadalmát, a szerződések ismeretlen pontjaira hivatkoznak, akadályozzák az értékesítést.

Joy mindent egy lapra tesz fel, jelzáloghitellel terheli a házát, amikor elveszni látszik, nem hagyja magát, a végsőkig kitart. Nehéz döntéseket hoz, kiáll a véleménye mellett, újratervez, megoldást keres a kudarcok esetében is.

A film kritizálja az amerikai tömeggyártást, hiszen a cégeknek nem kell a drágább, tartós termék, helyette nagyobb profitot hoz az olcsó, silányabb minőségű, amit gyakrabban vesznek.

Hősünk vállalja önmagát, amikor a médimogullal vagy a "cápákkal" tárgyal. Nem engedi, hogy a teleshopos fellépés során megváltoztassák a külsejét, saját ruhájában, kiengedett hajjal, közvetlen természetességgel jelenik meg, igazi személyiségét adja. A hatás nem marad el, a nézők azonosulnak vele, rengeteg felmosót rendelnek.

A televíziós műsorban betekintünk a színfalak mögé, megismerjük a műsorkészítés szereplőit, az értékesítés trükkjeit, a manipuláció eszközeit. Itt az számít, hogyan tudod eladni magad.

Joy a környezetében támogatókat és ellenségeket is talál. Az apja új párja tőkét ad, a volt férj tanácsokat, a gyermekkori barátnője végig segít neki, de a féltestvére, Peggy féltékeny a sikereire, sok bajt okoz. Joy apja jó szándékú, ám nem egyszer kijelenti: "az én hibám, hogy elhitettem vele, hogy többre képes, mint egy unatkozó háziasszony."

A film szórakoztató, izgalmas, humoros elemek váltakoznak a sivár valósággal. Sírunk és nevetünk a főhőssel, szorítunk neki a drámai pillanataiban. Szerethető, mégis kemény asszony, aki nem hagyja magát a földbe döngölni. Különleges nő, aki ragaszkodik gyermekkori álmához.

A történet lezárása elgondolkoztat: Joy - akinek a neve "örömet" jelent - valóban megtalálta, amire vágyott? Már kicsi korában tudta, hogy nincs szüksége "királyfira" a happy endhez, a boldog befejezés mégis hiányzik.

A sztori sokrétű, szól a küzdelemről, kitartásról, semmiből alapított vállalkozásról, az elveszett álmok megtalálásáról, a női szerepekről és az önmegvalósításról. Családi konfliktusokról, dilemmákról és döntésekről, sikerekről és kudarcokról, az amerikai álomról.

Arról, hogy legalább egy ember legyen, aki hisz bennünk és támogat, aki a fényes és a zord napokon is velünk van, a szavai szárnyakat adnak, így könnyebben hiszünk önmagunkban.

Joy, amerikai életrajzi film, 2015

Halász Kinga
- Budapestimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére